Maksiller gömülü 3. molar dişlerin maksiller sinüs ve maksiller 2. molar diş ile ilişkisinin, panoramik radyografi ve KIBT ile karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
A comparative examination of the relationship of maxillary impacted 3rd molar teeth with maxillary sinus and maxillary 2nd molar teeth with panoramic radiography and CBCT
  1. Tez No: 654968
  2. Yazar: GÜLÇİN KILCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN YEŞİLTEPE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü diş, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, panoramik radyograf, Impacted tooth, cone beam computed tomography, panoramic radiograph
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, maksiller gömülü üçüncü molar dişlerin gömülülük tipi, pozisyonu, kök gelişim aşaması, folikül genişliği, sinüsle vertikal ilişkisi gibi parametrelerin ve maksiller ikinci molar dişlerin distal yüzeyindeki değişiklerin (marjinal kemik kaybı, çürük varlığı, kök yüzeyinde rezorpsiyon) panoramik radyografi ve KIBT yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak incelenerek, panoramik radyografların (PR) maksiller gömülü üçüncü molar dişlerin değerlendirilmesindeki etkinliğinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 121 hastaya ait 188 adet maksiller gömülü üçüncü molar dişin gömülülük tipi, angulasyon tipi, kök gelişimi, folikül genişliği, maksiller sinüsle ilişkisi ile komşuluğundaki maksiller ikinci molar dişin distalindeki marjinal kemik kaybı, çürük varlığı, distal kökündeki rezorpsiyon seviyesi hem PR hem de KIBT görüntüleri üzerinde değerlendirildi. Bulgular:“Maksiller ikinci molar dişin distal yüzeyindeki çürük varlığı”nın tespit edilmesi, görüntüleme yöntemleri arasında en yüksek uyum gösteren parametre (genel uyum oranı %92,6) olarak bulundu. İki görüntüleme yöntemi arasındaki en az uyum (genel uyum oranı %61,2) ise“maksiller ikinci molar dişin distal kök yüzeyindeki rezorpsiyon seviyesi”parametresinde görüldü. Ayrıca; PR'nin maksiller ikinci molar dişin distalindeki marjinal kemik defektini belirlemede genel doğruluk oranı %71,3, gömülü dişin maksiller sinüsle vertikal ilişkisinin tipini belirlemede genel doğruluk oranı %70,2, örten dokuya göre gömülülük tipini belirlemede genel doğruluk oranı %84,5 olarak bulundu. Sonuç: PR maksiller ikinci molar dişin distal yüzey çürüklerini saptamada güvenilir bir görüntüleme yöntemi iken maksiller ikinci molar dişin distal kök yüzeyindeki rezorpsiyon seviyesini saptamada yeterince güvenilir bir yöntem değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to comparative examination of the maxillary impacted third molar teeth in terms of parameters such as the type of impaction, position, root development stage, follicle width, vertical relationship with the sinus and changes in the distal surface of maxillary second molar teeth (marginal bone loss, presence of caries, resorption on the root surface) with panoramic radiography and cone beam computerized tomography (CBCT) methods and to determine the effectiveness of panoramic radiograph (PR) in the evaluation of maxillary impacted third molar teeth. Materials and Methods: In our study, 188 impacted maxillary third molar teeth belonging to 121 patients were evaluated with both PR and CBCT images in terms of type of impaction, angulation type, root development, follicle width, relationship with maxillary sinus of maxillary third molar teeth and presence of caries, marginal bone loss, resorption level of the distal surface of the maxillary second molar tooth. Results: Detection of“the presence of caries on the distal surface of the maxillary second molar tooth”was found to be the parameter showing the highest agreement among imaging methods (overall agreement rate 92,6%). The least agreement between the two imaging methods (overall agreement rate 61,2%) was observed the“resorption level on the distal root surface of the maxillary second molar tooth”parameter. Also, the general accuracy rate of PR in determining the marginal bone defect in the distal of the maxillary second molar tooth was 71,3%, the general accuracy rate in determining the type of vertical relationship of the impacted tooth with the maxillary sinus was 70,2%, the general accuracy rate in determining the type of impaction according to the overlying tissue was found 84,5%. Conclusion: While PR is a reliable imaging method for detecting distal surface caries of the maxillary second molar tooth, it is not a reliable method to detect the resorption level of the maxillary second molar tooth at the distal root surface.