Gömülü 3. molar dişlerin pozisyonuna ve hekimlerin mesleki deneyim süresine göre sevk kararının anket ile değerlendirilmesi
Assessment of referral decisions for impacted third molar teeth according to their position and the professional experience duration of dentists through a survey
  1. Tez No: 1012491
  2. Yazar: ORHAN CAN PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN İYİLİKCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: gömülü üçüncü molar diş, sevk kararı, mesleki deneyim, risk değerlendirmesi, komplikasyon, impacted third molar, referral decision, professional experience, risk assessment, complication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gömülü üçüncü molar dişlerin cerrahi yönetiminde dişlerin pozisyonu ve klinik risk faktörleri ile hekimlerin mesleki deneyim sürelerinin hastayı bir üst kuruma sevk etme kararına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Bu anket tabanlı kesitsel çalışmaya çoğunluğu pratisyen diş hekimi olan 269 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara gömülü üçüncü molar dişlerin pozisyonu, hastanın yaşı, inferior alveolar sinir ile ilişkisi ve karşılaşılan komplikasyonlar gibi klinik parametrelere göre sevk eğilimleri sorgulanmıştır. Ayrıca mesleki deneyim süresine göre karar verme farklılıkları değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular sevk kararının demografik özelliklerden ziyade dişin anatomik konumu ve klinik risk profiline dayandığını göstermiştir. Mandibular ve maksiller bölgeler arasında sevk eğilimi açısından farklılıklar izlenmiş olup, özellikle sinir ilişkisi ve zor pozisyonlu dişlerde sevk oranlarının arttığı belirlenmiştir. Komplikasyon tecrubesi olan hekimlerde sevk eşiğinin daha düşük olduğu ve bu durumun davranışsal öğrenme ile ilişkili olduğu görülmüştür. Mesleki deneyim süresinin tek başına belirleyici olmadığı, ancak klinik deneyim ve komplikasyon öyküsü ile birlikte karar sürecini etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, gömülü üçüncü molar diş cerrahisinde sevk kararının tek bir faktörle açıklanamayacağını ancak temel belirleyicinin anatomik ve klinik riskler olduğunu ortaya koymaktadır. Hekim deneyimi ve özellikle komplikasyon deneyimi sevk davranışını dinamik olarak şekillendirmektedir. Elde edilen bulgular sevk kararlarının daha şeffaf, risk temelli ve gerekçelendirilebilir hale getirilmesine katkı sağlayarak klinik karar süreçlerinin standardizasyonuna ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of tooth position, clinical risk factors, and professional experience of dentists on referral decisions to higher-level institutions in the surgical management of impacted third molars. Methods: In this questionnaire-based cross-sectional study, 269 participants, predominantly general dental practitioners, were included. The survey assessed referral tendencies based on clinical parameters such as the position of impacted third molars, patient age, relationship with the inferior alveolar nerve, and previous complication experience. Furthermore, variations in decision-making processes were analyzed in relation to years of professional experience. The obtained data were evaluated using appropriate statistical methods. Results: The findings demonstrated that referral decisions were primarily influenced by anatomical and clinical risk profiles rather than demographic characteristics. Differences in referral tendencies were observed between mandibular and maxillary regions, with higher referral rates associated with increased surgical difficulty, nerve proximity, and unfavorable tooth positions. Prior complication experience was associated with a lower referral threshold, suggesting the influence of experiential learning on clinical decision-making. Professional experience alone was not a decisive factor; however, it contributed to decision-making when combined with clinical exposure and complication history. Conclusion: Referral decisions in impacted third molar surgery cannot be attributed to a single factor; instead, they are mainly driven by anatomical and clinical risks. Professional experience, particularly complication experience, dynamically influences referral behavior. These findings contribute to a more transparent, risk-based, and justifiable referral process and may support the standardization of clinical decision making in third molar surgery.