Lıght-clay blocks ın archıtectural desıgn: proposals for an ınterlockıng modular ınfıll wall system based on straw and hemp
MİMARİ TASARIMDA HAFİF KİL BLOKLAR:SAMAN VE KENEVİR TEMELLİ, BİRBİRİNE GEÇMELİMODÜLER DOLGU DUVAR SİSTEMİ İÇİN ÖNERİLER
  1. Tez No: 1012506
  2. Yazar: BENGÜ İTMEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MATTHIEU JOSEPH PEDERGNANA, PROF. DR. YENAL AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Kil Blok, Kenetlenen Modüler Bloklar Tarımsal Atık, Agrega, Kenevir, Saman, Light-clay Block, Interlocking Blocks, Agricultural Waste, Fiber, Hemp, Straw
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Günümüzde inşaat sektöründeki malzemeler genellikle geri dönüşümü zor, sera gazları salan, üretimi esnasında karbon emisyonu üreten, su kirliliğine neden olan ve ağırlıklı petrol bazlı malzemelere dayanmaktadır. Buna karşılık son yıllarda, saman, kenevir, kereste veya toprak bazlı malzemeler gibi doğal malzemelere yönelik farkındalık artmaktadır. Hafif Kil Malzemeler (HKM), tarımsal atık lifi ve killi toprağın kullanım avantajlarını birleştiren malzemelerden biridir. Bu çalışma, özellikle saman veya keneviri lif olarak kullanan, HKM'den yapılmış birbirine kenetlenebilen modüler duvar bloklarının geliştirilmesini ve test edilmesini araştırmaktadır. Araştırma, yenilikçi birbirine kenetlenebilen bloklar tasarlamayı, test etmeyi, ve aynı zamanda mekanik özelliklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırma üç aşamalı bir süreci takip etmiştir: (1) HKM'nin bileşimi, üretimi ve özellikleri, toprak ve lif içeren bloklar ve birbirine kenetlenen blok tasarımı üzerine bir literatür taraması; (2) farklı bileşimlere sahip iki ayrı saman-kil ve kenevir-kil bloğunun tasarlanması ve üretilmesi; (3) Tasarlanan blokların mekanik ve fiziksel davranışlarını değerlendirmek için yapılan deneysel testler. Bulgular, saman-kil ve kenevir-kil bloklarının, saman türlerine göre üstün dayanıklılıkları sayesinde inşaatta yüksek uygulama potansiyeline sahip olduğunu doğrulamaktadır. Bu malzemelerin performansı, sürdürülebilir yapı uygulamalarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The construction industry relies on several petroleum-based materials that are difficult to recycle and release greenhouse gases, contributing to biodiversity loss, land degradation, and water pollution for extended periods after demolition. In response, there is a growing recognition of the potential of natural materials, such as straw, hemp, timber, or earthen-based materials, for reducing carbon emissions. Light Clay Materials (LCM) are one of these newly developed materials, combining the advantages of using agricultural waste fiber and clayed earth. This study investigates the development and testing of interlocking modular wall blocks made up of LCM, specifically utilizing straw or hemp as a fiber, to enhance sustainability and promote material circularity. The research aimed to design and test the suitability of innovative interlocking blocks while evaluating their mechanical properties. The research followed a three-stage process: (1) a literature review on the composition, production, and properties of LCM, blocks incorporating earth and fibers, and interlocking block design; (2) the design and fabrication of two distinct straw-clay and hemp-clay blocks with different compositions; (3) experimental testing to assess their mechanical and physical behavior. The findings confirm that straw-clay and hemp-clay blocks have high application potential in construction due to their superior durability over straw types. Their performance supports sustainable building practices.