Storigami yönteminin çocukların periferik intravenöz kateterizasyonla ilişkili ağrı, korku ve anksiyete düzeyine etkisi
The effect of storigami method on pain, fear and anxiety levels associated with peripheral intravenous catheterisation in children
- Tez No: 1012178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAHRAMAN, PROF. DR. EBRU HASİBE TANJU ASLIŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Child, Peripheral Intravenous Catheterization, Storigami, Pain, Fear, Anxiety, Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, storigami yönteminin çocukların periferik intravenöz kateterizasyonla ilişkili ağrı, korku ve anksiyete düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini, Ekim 2025-Şubat 2026 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine başvuran 6-9 yaş aralığındaki dahil edilme kriterlerine uyan Storigami Yöntemi Uygulanan Grup (n=60) ve Kontrol Grubu (n=60) olmak üzere toplam 120 çocuk oluşturmuştur. Araştırma verileri;“Çocuk Tanıtım Formu”,“ Wong-Baker Yüz İfadelerini Derecelendirme Skalası”,“Çocuk Korku Ölçeği”ve“Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluk”kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamada kullanılan ölçeklerin çocuk, ebeveyn ve hemşire tarafından değerlendirmesi sağlanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken, nicel değişkenler ortalama, standart sapma, medyan, min ve max değerleriyle, nitel değişkenler frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistiksel metodlar ile gösterilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluklarının değerlendirilmesinde Shapiro Wilks test ve Box Plot grafiklerden yararlanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin iki gruba göre değerlendirilmesinde Mann Whitney-U testi grup içi değerlendirmelerde Wilcoxon Signed Rank test; üç grup ve üzeri karşılaştırmalarında Kruskal Wallis test kullanılmıştır. Bulgular: Gruplara göre çocukların, ebeveynlerin ve hemşirelerin işlem öncesi korku ve anksiyete skorları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. (p>0,05). İşlem sırasında storigami yöntemi uygulanan gruptaki çocukların, ebeveynlerin ve hemşirelerin işlemle ilişkili ağrı, korku ve anksiyete skorları kontrol grubundaki çocuklardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p<0.001). Sonuç: Araştırmada, storigami yönteminin çocukların periferik intravenöz kateterizasyonla ilişkili ağrı, korku ve anksiyetenin azaltılmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler; Çocuk; Periferik İntravenöz Kateterizasyon; Storigami; Ağrı; Korku; Anksiyete
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of the storigami method on on children's levels of pain, fear, and anxiety associated with peripheral intravenous catheterization. Methods: The sample for this study, conducted using a randomized controlled experimental design, consisted of a total of 120 children aged 6–9 years who met the inclusion criteria and presented to the Pediatric Emergency Department at Hatay Mustafa Kemal University Hospital between October 2025 and February 2026. The sample included the Storigami Method Group (n = 60) and the Control Group (n = 60). Research data were collected using the“Child Demographic Form,”the“Wong-Baker FACES Pain Rating Scale,”the“Child Fear Scale,”and the“Children's Anxiety Scale–State.”The scales used for data collection were evaluated by children, parents, and nurses. SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) was used for the statistical analysis of the data obtained in the study. When evaluating the study data, quantitative variables were presented using descriptive statistical methods such as mean, standard deviation, median, minimum, and maximum values, while qualitative variables were presented using frequency and percentage. The Shapiro–Wilk test and box plots were used to assess the normality of the data distribution. For variables not following a normal distribution, the Mann– Whitney U test was used for comparisons between two groups; the Wilcoxon signedrank test was used for within-group comparisons; and the Kruskal–Wallis test was used for comparisons involving three or more groups. Results: There were no statistically significant differences in pre-procedure fear and anxiety scores among children, parents, and nurses across the groups. During the procedure, children in the storigami intervention group had significantly lower pain, fear, and anxiety scores compared with the standard care group (p<0.001). Conclusion: The study found that the storigami method was effective in reducing pain, fear, and anxiety in children undergoing peripheral intravenous catheterization.