Miyofasiyal ağrılı hastalarda çiğneme kası enjeksiyonunda lidokain ve ozonun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of lidocaine and ozone in masticatory muscle injection in patients with myofascial pain
- Tez No: 1012168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÖĞÜT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çiğneme kası, enjeksiyon, lidokain, miyofasiyal ağrı, ozon, Injection, lidocaine, masticatory muscle, myofascial pain, ozone
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
MİYOFASİYAL AĞRILI HASTALARDA ÇİĞNEME KASI ENJEKSİYONUNDA LİDOKAİN VE OZONUN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS), tetik noktalarıyla karakterize, ağrı ve fonksiyonel kısıtlılığa yol açan kronik bir kas-iskelet sistemi hastalığıdır. Bu çalışmada, MAS'lı hastalarda tetik noktalarına uygulanan lidokain ve ozon enjeksiyonlarının klinik etkinliği karşılaştırılmıştır. Çalışmada, 18–65 yaş aralığında MAS tanılı, masseter kasında aktif tetik noktası mevcut, toplam 60 hasta dört gruba ayrılmıştır (n=15). Tetik noktalarına birinci grupta %2 lidokain, ikinci grupta ozon gazı, üçüncü grupta ozonlanmış serum fizyolojik ve kontrol grubuna serum fizyolojik enjeksiyonu uygulanmıştır. Ağrı düzeyi, tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1. hafta, 2. hafta, 1. ay ve 3. ayda Görsel Analog Skala ile değerlendirilmiş; yaşam kalitesi Headache Impact Test-6 ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılarak ölçülmüştür. İstatistiksel analizler RStudio programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda tüm gruplarda enjeksiyon sonrası takip dönemlerinde başlangıç değerlerine kıyasla ağrı düzeylerinde belirgin azalma gözlenmiş (p<0,001), gruplar arası karşılaştırmalarda ise ağrı skorlarındaki değişimler açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Palpasyonda ağrı skorlarında ozon gruplarının diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak daha fazla azalma saptanmıştır. Yaşam kalitesi ölçekleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Memnuniyet anketinde ise serum grubu lidokain grubuna göre anlamlı bir şekilde daha ağrılı bulunmuştur. Bu bulgular, ozon enjeksiyonlarının çiğneme kaslarına klinik koşullarda güvenli ve uygulanabilir olduğunu ve miyofasiyal ağrının azaltılmasında lidokain ile karşılaştırılabilir bir etkinlik sağladığını göstermektedir. Lidokain klinik uygulamada güvenilirliğini korurken, ozon tedavisi alerji riskinin bulunmaması ve lokal oksijenlenmeyi artırıcı etkisi nedeniyle alternatif bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFICACY OF LIDOCAINE AND OZONE IN MASTICATORY MUSCLE INJECTION IN PATIENTS WITH MYOFASCIAL PAIN Myofascial pain syndrome is a chronic musculoskeletal disorder characterized by myofascial trigger points located in muscles and fascia, and is associated with pain, functional limitation, and reduced quality of life. Local anesthetics, particularly lidocaine, are widely used in clinical practice for trigger point injections. The aim of this study was to compare the clinical efficacy of lidocaine and ozone injections administered into the masseter muscle in patients with myofascial pain. A total of 60 patients aged between 18 and 65 years who were diagnosed with myofascial pain syndrome were included in the study and randomly allocated into four groups (n=15). The first group received 2% lidocaine without vasoconstrictor, the second group received ozone gas, the third group received ozonated isotonic saline, and the control group received isotonic saline (0.9% NaCl); all injections were administered into trigger points of the masseter muscle. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale before treatment and at the 1st week, 2nd week, 1st month, and 3rd month after treatment. Quality of life was evaluated using the Headache Impact Test-6 and the Pittsburgh Sleep Quality Index. Statistical analyses were performed using the RStudio software. Intergroup comparisons revealed no statistically significant differences in pain score changes. However, all groups demonstrated a marked reduction in pain levels during post-injection follow-up compared to baseline values (p<0.001). No significant differences were observed among the groups with respect to quality-of-life measures. These findings indicate that ozone injections can be safely and feasibly administered into the masticatory muscles under clinical conditions and provide pain reduction comparable to that of lidocaine. While lidocaine remains a reliable agent in clinical practice, ozone therapy may be considered as an alternative treatment option in selected patients due to its lack of allergy risk and its analgesic effect associated with increased local oxygenation.