Norduz koyunlarında yapağı verimi ve canlı ağırlık arasındaki ilişkiler
The relationships between wool yield and live weight in norduz sheep
- Tez No: 1012307
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğum tipi, Kırkım sonu canlı ağırlık, Kirli yapağı ağırlığı, Norduz koyunu, Yaş faktörü, Age factor, Birth type, Greasy fleece weight, Norduz sheep, Post-shearing live weight
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yetiştirilen Norduz koyunlarında kırkım sonrası canlı ağırlık ve kirli yapağı verimi incelenmiştir. Araştırmanın materyalini sürüden rastgele seçilen 50 başlık Norduz koyunu oluşturmuştur. Yapağı ağırlığı, Temmuz ayı ortasında elektrikli makasla gerçekleştirilmiş; kırkım işlemi 0.2 gram hasssasiyetinde, canlı ağırlık tespiti ise 100 gram hassasiyetindeki dijital tartılarla belirlenmiştir. SAS paket programı ile yapılan analizler sonucunda, koyunlarda yaş faktörünün kirli yapağı verimi ve doğum tipin üzerindeki etkileri istatistiksel olarak önemsiz (p > 0.05) bulunmuştur. Buna karşın, koyun yaşının kırkım sonu canlı ağırlık üzerindeki etkisi yüksek düzeyde önemli (p < 0.001) bulunmuştur. Çalışmada kirli yapağı verimi ortalaması 1.88 ± 0.08 kg, kırkım sonu canlı ağırlık ortalaması ise 53.96 ± 1.11 kg olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, incelenen sürüde doğum tipinin verim parametreleri üzerinde belirgin bir varyasyon yaratmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated post-shearing live weight and greasy fleece yield in Norduz sheep raised at the Livestock Application and Research Center of Yüzüncü Yıl University. The animal material consisted of 50 Norduz sheep randomly selected from the flock. Shearing was performed in mid-July using electric clippers, and fleece weight was measured with a precision of 0.2 g. Post-shearing live weight was recorded using a digital scale with 100 g sensitivity. Data were analyzed using the SAS statistical package. The effects of age on greasy fleece yield and birth type were found to be statistically insignificant (p > 0.05). However, age had a highly significant effect on post-shearing live weight (p < 0.001). The mean greasy fleece yield and mean post-shearing live weight were calculated as 1.88 ± 0.08 kg and 53.96 ± 1.11 kg, respectively. Overall, the results indicate that birth type did not cause a marked variation in the examined production traits within the studied flock.