Sisplatin vestibülotoksisitesinde alfa lipoik asitin koruyucu ve tedavi edici etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the protective and therapeutic effect of alpha lipoic acid in cisplatin vestibulotoxicity
  1. Tez No: 1012222
  2. Yazar: GÜLÇİN HANÇER ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Sisplatin, Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel, Antioxidants, Cisplatin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sisplatin, yaygın kullanılan bir antineoplastik ajan olmakla birlikte ototoksisite önemli bir klinik sınırlılık oluşturmaktadır. Sisplatine bağlı kokleotoksisite kapsamlı bir şekilde araştırılmış olmakla birlikte, vestibüler sisteme olan etkisi yeterince aydınlatılamamıştır. Alfa lipoik asit (ALA), güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle sisplatin ototoksisitesinde koruyucu bir ajan olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sıçan modelinde sisplatine bağlı koklear ve vestibüler toksisiteye karşı profilaktik ve terapötik ALA uygulamasının karşılaştırmalı etkinliğini distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE), işitsel beyin sapı yanıtı (ABR), servikal vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel (c-VEMP), serum biyokimyasal testler (Ribeye, total antioksidan kapasite, Otolin-1) ve histopatolojik değerlendirmelerle çok yönlü olarak incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 42 adet Wistar albino sıçan (84 kulak) dahil edildi. Sıçanlar beş gruba ayrıldı: Grup 1 (Kontrol), Grup 2 (Sisplatin 12 mg/kg IP tek doz), Grup 3 (ALA 100 mg/kg×3 gün IP), Grup 4 (Profilaktik: ALA+Sisplatin) ve Grup 5 (Terapötik: Sisplatin+ALA). Elektrofizyolojik ölçümler (DPOAE, ABR klik ve tone-burst, c-VEMP) ilk ölçüm (0. gün), 3., 7. ve 14. günlerde gerçekleştirildi. Serum biyokimyasal testler (Ribeye/CtBP2, total antioksidan kapasite, Otolin-1) 7. ve 14. günlerde değerlendirildi. Histopatolojik inceleme ışık mikroskopisi, immünohistokimya (iNOS) ve taramalı elektron mikroskopi ile yapıldı. Bulgular: Grup 2'de (Sisplatin) tüm DPOAE frekanslarında progresif S/N-R düşüşü, ABR eşik değerlerinde anlamlı artış ve c-VEMP parametrelerinde belirgin bozulma saptandı (p<0,001). Profilaktik ALA uygulaması (Grup 4) tüm elektrofizyolojik parametrelerde belirgin koruma sağladı. Terapötik ALA (Grup 5) kısmi koruma sağlamakla birlikte profilaktik grubun etkinliğine ulaşamadı. Serum Ribeye düzeyleri Grup 2'de en yüksek, profilaktik grupta anlamlı düşük saptandı (p<0,001). Otolin-1 düzeyleri 7. günde Grup 2'de anlamlı yüksek bulundu (p=0,032). Histopatolojik değerlendirmede Grup 2'de şiddetli hasar, ALA uygulanan gruplarda belirgin koruma gözlendi. Grup 3'te (ALA-G) hiçbir parametrede kontrolden sapma saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, sisplatin vestibülotoksisitesinde ALA'nın koruyucu etkisini c-VEMP ile değerlendiren ilk deneysel çalışmadır. Profilaktik ALA uygulaması hem koklear hem vestibüler düzeyde terapötik uygulamaya belirgin üstünlük göstermiştir. ALA'nın tek başına iç kulak fonksiyonları üzerinde olumsuz etki oluşturmaması, klinik translasyon açısından önemli bir güvenlik verisi sunmaktadır. Bulgularımız, sisplatin kemoterapisi planlanan hastalarda profilaktik antioksidan stratejilerin vestibüler fonksiyon korumasını da içerecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Although cisplatin is a widely used antineoplastic agent, its ototoxicity represents a significant clinical limitation. While cisplatin-induced cochleotoxicity has been extensively studied, its effects on the vestibular system have not been sufficiently elucidated. Alpha-lipoic acid (ALA) has emerged as a potential protective agent against cisplatin-induced ototoxicity due to its potent antioxidant properties. The aim of this study is to comprehensively evaluate the comparative efficacy of prophylactic and therapeutic ALA administration against cisplatin-induced cochlear and vestibular toxicity in a rat model using distortion product otoacoustic emissions (DPOAE), auditory brainstem response (ABR), cervical vestibular evoked myogenic potential (c-VEMP), serum biochemical tests (Ribeye, total antioxidant capacity, Otolin-1), and histopathological evaluations. Material and Methods: The study included 42 Wistar albino rats (84 ears). The rats were divided into five groups: Group 1 (Control), Group 2 (Cisplatin 12 mg/kg IP single dose), Group 3 (ALA 100 mg/kg × 3 days IP), Group 4 (Prophylactic: ALA + Cisplatin), and Group 5 (Therapeutic: Cisplatin + ALA). Electrophysiological measurements (DPOAE, ABR click and tone-burst, c-VEMP) were performed on the first day (Day 0), and on Days 3, 7, and 14. Serum biochemical tests (Ribeye/CtBP2, total antioxidant capacity, Otolin-1) were evaluated on Days 7 and 14. Histopathological examination was performed using light microscopy, immunohistochemistry (iNOS), and scanning electron microscopy. Results: In Group 2 (Cisplatin), a progressive decrease in S/N-R at all DPOAE frequencies, a significant increase in ABR threshold values, and marked deterioration in c-VEMP parameters were observed (p<0.001). Prophylactic ALA administration (Group 4) provided significant protection across all electrophysiological parameters. Therapeutic ALA (Group 5) provided partial protection but did not achieve the efficacy of the prophylactic group. Serum Ribeye levels were highest in Group 2 and significantly lower in the prophylactic group (p<0.001). Otolin-1 levels were significantly higher in Group 2 on day 7 (p=0.032). Histopathological evaluation revealed severe damage in Group 2, while significant protection was observed in the ALA-treated groups. In Group 3 (ALA-G), no deviations from the control were detected in any parameter. Conclusion: This study is the first experimental study to evaluate the protective effect of ALA against cisplatin-induced vestibulotoxicity using c-VEMP. Prophylactic ALA administration demonstrated a clear superiority over therapeutic administration at both the cochlear and vestibular levels. The fact that ALA alone does not exert a negative effect on inner ear functions provides important safety data for clinical translation. Our findings support the need to evaluate prophylactic antioxidant strategies, including vestibular function protection, in patients scheduled for cisplatin chemotherapy.