Ortaokul öğrencilerinde MASRL modelli özdüzenlemeli öğretimin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisine, matematik motivasyonuna ve başarı duygusuna etkisi
The effect of MASRL-based self-regulated instruction on reflective thinking skills towards problem solving, math motivation, and sense of achievement in middle school students
  1. Tez No: 1012447
  2. Yazar: ELİF ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özdüzenlemeli öğrenme, MASRL modeli, Problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisi, Matematik motivasyonu, Self-regulated instruction, MASRL model, Reflective thinking skills towards problem-solving, Mathematics motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinde MASRL modelli özdüzenlemeli matematik öğretimin öğrencilerin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerine, matematik motivasyonuna ve başarı duygularına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel ve nitel yaklaşımların birlikte kullanıldığı iç içe gömülü karma araştırma modeli ile tasarlanmıştır. Nicel boyutta tek gruplu ön test–son test yarı deneysel desen benimsenirken, nitel boyutta fenomenoloji çalışması uygulanmıştır. Çalışma grubu, Türkiye'nin kırsal kesiminde bulunan bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 7. sınıf düzeyindeki 18 öğrenciden oluşturmaktadır. Dokuz haftalık uygulama sürecinin başlangıç aşamasında iki hafta boyunca uyum çalışmaları ve ölçme uygulamaları gerçekleştirilmiş, izleyen yedi haftada ise öğretim etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırmadaki nicel veriler; Başarı Duygusu Ölçeği, Matematik Motivasyon Ölçeği ve Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerileri Ölçeği yardımıyla elde edilmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrenci günlükleri, etkinlik dokümanları, öğretmen gözlem kayıtları ile ses ve görüntü kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde öğrencilerin matematiğe yönelik motivasyon düzeylerinde; başarıyla ilişkili duygusal tepkilerinde ve problem çözme sürecine dair yansıtıcı düşünme becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı farkın bulunduğu görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin problem çözme sürecine daha planlı yaklaştıkları, strateji kullanımında çeşitlilik sağladıkları ve iş birliğine dayalı öğrenme etkinliklerine daha etkin biçimde katıldıkları ortaya çıkmıştır. Buna karşın temel bilişsel becerileri yeterli düzeyde gelişmemiş bazı öğrencilerde beklenen akademik ilerlemenin gerçekleşemediği ve sınırlı kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of MASRL-based self-regulated mathematics instruction on the reflective thinking skills towards problem-solving, mathematics motivation, and feelings of achievement of 7th-grade middle school students. The research was designed using an embedded mixed-methods research model combining quantitative and qualitative approaches. A single-group pre-test–post-test quasi-experimental design was adopted for the quantitative dimension, while a phenomenological study was applied for the qualitative dimension. The study group consisted of 18 7th-grade students attending a public school in a rural area of Turkey. In the initial phase of the nine-week application process, adaptation studies and assessment applications were carried out for two weeks, and teaching activities were implemented in the following seven weeks. Quantitative data in the research were obtained using the Feeling of Achievement Scale, the Mathematics Motivation Scale, and the Reflective Thinking Skills Towards Problem Solving Scale. Qualitative data were collected through semi-structured interviews, student diaries, activity documents, teacher observation records, and audio and video recordings. When the findings obtained from the research were examined, it was observed that the students' motivation levels towards mathematics were: Statistically significant differences were found in emotional responses related to success and in reflective thinking skills regarding the problem-solving process. Furthermore, it was revealed that students approached the problem-solving process more systematically, diversified their strategy use, and participated more effectively in collaborative learning activities. However, it was determined that some students whose basic cognitive skills were not sufficiently developed did not achieve the expected academic progress, and it remained limited.