New york konvansiyonu çerçevesinde tenfiz lehine yorum ilkesi
Pro-enforcement bias principle under the New York convention
- Tez No: 1012272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik tahkim, Elektronik tahkim, Hibrit tahkim, New York Sözleşmesi, Patolojik tahkim, Asymmetrical arbitration, Electronic arbitration, Hybrid arbitration, New York convention, Pathological arbitration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tanıma ve tenfiz yargılamaları, milletlerarası tahkim müessesesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Zira yabancı hakem kararlarının hukuki sonuç doğurabilmesi ancak bu yargılamalarla mümkün olmaktadır. Yeknesak bir tenfiz hukukunun tesis edilmesi, yabancı hakem kararlarının uluslararası dolaşımını güvence altına alacaktır. Bu hedefe ise ancak 1958 tarihli Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Hakkında New York Konvansiyonu'nun ruhu olarak nitelendirdiğimiz tenfiz lehine yorum ilkesinin gözetilmesiyle ulaşılabilir. İlke yargısal bir yaklaşımdan ziyade, Konvansiyon'un üzerine inşa edildiği hukuki zemin ve uygulanması zaruri bir yorum faaliyetidir. Bu çalışma kapsamında ilkenin, milletlerarası ticari tahkim müessesesinin sorunlarına çözüm sunabileceği tespit edilmiştir. İlke gereği tenfiz ancak, engellerin karara esaslı bir tesirinin bulunması ve tenfize hükmetmenin tenfiz devletinin adalet anlayışı bakımından kabul edilemez olması durumunda reddedilmelidir. Çalışmamızın birinci bölümünde, Konvansiyon ele alınmış ardından tenfiz lehine yorum ilkesi tetkik edilmiştir. İkinci bölümde, tenfiz lehine yorum ilkesi çerçevesinde tahkim anlaşmasının geçersizliği ehliyet, şekil ve esas bakımından incelenmiş ve yargılamalara yansımaları analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise tahkim anlaşmasının geçersizliği dışındaki tenfiz engelleri ve ilkenin karşılaştırmalı içtihat hukukundaki etkileri tetkik edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, tenfiz lehine yorum ilkesinin anlaşılmasına ve uygulanabilmesine katkı sağlamaktır. Türk yargısında ilkenin gerekliliklerini gözeten bir teamülün oluşmasıyla, hukuki güvenliğin tesisi yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Recognition and enforcement proceedings constitute an inseparable component of the institution of international arbitration. For it is only through these proceedings that foreign arbitral awards can produce legal effects. The establishment of a uniform body of enforcement law will safeguard the international circulation of foreign arbitral awards. This objective can only be achieved by adhering to the pro-enforcement bias principle, which we characterize as the spirit of the 1958 New York Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards. Rather than being a mere judicial approach, this principle represents the legal foundation upon which the Convention is constructed and manifests as a mandatory interpretative exercise. Within the scope of this study, it has been determined that the principle can offer solutions to the problems facing the institution of international commercial arbitration. By virtue of this principle, enforcement should be refused only if the grounds exert a material impact on the award and if granting enforcement would be unacceptable with respect to the enforcing state's notion of justice. In the first chapter of our study, the Convention is addressed, followed by an examination of the pro-enforcement bias principle. The second chapter evaluates the invalidity of the arbitration agreement within the framework of the pro-enforcement bias principle with respect to capacity, form, and substance, while analyzing its ramifications on judicial proceedings. The third chapter investigates the grounds for refusal of enforcement other than the invalidity of the arbitration agreement alongside the effects of the principle on comparative jurisprudence. The objective of this study is to contribute to the comprehension and application of the pro-enforcement bias principle. The formation of a settled practice within the Turkish judiciary that respects the requirements of this principle will mark a significant step toward the establishment of legal certainty.