Polikistik over sendromu ve insülin direnci olan infertil kadınların granüloza hücrelerinde USF1 ve USF2 ekspresyonunun araştırılması
Investigation of USF1 and USF2 expression in granulosa cells of infertile women with polycystic ovary syndrome and insulin resistance
- Tez No: 1012234
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kadın infertilitesi, granüloza hücresi, PCOS, USF1, USF2, Granüloza hücreleri, İnsülin direnci, Female infertility, granulosa cell, PCOS, USF1, USF2, Granulosa cells, Insulin resistance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın infertilitesi, dünya genelinde görülme sıklığı giderek artan ve bireysel olduğu kadar toplumsal düzeyde de önemli sağlık sorunlarına yol açan çok boyutlu bir klinik tablodur. Polikistik over sendromu (PCOS), insülin direnci, ileri yaş ve azalmış over rezervinin bir göstergesi olan düşük anti-Müllerian hormon (AMH) düzeyleri, infertilite ile ilişkili başlıca faktörler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, bu durumların altında yatan moleküler mekanizmalar henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Yukarı akış uyarıcı faktörler olarak bilinen USF1 ve USF2 transkripsiyon faktörleri; metabolik düzenleme, hücresel farklılaşma ve üreme ile ilişkili çeşitli biyolojik süreçlerde görev almaktadır. Ancak bu faktörlerin kadın infertilitesi bağlamında klinik örnekler üzerinden değerlendirilmesine yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, farklı infertilite nedenlerine sahip kadınlardan elde edilen foliküler sıvılardan izole edilen granüloza hücrelerinde USF1 ve USF2'nin gen ve protein ekspresyon düzeylerini inceleyerek, bu transkripsiyon faktörlerinin infertilite ile olası ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya PCOS tanısı almış, insülin direnci bulunan, düşük AMH düzeyine sahip ve 35 yaş üzeri infertil kadınlar dahil edilmiş olup her grup sekiz bireyden oluşturulmuştur. Kontrol grubunu ise erkek infertilitesi tanısı almış çiftlerden, fertil olduğu bilinen kadınlar oluşturmuştur (n=8). İzole edilen granüloza hücrelerinde USF1 ve USF2 proteinlerinin hücresel lokalizasyonu immünofloresan boyama ve mikroskobik görüntüleme ile değerlendirilmiştir. RNA izolasyonu ve cDNA sentezini takiben gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile gen ekspresyon düzeyleri değerlendirilmiş ve gen ekspresyon analizlerinde, stabil ekspresyon özelliği nedeniyle Gliseraldehit-3-fosfat dehidrogenaz (GAPDH) referans gen olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada, USF1 ve USF2'nin infertilite alt grupları arasında farklı ekspresyon profilleri gösterdiği ve klinik parametrelerle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Özellikle USF2'nin insülin direnci ile daha güçlü ilişki gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, yalnızca ekspresyon düzeylerinde değil, subselüler lokalizasyonlarında da değişiklikler gözlenmiş olup, bu durum söz konusu proteinlerin hücresel düzenleyici süreçlerde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen sonuçlar, USF1 ve USF2'nin kadın infertilitesinin moleküler temelleri ile ilişkili olabileceğini ve özellikle PCOS ile ilişkili moleküler süreçlerde potansiyel aday biyobelirteçler veya hedef moleküller olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Female infertility is a multifaceted clinical condition with increasing prevalence worldwide, leading to significant health problems at both individual and societal levels. Polycystic ovary syndrome (PCOS), insulin resistance, advanced age, and low anti-Müllerian hormone (AMH) levels, an indicator of decreased ovarian reserve, are among the main factors associated with infertility. However, the underlying molecular mechanisms of these conditions have not yet been fully elucidated. Upstream stimulating factors, known as USF1 and USF2 transcription factors, are involved in various biological processes related to metabolic regulation, cellular differentiation, and reproduction. However, studies evaluating these factors in the context of female infertility using clinical examples are limited. The aim of this study is to investigate the gene and protein expression levels of USF1 and USF2 in granulosa cells isolated from follicular fluids obtained from women with different causes of infertility, and to reveal the possible relationship of these transcription factors with infertility. The study included infertile women over 35 years of age diagnosed with PCOS, with insulin resistance and low AMH levels; each group consisted of eight individuals. The control group consisted of women known to be fertile from couples diagnosed with male infertility (n=8). The cellular localization of USF1 and USF2 proteins in isolated granulosa cells was evaluated by immunofluorescence staining and microscopic imaging. Following RNA isolation and cDNA synthesis, gene expression levels were evaluated using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR), and Glyceraldehyde-3-Phosphate Dehydrogenase (GAPDH) was used as the reference gene in gene expression analyses due to its stable expression characteristic. In this study, it was determined that USF1 and USF2 showed different expression profiles among infertility subgroups and were associated with clinical parameters. In particular, USF2 was found to have a stronger association with insulin resistance. Furthermore, changes were observed not only in expression levels but also in subcellular localization, suggesting that these proteins may play a role in cellular regulatory processes. The results obtained indicate that USF1 and USF2 may be related to the molecular basis of female infertility and can be considered as potential candidate biomarkers or target molecules, especially in molecular processes associated with PCOS.