Örme kumaşlarda boncuklanmaya etki eden parametreler
Factors affecting pilling performance of weft knitted fabrics
- Tez No: 101231
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVZA CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boncuklanma, Tarayıcı elektron mikroskopu(SEM)
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Tekstil Mühendisliği Programı : Tekstil Mühendisliği Tez Danışmanı : Doç. Dr. Cevza Candan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans- Ocak 2000 ÖZET ÖRME KUMAŞLARDA BONCUKLANMAYA ETKİ EDEN FAKTÖRLER Levent ONAL Boncuklanma mekanizması farklı lif, iplik ve kumaş yapılarında uygulanan aşındırma kuvvetlerinin büyüklüğünden ve aşındırma süresinden etklenen karmaşık bir mekanizmadır. Literatürde yer almayan ancak yaygın olarak üretilen komplex örme kumaş yapılarında tarayıcı elektron mikroskopu (SEM) kullanılarak boncuk oluşum aşamalarını incelemek ve bu oluşumu hızlandıran parametreleri (lif, iplik özellikleri, test süresi gibi) belirlemek çalışmanın ana hedefidir. Bu hedef doğrultusunda üretilen farklı tipdeki kumaş numuneleri üç ayrı test süresinde boncuklanma testine tabi tutlacaktır. Boncuklanma testleri ham, boyalı ve yıkanmış boyalı kumaş gruplarının tamamına uygulanarak üretim sonrası boya terbiye işlemleri ile kullanım esnasında kumaşların boncuklanma eğilimlerinin hangi yönde değiştiği incelenecektir. Kumaşların boyutsal ve mekanik özelliklende gözlenmiştir. Elde edilen SEM fotoğrafları ve ölçüm sonuçları ışığında kompleks kumaş yapılarının boncuklanma mekanizması için mevcut boncuklanma matematik modellerinin uygulanabilirliği araştırılarak; bu modellerden sonuç alınması halinde çalışılan kumaş tiplerine uygun boncuklanma modelleri geliştirilecektir. Konfeksiyon sektüründe güncel bir problem olan boncuklanma, mamulün kullanım süresi ve performansında direkt belirleyici bir faktör konumundadır. İhracata yönelik üretim faaliyetinde bulunan işletmeler için en iyiyi maksimum müşteri memnuniyetinide temin ederek satabilmek; mevcut dünya pazarlarında rekabet üstünlüğünü sağlamak açısından zaruridir. Bu bağlamda yürütülmesi planlanan çalışmadaki reel sonuçların, konfeksiyon sektörüne yapacağı katkılar açıktır.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Program : Textile Engineering Program : Textile Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Cevza Candan Degree Awarded and Date : MS- January 2000 SUMMARY FACTORS AFFECTING PILLING PERFORMANCE OF WEFT KNITTED FABRICS Levent ONAL The mechanism of pilling, affected by the magnitude of abrasion force and the abrasion time, which is applied to different structure of fibres, yarns, and fabrics, is really complicated.; The work is focussed to examine different stages of the development of pilling in complex knitted fabrics, which are hardly seen in the literature available but largely used in the industry, using SEM and is to define the parameters (fibre, yarn properties and the testing time) which run the pilling stages as well as to investigate the applicability.of the kinematic models of pilling to such structures. For this purpose, different fabric specimens will be manufactured under the normal production conditions. The whole group of greige and dyed and washed fabrics will be subjected to pilling tests of varying testing times. The dimensional and the mechanical properties of the samples are examined besides pilling. Based on the results and SEM pictures of the samples, the pilling mechanism of complex knitted fabrics will be studied. Pilling, that is a very common problem experienced by the textile and apparel industry, is a direct factor affecting the product life and performance. Therefore it is believed that the results of the work would be very enlighthening and informative for the workers studying on performance characteristics of knitted fabric as well as for the producers who wish to manufacture high quality knitted fabrics. Key Words : Pilling, Scanning Electron Microscopy(SEM) Science Code : 621.01.00 IX