İnsansız araçlara entegre elektro-optik algılayıcıların teknik üstünlüklerinin coğrafi bilgi sistemleri destekli analizi ve savunma sanayi için stratejik çalışma alanlarının belirlenmesi
Geographic information systems-supported analysis of technical advantages of electro-optical sensors integrated into unmanned vehicles and identification of strategic research areas for the defense industry
- Tez No: 1012259
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK, DOÇ. DR. ARİF FURKAN MENDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Aeronautical Engineering, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Askeri savunma, Elektrooptik aletler, Sayısal görüntü işleme, Silahlı insansız hava araçları, Türk savunma endüstrisi, Ulusal savunma, Uzaktan algılama, Yakın kızılötesi ışın spektroskopisi, Çok kriterli karar verme, Military defense, Electo-optic devices, Digital image processing, Armed unmanned aerial vehicles, Turkish defense industry, National defense, Remote sensing, Functional Near Infrared Spectroscopy, Multi criteria decision making
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsansız hava araçlarına entegre Elektro-Optik/Kızılötesi algılayıcıların kataloglarda beyan edilen teknik kapasitesi, coğrafi koşullar ve görev bağlamı hesaba katılmadığında sahadaki gerçek performansı yansıtmaz. Bu tez, söz konusu kopukluğu gidermek amacıyla bibliyometrik haritalama ile Coğrafi Bilgi Sistemleri destekli senaryo tabanlı modellemeyi birleştiren hibrit araştırma tasarımı sunmaktadır. İlk aşamada, Web of Science ve Scopus'tan derlenen 2.488 yayınlık veri seti üzerinde bilim haritalama yöntemiyle küresel araştırma alanının kavramsal yapısı, entelektüel temelleri ve tematik evrimi çözümlenmiştir. Bulgular, ağırlık merkezinin platform odaklı veri toplamadan derin öğrenme tabanlı otonom anlamlandırmaya ve Transformer mimarilerine kaydığını göstermektedir. İkinci aşamada, bibliyometrik kümelerin işaret ettiği performans boyutları algısal, jeo-mekânsal, dinamik ve ağ-merkezli dört eksene dönüştürülerek Görev Başarım Skoru çerçevesinde temsili senaryolar altında karşılaştırılmıştır. Duyarlılık analizi, teknik üstünlüğün evrensel ve sabit bir değer olmadığını; görev profili, coğrafi bağlam ve karar verici önceliklerine göre değişen göreli bir kavram olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, Türk Savunma Sanayii için algoritmik üstünlük, uç bilişim, asimetrik yetkinlikler, veriye dayalı test metodolojileri ve sürü etkinlik analizi eksenlerinde stratejik çalışma alanları önermektedir.
Özet (Çeviri)
Technical capacity declared in catalogs for Electro-Optical/Infrared sensors integrated into unmanned aerial vehicles does not reflect actual field performance when geographic conditions and mission context are ignored. This thesis presents a hybrid research design combining bibliometric mapping with Geographic Information Systems-supported scenario-based modeling to bridge this gap. In phase one, conceptual structure, intellectual foundations, and thematic evolution of the global research field were analyzed using science mapping on 2,488 publications from Web of Science and Scopus. Findings show the center of gravity has shifted from platform-oriented data collection toward deep learning-based autonomous sense-making and Transformer architectures. In phase two, performance dimensions identified via bibliometric clusters were translated into perceptual, geospatial, dynamic, and network-centric axes and compared under representative scenarios using the Mission Performance Score framework. Sensitivity analysis showed technical superiority is not a universal and fixed value but a relative concept shaped by mission profile, geographic context, and decision-maker priorities. Results propose strategic research areas for the Turkish defense industry along axes of algorithmic superiority, edge computing, asymmetric competencies, data-driven test methodologies, and swarm effectiveness analysis.