Komşu sığ temellerin dinamik yükler etkisi altında davranışı
Behavior of adjacent shallow foundations under dynamic loadi̇ng
  1. Tez No: 1012257
  2. Yazar: EMİNE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE ÖZGE FERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Komşu sığ temeller, Dinamik yükleme, Zemin-temel etkileşimi, Plaxis 2D, HS small, oturma, dönme, Adjacent shallow foundations, Dynamic loading, Soil-foundation interaction, Plaxis 2D, HS small, settlement, rotation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, sığ temellerin statik ve dinamik yükleme altında zemin-temel etkileşimi davranışı, iki boyutlu sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sayısal analizler, geoteknik mühendisliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılan PLAXIS 2D programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, farklı temel konfigürasyonlarının deprem etkisi altındaki davranışlarını karşılaştırmak amacıyla dört farklı model oluşturulmuştur. Modeller; temellerin yüzeysel veya gömülü olması ve birbirlerine olan mesafeleri (ayrık veya bitişik) bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Zemin profili, üstte kil tabakası, altta ise anakaya olacak şekilde modellenmiştir. Kil tabakası için küçük şekil değiştirmelerde rijitlik azalımını dikkate alan Hardening Soil with Small-Strain Stiffness (HSsmall) zemin modeli kullanılmış, anakaya ise doğrusal elastik malzeme modeli ile temsil edilmiştir. Tüm modeller için önce statik yükleme altında x- ve y-yönündeki deplasmanlar hesaplanmış, ardından dinamik yükleme altında yatay ve düşey deplasmanlar, birim kayma şekil değiştirmeleri ve temel kesit tesirleri detaylı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, temel gömülme derinliği ve temeller arası mesafenin, temel-zemin etkileşimi üzerinde belirleyici parametreler olduğunu ortaya koymaktadır. Bitişik temel koşulu hem düşey deplasmanlar hem de birim kayma şekil değiştirmeler açısından daha olumsuz bir durum yaratmaktadır. Gömülü temeller ise sistem rijitliğini arttırarak bölgesel olarak deplasmanları azaltmakla birlikte, komşu temele temas eden köşe bölgelerinde yerel deformasyon yoğunlaşmalarına neden olmaktadır. Ayrıca analiz sonuçları, temellerde oluşan dönme değerlerinin özellikle dinamik yükleme altında, temeller arası etkileşimin arttığı durumlarda ve biri gömülü diğeri yüzeysel olmak üzere, yüzeysel olan soldaki temelde belirgin şekilde arttığı görülmektedir. Çalışma, komşu yüzeysel temellerin birbirleri ile etkileşim mekanizmalarını inceleyerek temel konfigürasyonlarının dinamik yükler altında karşılaşabileceği riskleri ortaya koymakta ve pratik mühendislik uygulamalarında meydana gelebilecek hasara karşı komşu temel yerleşimleri konusunda tasarım önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the soil-foundation interaction behavior of shallow foundations under static and dynamic loading conditions was investigated by using a two-dimensional finite element method. Numerical analyses were carried out using the PLAXIS 2D software, which is widely utilized in geotechnical engineering applications. Within the scope of the study, four different models were developed in order to compare the behavior of various foundation configurations under seismic loading. These models differ in terms of whether the foundations are surface or embedded and the spacing between them (isolated or adjacent). The soil profile was modeled as a clay layer overlying bedrock. For the clay layer, the Hardening Soil with Small-Strain Stiffness (HSsmall) model was employed to account for stiffness degradation at small strains, while the bedrock was represented using a linear elastic material model. For all models, displacements in the x- and y-directions were first computed under static loading conditions. Subsequently, under dynamic loading, horizontal and vertical displacements, shear strain distributions, and foundation internal forces were examined in detail. The results indicate that the embedment depth of the foundations and the spacing between them are key parameters governing soil-foundation interaction. Adjacent foundation conditions lead to more unfavorable responses in terms of both vertical displacements and shear strain concentrations. Although embedded foundations increase system stiffness and reduce displacements regionally, they also cause locally concentrated deformations at corners and contact zones of neighbor foundations. Furthermore, the analysis results show that the rotation values of the foundations significantly increase under dynamic loading, particularly in cases where foundation interaction is more pronounced and in models with one embedded foundation, with a noticeable increase observed in the surface foundation on the left. This study investigates the interaction between adjacent shallow foundations, identifies the potential risks associated with foundation configurations under dyanic loading conditions, and provides design recommendations for adjacent foundation layouts to mitigate possible damage in practical engineering applications.