Kapitalist toplumlarda sosyal hakların ve sosyal devletin varlık alanı
The existence of social rights and the welfare state in capitalist societies
- Tez No: 1012493
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, Public law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Kapitalizmin, özellikle Sanayi Devrimi'nden sonraki süreçte, kişisel ve toplumsal yaşamda belirleyici olduğu bir gerçektir. Bu etkinin en net gözlemlenebildiği alan ise modern devlet yapılanmasıdır. Modern devletin ağırlıklı olarak kapitalist bir hüviyete bürünmesinden sonraki süreçte ortaya çıkan sosyal haklar ve sosyal devlet ilkesi de bu belirlenimden payını almıştır. Bu çalışmanın amacı, kapitalist üretim süreci mantığının sosyal haklar ve sosyal devlet üzerindeki etkisini tespit edebilmektir. Üç bölüm şeklinde düzenlenen çalışmanın ilk bölümünde sosyal devletin öncülü olan sosyal haklara yer verilmiştir. İkinci bölümde kapitalist üretim biçimlerinin sosyal devleti nasıl şekillendirdiği açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise sosyal hakların ve sosyal devletin kapitalizm tarafından manipülasyonuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that capitalism determines personal and social life, especially in the period after the Industrial Revolution. The area where this effect can be observed most clearly is the modern state structure. Social rights and the principle of the social state, which emerged after the modern state assumed a predominantly capitalist identity, also took their share from this determination. The aim of this study is to determine the logic of capitalist production process on social rights and welfare state. In the first part of the study, which is organized in three parts, social rights, which are the predecessors of the social state, are included. In the second part, it has been tried to explain how the capitalist production process shapes the social state. In the last part, the manipulation of social rights and welfare state by capitalism has been mentioned.