Hizmetkâr liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik sahipliğin aracı rolü: Mersin ili otel işletmeleri örneği
Mediating role of psychological ownership in servant leadership's effect on job satisfaction: The case of hotel enterprises in Mersin
  1. Tez No: 1012448
  2. Yazar: EMEL BAYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, Servant leadership
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hizmetkâr liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracılık rolünü incelemektir. Nicel araştırma yaklaşımıyla tasarlanan çalışma, Mersin ilinde faaliyet gösteren otel işletmelerinde çalışan 259 katılımcıdan anket yöntemiyle elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında değişkenler arasındaki ilişkiler yapısal model çerçevesinde test edilmiş ve aracılık etkisi analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, hizmetkâr liderliğin iş tatmini üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca hizmetkâr liderliğin psikolojik sahiplenmeyi anlamlı biçimde etkilediği ve psikolojik sahiplenmenin de iş tatmini üzerinde pozitif bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Aracılık analizi sonuçlarına göre, psikolojik sahiplenmenin hizmetkâr liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, hizmetkâr liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinin yalnızca doğrudan değil, aynı zamanda psikolojik sahiplenme aracılığıyla dolaylı olarak da gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether psychological ownership plays a mediating role in the effect of servant leadership on job satisfaction. The research was designed using a quantitative approach and conducted with data collected through a questionnaire from 259 participants working in hotel enterprises operating in Mersin. Based on the obtained data, the relationships among the research variables were tested within the framework of the structural model and mediation analysis. The findings revealed that servant leadership has a significant and positive effect on job satisfaction. In addition, servant leadership was found to significantly affect psychological ownership, and psychological ownership was determined to have a positive effect on job satisfaction. The results of the mediation analysis indicated that psychological ownership plays a partial mediating role in the relationship between servant leadership and job satisfaction. Overall, the findings demonstrate that the effect of servant leadership on job satisfaction occurs not only directly but also indirectly through psychological ownership.