Deneysel alzheimer hastalık modeline karşı propolis etken maddeleri ve berberin kombinasyonunun nöroprotektif etkilerinin araştırılması
Investigation of the neuroprotective effects of propolis active ingredients and berberine combination against an experimental alzheimer's disease model
- Tez No: 1012556
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ŞİŞECİOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN DERVİŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Biyokimya, Biyoteknoloji, Neurology, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, berberin, myricetin, sinerjik etki, gen ve protein seviyesi, Alzheimer's disease, berberine, myricetin, synergistic effect, gene and protein level
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Alzheimer hastalığı (AH), bilişsel bozukluk ve hafıza kaybı ile kendini gösteren, insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve oksidatif stresin, apoptotik süreçlerin ve tau proteininin hiperfosforilasyonunun, hastalığın patogenezinde önemli rol oynadığı nörodejeneratif hastalıklardan birisidir. Bu tez çalışmasında, okadaik asit ile indüklenen in vitro Alzheimer hastalık modeline karşı propolis etken maddeleri ile berberin kombinasyonunun olası sinerjik nöroprotektif etkilerinin gen ve protein seviyelerinde araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: (1) İn silico yöntemle en etkili propolis etken maddeleri belirlendi (2) farklılaştırılmamış SH-SY5Y insan nöroblastoma hücreleri ATRA ile olgun nöronlara farklılaştırıldı, Farklılaştırılmış SH-SY5Y hücrelerinde, okadaik asidin IC₅₀ (µM) değeri ile propolis etken maddeleri ve berberin molekülünün ECmax konsantrasyonları doz ve zaman bağımlı olarak WST-8 testi kullanılarak değerlendirilmiştir. (3) Okadaik asit varlığında propolis etken maddeleri ve berberinin ECmax konsantrasyonları ile CompSyn programına işlenerek berberin ve propolis etken maddeleri ile kombinasyon indeks (CI) değeri belirlendi. Güçlü sinerjik etki görülen kombinasyon ile mitokondriyal membran potansiyeli (MMP) testi, hücre içi reaktif oksijen türleri (ROS) testi, ELISA yöntemi ile asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BuChE), Aβ1-40, Aβ1-42 ve tau, kantitatif Real-time PCR (BAX, BCL-2, KASPAZ-3, AChE, BuChE, APP ve TAU) ve western blot (BAX, BCL-2, KASPAZ-3 ve pTAU) biyokimyasal analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: Propolis etken maddelerinden en güçlü sinerjik etki myricetin ve berberin kombinasyonunda belirlendi. Okadaik asit uygulamasının KASPAZ-3, BAX, AChE, BuChE, APP ve tau'nun gen ve protein seviyelerini anlamlı olarak artırdığı, bununla birlikte BCL-2 ekspresyonunu azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca okadaik asit uygulamasının AChE, BuChE, Aβ1-40, Aβ1-42 ve tau düzeylerini artırdığı, sinerjik kombinasyonun bu artışları anlamlı ölçüde baskıladığı saptanmıştır. Sinerjik kombinasyonun uygulanması, pro-apoptotik ve Alzheimer ile ilişkili genlerin ekspresyon düzeylerinde belirgin bir azalma sağlarken, anti-apoptotik BCL-2 gen ekspresyonunu anlamlı bir şekilde artırmıştır. Ayrıca, sinerjik kombinasyonun okadaik asit kaynaklı oksidatif stres artışını anlamlı şekilde azalttığı hücre içi ROS analizleri ile tespit edilmiştir.Sonuçlar: Bu tez kapsamında, antioksidan özelliğe sahip myricetin ve alkoloid bir madde olan berberinin sinerjik kombinasyonunun apoptotik yolaklar, kolinerjik sistem ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili patolojik proteinler üzerinde çok yönlü ve tutarlı bir koruyucu etki potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir. Gen ve protein seviyelerinde gözlemlenen tutarlı değişiklikler, bu kombinasyonun hücresel hasar mekanizmalarını düzenleyebileceğini düşündürmektedir. Gelecekte yapılacak hücre ve hayvan çalışmaları ile bu bulguların biyolojik önemi daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disease characterized by cognitive impairment and memory loss, negatively impacting the quality of life, and in which oxidative stress, apoptotic processes, and hyperphosphorylation of tau protein play a significant role in the pathogenesis. This thesis aims to investigate the potential synergistic neuroprotective effects of a combination of propolis active ingredients and berberine against an in vitro Alzheimer's disease model induced by okadaic acid, at the gene and protein levels. Method: (1) The most effective propolis active ingredients were determined by in silico method. (2) Undifferentiated SH-SY5Y human neuroblastoma cells were differentiated into mature neurons by ATRA. In differentiated SH-SY5Y cells, the IC₅₀ (µM) value of okadaic acid and the ECmax concentrations of propolis active ingredients and berberine molecules were evaluated as dose- and time-dependent using the WST-8 test. (3) The ECmax concentrations of propolis active ingredients and berberine in the presence of okadaic acid were processed into the CompSyn program, and the combination index (CI) value was determined for berberine and propolis active ingredients. Mitochondrial membrane potential (MMP) test, intracellular reactive oxygen species (ROS) test, acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BuChE), Aβ1-40, Aβ1-42 and tau by ELISA method, quantitative Real-time PCR (BAX, BCL2, CASPASE-3, AChE, BuChE, APP and TAU) and western blot (BAX, BCL-2, CASPASE-3 and pTAU) biochemical analyses were performed with the combination showing a strong synergistic effect. Results: The strongest synergistic effect among propolis active ingredients was determined in the combination of myricetin and berberine. Okadaic acid application was found to significantly increase the gene and protein levels of CASPASE-3, BAX, AChE, BuChE, APP, and tau, while decreasing BCL-2 expression. Furthermore, okadaic acid application increased the levels of AChE, BuChE, Aβ1-40, Aβ1-42, and tau, and the synergistic combination significantly suppressed these increases. The synergistic combination resulted in a significant decrease in the expression levels of pro-apoptotic and Alzheimer's-related genes, while significantly increasing the expression of the anti-apoptotic BCL-2 gene. Intracellular ROS analyses also revealed that the synergistic combination significantly reduced okadaic acid-induced oxidative stress. Conclusion: This thesis demonstrates that the synergistic combination of myricetin, an antioxidant, and berberine, an alkaloid, possesses a multifaceted and consistent protective potential on apoptotic pathways, the cholinergic system, and pathological proteins associated with Alzheimer's disease. The consistent changes observed at the gene and protein levels suggest that this combination may regulate cellular damage mechanisms. Future cell and animal studies can provide a more detailed assessment of the biological significance of these findings.