Kamu kurumlarında algılanan yönetici desteğinin çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of perceived managerial support in public institutions on employees' organizational citizenship behaviors
- Tez No: 1012184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU SESLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışı, Organizational citizenship behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bir kurum ya da kuruluştan beklenen verimin elde edilmesini belirleyen temel faktörlerin başında kurumda çalışanlar gelmektedir. Çalışanlar, örgütün en değerli kaynağıdır ve onları daha sağlıklı, mutlu ve verimli hale getirmek için yapılan çalışmalar, örgütsel başarıyı artıran temel faktörlerden biridir. İnsanların motivasyonu ve performansı, yalnızca dışsal ödüllerle değil, aynı zamanda içsel destekle de etkilenmektedir. Bu bağlamda, çalışanların işyerinde kendilerini desteklendiğini hissetmeleri, onların örgütle olan ilişkilerini güçlendirir ve bu da örgütsel verimlilik ile bağlılığı artırmaktadır. Örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD), örgütün resmi ödül sistemleri dışında kalan, ancak örgütün genel etkinliğine katkı sağlayan bireysel davranışları ifade etmektedir. Örgütsel vatandaşlık davranışının birçok boyutu bulunmaktadır. Organ (1988), bu davranışları beş ana boyutta toplamıştır: diğerkâmlık, vicdanlılık, nezaket, centilmenlik ve sivil erdem. Ayrıca, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışlarını sergileyip sergilememesi, birçok faktöre bağlıdır. Bu araştırmada, kamu kurumlarında algılanan yönetici desteğinin, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın evrenini, kamu kurumlarında çalışan memur ve işçilerden oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini temsil eden örneklem ise kamu kurumlarında çalışan memur ve işçiler arasından kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma örneklemini kamu kurumlarında çalışan 396 memur ve işçi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama tekniklerinden ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerin yorumlanmasında istatistiki olarak frekans, yüzde, çarpıklık, basıklık, standart sapma, korelasyon analizi, regresyon analizi ve parametrik testlerden t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, yönetici desteğinin hem davranışsal hem duygusal boyutlarıyla örgütsel vatandaşlık davranışlarının önemli bir belirleyicisi olduğu; özellikle soyut desteğin çalışanların örgüte yönelik gönüllü katkılarını artırmada kritik bir unsur olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenlere ilişkin bulgular yönetici desteği ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının bazı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary factor determining the expected productivity of an institution or organization is its employees. Employees are the organization's most valuable resource, and efforts to make them healthier, happier, and more productive are one of the key factors that increase organizational success. People's motivation and performance are influenced not only by external rewards but also by internal support. In this context, employees feeling supported at work strengthens their relationship with the organization, which in turn increases organizational productivity and commitment. Organizational citizenship behavior (OCB) refers to individual behaviors that are outside the organization's formal reward systems but contribute to the overall effectiveness of the organization. There are many dimensions of organizational citizenship behavior. Organ (1988) summarized these behaviors into five main dimensions: altruism, conscientiousness, courtesy, chivalry, and civic virtue. Furthermore, whether or not employees exhibit organizational citizenship behavior depends on many factors. This study aims to examine the effect of perceived managerial support in public institutions on employees' organizational citizenship behaviors. The survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consists of civil servants and workers employed in public institutions. The sample representing the working population was selected through convenience sampling from among civil servants and workers employed in public institutions. The study sample consists of 396 civil servants and workers employed in public institutions. Scales were used as data collection techniques in the research. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS for Windows 22.0 program. Statistically, frequency, percentage, skewness, kurtosis, standard deviation, correlation analysis, regression analysis, and parametric tests such as t-test and ANOVA test were used in the interpretation of the analyses. The research results concluded that managerial support is an important determinant of organizational citizenship behaviors in both its behavioral and emotional dimensions; in particular, abstract support was found to be a critical factor in increasing employees' voluntary contributions to the organization. Findings related to demographic variables revealed significant differences in some sub-dimensions of managerial support and organizational citizenship behaviors.