Soya izoflavonoidlerinin (genistein ve daidzein) endometriyal reseptivite üzerine etkisinin immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak araştırılması
Immunohistochemical and biochemical examination of effects of the soy isoflavonoids (genistein and daidzein) on endometrial receptivity
- Tez No: 577290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE SELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Daidzein, Endometriyal reseptivite, Genistein
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmada, genistein ve daidzeinin düşük östrojen varlığında gerçekleşen endometriyal reseptivite üzerindeki etkisinin histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal tekniklerle araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada, 10-12 haftalık, 72 adet ve ortalama ağırlıkları 180-200 gram arasında değişen Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 8 gruba ayrıldı. Belirlenen gruplara endometriyal reseptivite modeli uygulandı. Çalışmada, deney hayvanlarına genisteinin ve daidzeinin düşük (10 mg/kg) ve yüksek (40 mg/kg) dozları 5 gün boyunca peri-oral olarak verildi. Deney sonunda alınan uterus dokuları, histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik bulgular incelendiğinde, yüksek doz genistein ve daidzein uygulanan gruplarda pinopod oluşumunda ciddi azalmalar izlendi. İmmünohistokimyasal boyama bulgularında, yüksek doz genistein ve daidzeinin gruplarında integrin β3, integrin αvβ3, LIF, HOXA 10 ekspresyonunda belirgin azalma; MUC 1 ekspresyonunda ise artış gözlendi. Biyokimyasal değerlendirilmelerde ise doza bağlı olarak genistein ve daidzein östrojen seviyelerini artırırken progesteron seviyesini düşürdü. Sonuç: Genistein ve daidzeinin endometriyal reseptivite üzerinde olumsuz etkisi vardır. İnfertilite ve endokrin sistem bozucu kimyasallardan olan soya izoflovonoidleri arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için daha ayrıntılı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine the effect of genistein and daidzein on endometrial receptivity in the presence of low estrogen by immunohistochemical and biochemical techniques. Material and Method: In this study, 72 female Sprague-Dawley rats with a mean weight of 180-200 grams and 10-12 week were used. Rats were randomly divided into 8 groups. Endometrial receptivity model was applied to identified groups. Experimantal animals were given peri-orally low (10 mg / kg) and high (40 mg / kg) doses of genistein and daidzein for 5 days. At the end of the experiment, uterine tissues were evaluated histopathologically, immunohistochemically and biochemically. Results: When histopathological findings were examined, significant decreases in pinopod formation were observed in a high dose of genistein and daidzein groups. Immunohistochemical staining findings showed a significant decrease in the expression of integrin β3, integrin αvβ3, LIF, HOXA 10 and an increase in MUC 1 expression in the high dose genistein and daidzein groups. In biochemical evaluations, it was determined that genistein and daidzein increased estrogen levels and decreased progesterone levels in a dose dependent manner. Conclusion: Genistein and daidzein have a negative effect on endometrial receptivity. More detailed studies are needed to understand the relationship between infertility and soy isoflovonodies which are endocrine-disrupting chemicals. KeyWords: Daidzein, Endometrial receptivity, Genistein.