Hemşirelerde iş stresinin bireysel iş performansına etkisinde tükenmişliğin aracılık rolü: Bir devlet hastanesi örneği
The mediating role of burnout in the effect of job stress on individual job performance among nurses: A state hospital case
  1. Tez No: 1012507
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Nurses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Hemşirelik, yoğun stres, yüksek sorumluluk ve sürekli insan etkileşiminin hâkim olduğu bir meslek grubudur. Sağlık hizmetlerinde merkezi bir rol üstlenen hemşireler; iş yükü, vardiyalı çalışma sistemi, örgütsel destek eksikliği ve hasta ilişkileri gibi birçok stresörle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hemşirelerin psikolojik iyi oluşlarını olumsuz etkileyerek tükenmişlik düzeylerini artırmakta ve bireysel iş performanslarını düşürebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, hemşirelerde iş stresinin bireysel iş performansı üzerindeki etkisinde tükenmişliğin aracılık rolünü incelemektir. Araştırmanın evrenini Muş Devlet Hastanesinde görev yapan hemşireler oluşturmakta olup, örneklem belirli kriterler doğrultusunda seçilmiş 408 hemşireden oluşmaktadır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde frekans ve yüzde dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapma, güvenilirlik analizleri, bağımsız t-testi, tek yönlü ANOVA ve post-hoc testleri, korelasyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Araştırma bulguları, iş stresi ile tükenmişlik arasında pozitif; iş stresi ile bireysel iş performansı arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca tükenmişliğin, iş stresi ile bireysel iş performansı arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tükenmişliğin azaltılması ve iş performansının artırılmasına yönelik bireysel ve örgütsel düzenlemelerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Nursing is a profession characterized by high levels of stress, heavy responsibility, and continuous human interaction. Nurses, who play a central role in healthcare services, are exposed to various stressors such as workload, shift work, lack of organizational support, and intensive patient interactions. These factors negatively affect nurses' psychological well-being, increase burnout levels, and may reduce their individual job performance. The aim of this study is to examine the mediating role of burnout in the effect of job stress on individual job performance among nurses. The population of the study consists of nurses working in Muş State Hospital, and the sample includes 408 nurses selected according to specific criteria. Data were collected through a questionnaire and analyzed using IBM SPSS 25.0. In the data analysis process, frequency and percentage distributions, mean and standard deviation values, reliability analyses, independent samples t-test, one-way ANOVA and post-hoc tests, correlation analysis, confirmatory factor analysis (CFA), and structural equation modeling (SEM) were employed. The findings of the study indicate that there is a positive relationship between job stress and burnout, and a negative relationship between job stress and individual job performance. In addition, burnout was found to have a partial mediating role in the relationship between job stress and individual job performance. The results emphasize the importance of improving working conditions, reducing burnout, and enhancing job performance through both individual and organizational interventions.