Bisfenol A'nın farelerde mutajenik ve karsinojenik etkilerinin araştırılması
Investigation of the mutagenic and carcinogenic effects of bisphenol A in mice
- Tez No: 1012473
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: 3-Metilkolantren, Bisfenol A, Karsinojenite, Mitomisin C, Mutajenite, 3-Methylcholanthrene, Bisphenol A, Carcinogenicity, Mitomycin C, Mutagenicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, polikarbonat ve epoksi reçine üretiminde yaygın olarak Bisfenol A (BFA)'nın Mus musculus albino erkek farelerde mutajenik ve karsinojenik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 100 adet fare kullanılmış ve 13 gruba ayrılmıştır. Deney süresince fareler standart fare yemi ve çeşme suyu ile ad libitum olarak beslendi. Mitomisin C serum fizyolojikte, BFA %50'lik DMSO'da ve 3- metilkolanteren susam yağında çözdürüldü. 1.grup, negatif kontrol grubu olarak tutuldu. Deneyin 29. gününde aşağıdaki maddeler intraperitoneal yolla 0,2 ml uygulandı; 2. gruba serum fizyolojik, 3. gruba %50 dimetilsülfoksit, 4. gruba 0,6 mg mitomisin C, 5. gruba 1 mg BFA, 6. gruba 3 mg BFA, 7. gruba 5 mg BFA. Deneyin 1. gününde 8. gruba susam yağı, 9. gruba, %50 dimetilsülfoksit, 10. gruba 1mg 3- metilkolantren, 11. gruba 1 mg BFA, 12. gruba 3 mg BFA, 13. gruba 5 mg BFA subkutan yolla 0,2 ml verildi. Fareler 30. günde ötanazi edildi. 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. gruplardaki farelerin uyluk kemikleri çıkarıldı ve mikronükleus testi kullanılarak polikromatik eritrosit (PCE) ve mikronükleuslu polikromatik eritrosit (MNPCE) sayıları belirlendi. MNPCE sayılarının toplam PCE sayılarına % oranı sırasıyla 1,85, 1,84, 1,85, 22,61, 2,15, 2,86 ve 4,4 olarak bulundu. Araştırma sonucunda BFA'nın genotoksik olmadığı tespit edildi. Ancak, BFA'nın doz artışıyla paralel olarak mikronükleus oluşumuna yol açtığı tespit edildi. BFA verilen farelerin enjeksiyon bölgesinde, karaciğerinde veya böbreklerinde herhangi bir tümör tespit edilmedi. Ancak, farelerin karaciğerlerinde ve böbreklerinde artan dozlarla uyumlu dejenerasyon ve nekroz odakları gözlemlendi. Grup 10'da bulunan deneklerin 5 adedinde deri altında tümör, karaciğer ve böbrek dokularında dejenerasyon tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the mutagenic and carcinogenic effects of Bisphenol A (BPA), which is widely used in the production of polycarbonate and epoxy resins, in albino male Mus musculus mice. A total of 100 mice were used in the study and divided into 13 groups. Throughout the experiment, the mice were fed a standard mouse diet and tap water ad libitum. Mitomycin C was dissolved in saline solution, BFA in 50% DMSO, and 3-methylcholanthrene in sesame oil. Group 1 served as the negative control group. On the 29th day of the experiment, 0.2 ml of the following was administered intraperitoneally: saline solution to group 2, 50% dimethyl sulfoxide to group 3, 0.6 mg of mitomycin C to group 4, 1 mg of BFA to group 5, 3 mg of BFA to group 6, and 5 mg of BFA to group 7. On day 1 of the experiment, 0.2 ml of sesame oil was administered subcutaneously to group 8, 50% dimethyl sulfoxide to group 9, 1 mg of 3-methylcolanthrene to group 10, 1 mg of BFA to group 11, 3 mg of BFA to group 12, and 5 mg of BFA to group 13. The mice were euthanised on day 30. The femur bones of mice in groups 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7 were removed, and the numbers of polychromatic erythrocytes (PCE) and micronucleated polychromatic erythrocytes (MNPCE) were determined using the micronucleus test. The percentage of MNPCE figures relative to total PCE figures was found to be 1,85, 1,84, 1,85, 22,61, 2,15, 2,86 and 4,4, respectively. The results of the study showed that BFA is not genotoxic. However, it was found that BFA induced micronucleus formation in parallel with the increase in dose. No tumours were detected in the injection site, liver or kidneys of the mice administered BFA. However, foci of degeneration and necrosis consistent with increasing doses were observed in the livers and kidneys of the mice. In five of the subjects in group 10, tumours were detected under the skin, along with degeneration in liver and kidney tissue.