Kamu güvenliği ve politikaları açısından asayiş hizmetlerinde etkinliğin önemi
The importance of effectiveness in public order services in terms of public security and policies
  1. Tez No: 1012464
  2. Yazar: KUDRET ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu düzeni, Kamu güvenliği, Public order, Public security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kamu güvenliği politikalarının temel bir bileşeni olan asayiş hizmetlerinin etkinliğini çok boyutlu bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Toplumun huzur, düzen ve güvenlik ihtiyacının karşılanmasında kilit rol üstlenen asayiş hizmetleri, yalnızca suçun önlenmesiyle sınırlı kalmayıp; aynı zamanda güvenlik algısının ve kamu otoritesine duyulan güvenin güçlendirilmesine de katkı sunmaktadır. Çalışmada, asayiş hizmetlerinin etkinliğini ölçen yapısal, yönetsel ve toplumsal kriterler analiz edilmiş; bu bağlamda insan kaynağı yeterliliği, teknolojik altyapı, toplumsal katılım düzeyi ve mevzuat yapısı gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Özellikle özel güvenlik görevlileri ve çarşı-mahalle bekçileri gibi destekleyici unsurların asayiş hizmetlerindeki rolü vurgulanmış, bu aktörlerin hem suç oranlarındaki düşüş hem de vatandaş-devlet ilişkilerinin güçlenmesindeki katkılarına yer verilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de uygulanan asayiş politikaları ve bu politikaların sahadaki yansımaları, literatür taraması ile desteklenerek değerlendirilmiştir. Çalışma, asayiş hizmetlerinde etkinliğin artırılmasına yönelik öneriler sunmakta; dijitalleşme, personel eğitimi, toplumsal katılım ve stratejik politika üretimi gibi faktörlerin önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, güvenli bir toplum yapısının inşası için asayiş hizmetlerinin etkin, kapsayıcı ve toplumsal beklentilere duyarlı biçimde yürütülmesinin önemi bir kez daha ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effectiveness of public order services, a fundamental component of public security policies, in a multidimensional manner. Public order services, which play a key role in meeting society's need for peace, order and security, are not limited to crime prevention; they also contribute to strengthening the perception of security and trust in public authority. The study analyses structural, managerial and social criteria for measuring the effectiveness of public order services, evaluating factors such as human resource adequacy, technological infrastructure, level of social participation and regulatory framework. Particular emphasis was placed on the role of supporting elements in public security services, such as private security guards and neighborhood watchmen, highlighting their contribution to both the decline in crime rates and the strengthening of citizen-state relations. Furthermore, public security policies implemented in Turkey and their reflections in the field were evaluated, supported by a literature review. The study offers recommendations for increasing the effectiveness of public security services, emphasizing the importance of factors such as digitalization, personnel training, social participation, and strategic policy development. Ultimately, it reaffirms the importance of conducting public security services in an effective, inclusive, and socially responsive manner for building a secure society