Zamana karşı beden: Yaşlanma, estetik müdahaleler ve din
The body against time: Aging, aesthetic interventions and religion
- Tez No: 1012445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA NURDAN YAĞLI SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden, Beğenilme, Din psikolojisi, Estetik, Yaşlanma, Yaşlılık, Body, Being liked, Psychology of religion, Aesthetics, Aging, Old age
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde tıp, bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte yaşlanma sürecinin geciktirilmesine ve bedensel yaşlanmayı azaltma uygulamalarını hem ulusal hem de uluslararası düzeyde gündeme getirmektedir. Bu bağlamda anti-aging uygulamalar ve estetik müdahaleler yaygınlaşmakta; yaşlanmanın bireylerin bedenlerinde belirginleşmesi beden, yaşlanma ve benlik arasında ayrılmaz bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın temel amacı; estetik müdahaleye yönelen bireylerin beden ve benlik algılarını, yaşlanma ve yaşlılık kavramlarına ilişkin görüşlerini ve müdahaleye yönelten bireysel ve toplumsal etkenleri incelerken, bu süreçte önemli bir boyut olan dini öğretiler ve etik değerlerinin deneyimleri üzerinde nasıl rol oynadığını analiz etmektir. Bu kapsamda nitel araştırma yöntemiyle, bireylerin öznel deneyimlerini ortaya çıkarmaya odaklanan fenomenolojik desen çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda katılımcılar, Türkiye'de yaşayan, estetik deneyim yaşamış, 25-65 yaş arası 15 kadın-15 erkek olmak üzere otuz yetişkin kişiden oluşmaktadır. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma sonucunda yaşlanma karşıtı estetik müdahale yaptıran bireyler; yalnızca genç ve dinamik görünme, fiziksel kusurları düzeltme ve sağlıklı yaş alma gibi bedensel amaçlarla değil, aynı zamanda özsaygılarını koruma, psikolojik iyi hallerini sürdürme, toplumsal beğeni ve kabul görme, partner ilişkilerinde avantaj sağlama, özgüven ve statü kazanma gibi çok boyutlu sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla estetik uygulamalara yöneldikleri tespit edilmiştir. Katılımcılar, dini öğretilerde bedenin“emanet”olduğunu vurgulasalar da dini ve etik değerleri farklı şekilde yorumlamış; bazıları ölçülülük ve doğallığı ön planda tutarken, bazılarının kişisel arzular ve toplumsal beklentiler doğrultusunda hareket ettiği görülmüştür. Aşırı ve keyfi müdahalelerden kaçınılması gerektiği konusunda ise hemfikir oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, advances in medicine, science and technology, along with the extension of life expectancy, are bringing applications for delaying and reducing aging to the forefront of both national and international agendas. In this context, anti-aging practices and aesthetic interventions are becoming more widespread, and the increasing visibility of aging on individuals' bodies demonstrates the inextricable relationship between the body, aging, and the self. The primary objective of this study is to examine the body and self-perceptions of individuals seeking aesthetic intervention, their views on the concepts of aging and senility, and the individual and societal factors that drive intervention. Furthermore, we provide an in-depth analysis of how religious teachings and ethical values, a crucial dimension in this process, play a role in their experiences. In this study we conducted a qualitative research method within a phenomenological design focused on uncovering individuals' subjective experiences. Participants in this study consisted of thirty adults (15 women and 15 men) living in Turkey and between the ages of 25 and 65 who had experienced aesthetics. The data obtained from the interviews were analyzed using thematic and content analysis. The study found that individuals undergoing anti-aging cosmetic procedures pursue aesthetic procedures not only for physical purposes such as looking youthful and vibrant, correcting physical imperfections, and aging healthily, but also to meet multidimensional social and psychological needs such as maintaining self-esteem, maintaining psychological well-being, gaining social approval and acceptance, gaining advantages in relationships with partners, and gaining self-confidence and status. Although participants emphasized the body's status as a“trust”in religious teachings, they interpreted religious and ethical values differently; some prioritized moderation and naturalness, while others acted in accordance with personal desires and societal expectations. They also agreed that excessive and arbitrary interventions should be avoided.