Obezite cerrahisi yapılan ve yeniden kilo alan bireylerde (regain)sosyal, psikolojik, demografik, konstitüsyonel ve eşlik edensistemik hastalıkların özelliklerinin değerlendirilmesı
Evaluation of the social, psychological, demographic, constitutional and accompanying systemic diseases in patients experiencing weight regain post obesity surgery
  1. Tez No: 1012528
  2. Yazar: HAFİZE HİLAL ÇAYKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR UÇAN, DOÇ. DR. EMİN GEMCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Obezite cerrahisi, Yeniden Kilo Alımı, Obesity, Bariatric Surgery, Regain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanemiz obezite biriminde takip edilen hastalarda bariyatrik cerrahi sonrası kilo geri alımıyla ilişkili olabilecek sosyal, psikolojik ve konstitüsyonel etmenler ile eşlik eden sistemik hastalıkları belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi obezite biriminde takip edilen ve bariyatrik cerrahi sonrası kilo geri alımı saptanan 80 hastanın dâhil edildiği bu çalışmada katılımcıların sosyodemografik özellikleri, cerrahi öncesi ve sonrası eşlik eden hastalıkları ile belirlenen preoperatif ve postoperatif biyokimyasal ölçümleri kaydedilmiştir. Cerrahi sonrası kilo seyri, postoperatif en düşük kilo ile postoperatif son kilo arasındaki fark temel alınarak değerlendirildi; buna göre kilo geri alımı (regain, kg) postoperatif son kilodan postoperatif en düşük kilonun çıkarılmasıyla hesaplandı. Regain yüzdesi ise postoperatif en düşük kiloya göre normalize edilerek [(Post operatif son kilo – Post operatif en düşük kilo) / Postoperatif en düşük kilo * 100] formülüyle hesaplandı ve kilo geri alımı <%10 ve ≥%10 olacak şekilde kategorize edildi. Tüm hastalara preoperatif ve postoperatif dönemde Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DERS-16) uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kilo geri alımı sınıflamasına göre katılımcıların %28.7'si <%10 regain (n=23), %71,3'ü ≥%10 regain (n=57) grubunda yer aldı. Gruplar karşılaştırıldığında, <%10 regain grubunda preoperatif insülin, HOMA-IR ve trigliserid düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=.018, p=.013, p=.036). Ayrıca total kilo kaybı (kg) değişkeni gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=.013). Korelasyon analizlerinde, preoperatif insülin ve preoperatif trigliserid düzeyleri hem regain yüzdesi hem de regainKG ile negatif yönde ilişkili bulundu (insülin: p=.019 ve p=.044; TG: her iki ölçütte p=.040). Preoperatif Aspartat aminotransferaz (AST), regainKG ile pozitif yönde ilişkiliydi (p=.013); preoperatif kalsiyum (Ca) ise regainKG ile negatif ilişkili bulundu (p=.043). 12 Regresyon analizlerinde, Firth düzeltilmiş lojistik regresyon modelinde ≥ %10 regain olasılığının bağımsız değişkenleri preoperatif insülin (OR=0.95, p=.039) ve preoperatif kilo (OR=1.03, p=.048) olarak saptandı. Regain yüzdesi için çok değişkenli doğrusal regresyonda preoperatif insülin (B=−0.13, p=.028) ve preoperatif kilo (B=0.15, p=.002) anlamlı değişken olarak belirlendi. RegainKG için doğrusal regresyonda ise yalnızca preoperatif kilo anlamlı ve güçlü bir değişkendi. (B=0.170, p<.001). Sonuç: Grup karşılaştırmaları ve korelasyonlar, kilo geri kazanımının özellikle insülin direnci göstergeleri ve trigliserit gibi metabolik parametrelerle ilişkili olabileceğini; postoperatif dönemde ise HbA1c ve Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) farklılıklarının kilo geri kazanımıyla birlikte seyredebileceğini düşündürmektedir. Buna karşılık, duygusal düzenleme güçlüğüne ilişkin ölçümler genel olarak bağımsız bir belirleyici olarak öne çıkmamış; psikolojik değişkenlerin etkisi daha sınırlı düzeyde kalmıştır. Bu bulgular, cerrahi öncesi risk sınıflandırmasında başlangıç ağırlığı ve metabolik profilin (özellikle insülin/insülin direnci) öncelikli hedefler olması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary objective of this study is to comprehensively evaluate the social, psychological, constitutional, and accompanying systemic factors associated with weight regain in patients followed at the obesity unit of our hospital after bariatric surgery. Material And Method: This study was designed and conducted as a non-interventional study including 80 patients who were followed at the obesity unit of Ankara Etlik City Hospital and were identified to have weight regain after bariatric surgery. Sociodemographic characteristics of the participants, accompanying comorbidities before and after surgery, and predefined preoperative and postoperative biochemical measurements were recorded. Postoperative weight trajectory was evaluated based on the difference between the postoperative nadir weight and the most recent postoperative weight. Accordingly, weight regain (regain, kg) was calculated by subtracting the postoperative nadir weight from the most recent postoperative weight. The percentage of weight regain was normalized to the postoperative nadir weight and calculated using the formula [(most recent postoperative weight − postoperative nadir weight) / postoperative nadir weight × 100], and patients were categorized as having <10% or ≥10% weight regain. The Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16) was administered to all patients in both the preoperative and postoperative periods. Statistical analyses were performed using SPSS software version 22.0. Results: According to the classification of weight regain, 28.7% of the participants were categorized in the <10% regain 14 group (n = 23), while 71.3% were in the ≥10% regain group (n = 57). When the groups were compared, preoperative insulin, HOMA-IR, and triglyceride levels were significantly higher in the <10% regain group (p = .018, p = .013, and p = .036, respectively). In addition, total weight loss (kg) differed significantly between the groups (p = .013). In correlation analyses, preoperative insulin and preoperative triglyceride levels were negatively correlated with both percentage weight regain and regain in kilograms (insulin: p = .019 and p = .044; triglycerides: p = .040 for both measures). Preoperative AST levels showed a positive correlation with regain in kilograms (p = .013), whereas preoperative calcium levels were negatively correlated with regain in kilograms (p = .043). In regression analyses, Firth-corrected logistic regression identified preoperative insulin (OR = 0.95, p = .039) and preoperative body weight (OR = 1.03, p = .048) as independent predictors of ≥10% weight regain. In multivariable linear regression analysis for percentage weight regain, preoperative insulin (B = −0.13, p = .028) and preoperative body weight (B = 0.15, p = .002) were identified as significant predictors. In linear regression analysis for regain in kilograms, only preoperative body weight emerged as a strong and significant predictor (B = 0.170, p < .001). Conclusion: Group comparisons and correlation analyses suggest that weight regain after bariatric surgery may be particularly associated with metabolic parameters such as indicators of insulin resistance and triglyceride levels. In the postoperative period, differences in HbA1c and HDL levels may also accompany weight regain. In contrast, measures related to difficulties in emotion regulation did not emerge as independent determinants, and the contribution of psychological variables appeared to be limited. These findings support the prioritization of baseline body weight and metabolic profile—particularly insulin levels and insulin resistance—in preoperative risk stratification. 15