1/1000 uygulama imar planlarının 3194/18. madde uygulaması kapsamında sürdürülebilirliği için bir model önerisi
A model proposal for the sustainability of 1/1000 application zoning plans within the scope of article 3194/18 implementation
  1. Tez No: 1012296
  2. Yazar: YAREN NUR TÜRKKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi yeniden düzenleme, Coğrafi bilgi sistemleri, Donatı, Düzenleme ortaklık payı, Düzenleme ortaklık payı oranı, İmar Kanunu, İmar hakları, İmar planları, Land readjustment, Geographical information systems, Reinforcement, Development readjustment share, Regulation shareholding rate, Building Law, Development rights, Zoning plans
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Arazi ve arsa düzenlemesi uygulamaları, imar planlarının uygulanmasında kullanılan temel araçlardan biridir. Bu süreçte düzenleme ortaklık payı (DOP), kamusal donatı alanlarının elde edilmesini sağlarken, mülkiyet sahiplerine tanınan imar hakları üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Uygulamada ise düzenleme bölgelerinin genellikle uygulama imar planı aşamasında belirlenmesi, DOP oranları, donatı alanları ve imar hakları arasında dengesizliklere yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, uygulama imar planı yapılmadan önce düzenleme bölgelerinin belirlenmesi ve donatı alanlarının bu bölgeler doğrultusunda planlanmasının, DOP uygulamalarında adalet ve dengenin sağlanmasına katkısını ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Antalya ili Alanya ilçesi Güzel bağ Mahallesi pilot alan olarak seçilmiş; hem 1/5000 ölçekli nazım imar planı hem de 1/1000 ölçekli uygulama imar planı üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, imar hakları bakımından benzer alanlar bir arada değerlendirilerek düzenleme bölgeleri oluşturulmuş; DOP oranları, donatı alanlarının dağılımı ve imar hakları arasındaki ilişkiler coğrafi bilgi sistemleri (CBS) destekli analizlerle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, düzenleme bölgelerinin planlama sürecinin erken aşamasında ele alınmasının, DOP oranları ile imar hakları arasında daha dengeli bir ilişki kurulmasına katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, düzenleme ortaklık payının yalnızca teknik bir kesinti oranı olarak değil, mekânsal organizasyonu yönlendiren bir planlama aracı olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Land readjustment practices are one of the main instruments used for the implementation of development plans. In this process, the development readjustment share (DRS) enables the provision of public facilities while directly affecting the development rights granted to property owners. In practice, however, the determination of readjustment areas at the implementation plan stage often leads to imbalances between DRS ratios, public facility distribution, and development rights. The aim of this study is to examine how determining readjustment areas prior to the preparation of implementation development plans and planning public facilities accordingly contributes to equity and equivalence in DRS applications. The Güzelbağ Neighborhood in Antalya was selected as the pilot study area, and analyses were conducted based on both the 1/5000 scale master development plan and the 1/1000 scale implementation development plan. Within the scope of the study, readjustment areas were formed by grouping zones with similar development rights, and the relationships between DRS ratios, public facility distribution, and development rights were analyzed using Geographic Information Systems (GIS). The findings indicate that considering readjustment areas at an early stage of the planning process contributes to a more balanced relationship between DRS ratios and development rights. As a result, the study concludes that the development readjustment share should be regarded not only as a technical deduction ratio but also as a planning instrument that guides spatial organization.