Genç milli futbolcuların kariyer planları, kariyer farkındalıkları ile kariyer kaygıları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between career plans, career awareness, and career anxiety of young national football players
- Tez No: 1012555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE NİHAL YURTSEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kariyer farkındalık, kariyer kaygı, kariyer planlama, Kariyer kaygısı, Psikolojik farkındalık, Spor psikolojisi, Career awareness, career anxiety, career planning, Psychological awareness, Sport psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç milli takımlarda yer alan futbolcuların kariyer kaygısı, kariyer farkındalığı ve kariyer planlama düzeylerinin çeşitli demografik özelliklere göre incelenmesi; ayrıca bu üç değişken arasındaki ilişkinin ve kariyer farkındalığı ile kariyer planlamasının kariyer kaygısı üzerindeki yordayıcı etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini genç milli takımların 14-19 yaş kategorilerinde yer alan futbolcular oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formuna ek olarak Gündüz ve Yılmaz (2016) tarafından geliştirilen Kariyer Kaygısı Ölçeği, Öztürk ve Şirin (2020) tarafından geliştirilen Kariyer Farkındalık Ölçeği ve Aytaç (1997) tarafından geliştirilen Kariyer Planlama Ölçeği kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken SPSS 29 paket program kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olan bireylerin sosyo demografik özellikleri ile ilgili bilgilerine ilişkin dağılımlarını tespit etmek için yüzde ve frekans dağılımları kullanılmıştır. Verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için incelenmiş ve normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, p = 0.05 anlamlılık düzeyinde iki değişkenli veriler için Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişkenler için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Bunlara ek olarak, değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla Spearman korelasyon analizi, değişkenlerin yordayıcı etkilerinin belirlenmesi amacıyla ise çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak katılımcıların kariyer farkındalıkları eğitim durumu ve doğum yeri, kariyer planlama düzeyleri yaş, kardeş sayısı ve doğum yerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca kariyer kaygısı ile kariyer farkındalığı ve kariyer planlaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamış (r < .02, p > .05); kariyer farkındalığı ve kariyer planlamasının kariyer kaygısını anlamlı düzeyde yordamadığı tespit edilmiştir (R² = .001, F(2,129) = .044, p = .957)." Nisan 2026 , 74. sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the career anxiety, career awareness, and career planning levels of football players in youth national teams based on various demographic characteristics ; and furthermore, to investigate the relationships among these three variables as well as the predictive effect of career awareness and career planning on career anxiety. The study employs a relational screening model. The sample consists of football players aged 14-19 who are part of youth national teams. Data collection instruments include a personal information form, the Career Anxiety Scale developed by Gündüz and Yılmaz (2016), the Career Awareness Scale developed by Öztürk and Şirin (2020), and the Career Planning Scale developed by Aytaç (1997). Data were analyzed using the SPSS 29 statistical software package. Percentage and frequency distributions were utilized to identify the distributions of participants' socio-demographic characteristics. Skewness and kurtosis values were examined to determine whether the data showed a normal distribution, and it was found that the data did not follow a normal distribution. Accordingly, the Mann-Whitney U test was applied for binary variables, and the Kruskal-Wallis test was used for variables with more than two categories, with a significance level of p = 0.05. As a result, significant differences were found in participants' career awareness based on education level and place of birth, and in their career planning based on age, number of siblings, and place of birth. Additionally, no significant relationship was found between career anxiety and career awareness or career planning (r < .02, p > .05), and career awareness and career planning did not significantly predict career anxiety (R² = .001, F(2,129) = .044, p = .957). April 2026, 74. pages.