Acil serviste, akut kalp yetmezliği tanısı alan hastalarda inferior vena kava kollapsibilite indeksi ultrasonografik ölçümleri, NT-pro BNP ve emergency heart failure mortality risk grade(E-HMRG) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between inferior vena cava collapsibility index ultrasonographic measurements, NT-pro BNP, and emergency heart failure mortality risk grade (E-HMRG) in patients diagnosed with acute heart failure in the emergency department
- Tez No: 1012382
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM ERSİN ALTINSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Kalp Yetmezliği, E-HMRG Skoru, NT-proBNP, Yatak Başı Ultrasonografi, İnferior Vena Kava, Acute Heart Failure, E-HMRG Score, NT-proBNP, Point-of-Care Ultrasound, Inferior Vena Cava
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziantep Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise akut dekompanze kalp yetmezliği (ADKY) ile başvuran hastalarda; Acil Kalp Yetersizliği Mortalite Risk Derecesi (E-HMRG) skoru, N-terminal pro-B-tipi natriüretik peptit (NT-proBNP) düzeyleri ve ultrasonografik inferior vena kava kollapsibilite indeksi (VCI-CI) arasındaki korelasyonu ve bu parametrelerin 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve gözlemsel çalışmaya acil serviste ADKY tanısı alan 561 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, hesaplanan E-HMRG skorları, yatak başı ultrasonografi (POCUS) ile ölçülen VCI-CI değerleri ve laboratuvar sonuçları kaydedilmiştir. Verilerin analizinde Spearman korelasyon testi, Kruskal-Wallis varyans analizi, ROC eğrisi analizi, Kaplan-Meier sağkalım analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon modeli kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 561 hastanın verileri analiz edilmiştir. E-HMRG skoru ile NT-proBNP düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (r=0.389, p<0.001). E-HMRG skoru ile VCI-CI arasında anlamlı, negatif yönlü bir korelasyon gözlenmiştir (r=-0.218, p<0.001). Benzer şekilde, NT-proBNP değerleri ile VCI-CI arasında da negatif yönlü anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir (r=-0.154, p=0.003). 30 günlük mortaliteyi öngörmede E-HMRG skoru makul bir performans sergilerken (AUC: 0.669, p<0.001), tekil olarak NT-proBNP ve VCI-CI değerleri anlamlı bir ayırt edicilik göstermemiştir. Sonuç: ADKY hastalarının acil serviste değerlendirilmesinde kullanılan klinik risk stratifikasyon aracı (E-HMRG), volüm statüsü göstergesi (VCI-CI) ve biyokimyasal belirteç (NT-proBNP) arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak düşük-orta düzeyde bir patofizyolojik uyum bulunmaktadır. Klinik mortalite riski arttıkça, miyokardiyal gerilim belirteci yükselmekte ve sistemik volüm yükünü yansıtan kollapsibilite indeksi azalmaktadır. Çok değişkenli analizlerde, klinik bileşenleri içeren bütüncül risk skorlamalarının (E-HMRG) tekil biyobelirteç ve sonografik parametrelere kıyasla mortalite riskini öngörmede öncelikli olarak tercih edilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the correlation between the Emergency Heart Failure Mortality Risk Grade (E-HMRG), N-terminal pro-B-type natriuretic peptide (NT-proBNP) levels, and ultrasonographic inferior vena cava collapsibility index (IVC-CI) in patients presenting to the emergency department (ED) with acute decompensated heart failure (ADHF), and to analyze their predictive value for 30-day mortality. Materials and Methods: This prospective, observational study included 561 patients diagnosed with ADHF in the ED. Demographic characteristics, vital signs, calculated E-HMRG scores, point-of-care ultrasonography (POCUS) measured IVC-CI values, and laboratory results were recorded. Data analysis was performed using Spearman correlation, Kruskal-Wallis test, ROC curve analysis, Kaplan-Meier survival analysis, and multivariable logistic regression modeling. Results: The data of 561 patients were analyzed. A statistically significant positive correlation was found between the E-HMRG score and NT-proBNP levels (r=0.389, p<0.001). A significant negative correlation was observed between the E-HMRG score and IVC-CI (r=-0.218, p<0.001). Similarly, a significant negative correlation was detected between NT-proBNP values and IVC-CI (r=-0.154, p=0.003). For predicting 30-day mortality, the E-HMRG score demonstrated acceptable performance (AUC: 0.669, p<0.001), whereas single measurements of NT-proBNP and IVC-CI did not show statistically significant discriminative capacity. Conclusion: The clinical risk stratification tool (E-HMRG), volume status indicator (IVC-CI), and biochemical marker (NT-proBNP) demonstrate a significant but low-to-moderate pathophysiological congruence in the ED evaluation of ADHF. As clinical mortality risk increases, myocardial stress markers rise, and the collapsibility index decreases, reflecting systemic volume overload. Multivariable analyses indicate that comprehensive clinical scoring systems should be prioritized over isolated biomarkers or sonographic measurements for risk stratification.