Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin kaygı düzeyi ile bebeğin bakımına katılımı arasındaki ilişki
Relationship between anxiety levels of mothers whose babies are in the neotal intensive care unit and their participation in the baby's care
- Tez No: 1012233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ALTUN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kaygı, Yoğun bakım üniteleri, Nursing, Anxiety, Intensive care units
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) bebeği yatan, annelerin kaygı düzeyleri ile bebek bakım sürecine katılımları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı-ilişkisel ve kesitsel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma, Mayıs–Ağustos 2025 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi YYBÜ'nde bebeği yatan, çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 393 anne ile gerçekleştirilmiştir. Etik kurul onayı ve kurum izinleri alındıktan sonra veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (D-SKE)”ve“Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Bebeği Yatan Anneler İçin Bakıma Katılımı Değerlendirme Ölçeği (BKDÖ)”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.0 programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 28,29±5,54 (18–44) olup; %43,5'inin 24–29 yaş arasında, %42,7'sinin üniversite mezunu, %58,3'ünün şehir merkezinde ikamet ettiği belirlenmiştir. YYBÜ'de yatan bebeklerin %56,2'si erkek, %97,5'i ebeveynlerin istediği cinsiyette, %59'u vajinal yolla doğmuş, %91,9'u 36–42 hafta aralığında dünyaya gelmiştir. Annelerin durumluk kaygı puanı ortalaması 44,96±4,03, sürekli kaygı puanı ortalaması 44,44±5,67, ve bebeğin bakımına katılım puanı ortalaması 9,12±4,05 olarak bulunmuştur. Analizler, durumluk kaygı düzeyi ile bakım katılımı arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki olduğunu (r=-0,127; p=0,011), ancak sürekli kaygı düzeyi ile bakıma katılımı arasında anlamlı ilişki olmadığını göstermiştir (p>0,05). Regresyon analizine göre, durumluk kaygı, annelerin bakıma katılımının %1,6'sını anlamlı biçimde açıklamakta; kaygı puanındaki bir birim artış, bakıma katılımında 0,128 birimlik azalma ile ilişkilidir (p<0,05). Sonuç olarak, YYBÜ'de bebeği yatan annelerin kaygı düzeyleri orta düzeyin üzerinde, bakıma katılımları ise orta düzeyde bulunmuştur. Annelerin durumluk kaygı düzeyleri arttıkça bakım sürecine katılımlarının azaldığı, annelerin yoğun bakım ortamında yaşadığı kaygının, bakım sürecine katılımı olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a descriptive-correlational and cross-sectional research design to determine the relationship between anxiety levels and participation in the infant care process among mothers whose infants were hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU). The study was conducted between May and August 2025 at the NICU of Sivas Numune Hospital with 393 mothers whose infants were hospitalized there and who voluntarily agreed to participate in the study. After obtaining ethical committee approval and institutional permissions, data were collected using the“Informed Consent Form,”the“State-Trait Anxiety Inventory (STAI),”and the“Participation in Care Assessment Scale for Mothers of Infants in the Neonatal Intensive Care Unit (BKDÖ).”SPSS 23.0 software was used for data analysis; descriptive statistics, t-tests for independent groups, ANOVA, Pearson correlation, and linear regression analyses were applied. The mean age of the participants was 28.29 ± 5.54 (18–44); 43.5% were aged 24–29, 42.7% were college graduates, and 58.3% resided in the city center. Among the infants admitted to YYBÜ, 56.2% were male, 97.5% were of the gender desired by the parents, 59% were born vaginally, and 91.9% were born between 36 and 42 weeks of gestation. The average state anxiety score for mothers was 44.96 ± 4.03, the average trait anxiety score was 44.44 ± 5.67, and the average infant care participation score was 9.12 ± 4.05. Analyses revealed a significant negative correlation between state anxiety levels and participation in care (r = −0.127; p = 0.011), but no significant correlation between trait anxiety levels and participation in care (p > 0.05). According to regression analysis, state anxiety explains 1.6% of the variance in mothers' participation in care; a one-unit increase in anxiety scores is associated with a 0.128-unit decrease in participation in care (p<0.05). In conclusion, among mothers with infants in the NICU, anxiety levels were found to be above moderate, while participation in care was at a moderate level. As mothers' state anxiety levels increased, their participation in the care process decreased, indicating that the anxiety experienced by mothers in the intensive care unit may negatively affect their participation in the care process.