Görme engelli bireylerde dini başa çıkma
Religious coping in visually impaired individuals
- Tez No: 1012458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA NURDAN YAĞLI SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Görme engellilik, dini başa çıkma, psikolojik dayanıklılık, din psikolojisi, başa çıkma, Visual impairment, religious coping, psychological resilience, psychology of religion, coping
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Görme engelli bireylerin hayatta karşılaştıkları çok boyutlu zorluklarla baş etme yöntemlerini konu alan bu araştırma, dini mekanizmaların koruyucu ve destekleyici etkisini incelemektedir. Literatür taraması ve nitel veri toplama yöntemlerinin harmanlandığı çalışmada, engelliliğin teorik altyapısı ve dini perspektifler detaylandırılmıştır. Özellikle stres yönetimi çerçevesinde dini başa çıkmanın işlevsel ve disfonksiyonel boyutları, katılımcıların deneyimleri üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcı ifadelerine göre dini inancın bir direnç kaynağı olarak yaşam kalitesine katkı sunduğunu ve bireyin aidiyet duygusunu güçlendirdiğine işaret etmektedir. Çalışma, din psikolojisi alanında çalışan araştırmacılara teorik bir perspektif sunmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This research examines the protective and supportive effects of religious mechanisms, focusing on the multifaceted coping strategies that visually impaired individuals encounter when facing life challenges. Integrating a literature review and qualitative data collection methods, the study comprehensively addresses the theoretical framework of disability and religious perspectives. Specifically, within the context of stress management, the functional and dysfunctional dimensions of religious coping are analyzed through the experiences of the participants. The findings indicate that, according to the participants' statements, religious belief contributes to quality of life as a source of resilience and strengthens the individual's sense of belonging. The study aims to provide a theoretical perspective to researchers working in the field of the psychology of religion.