Farklı bölgelerde yetiştirilen kirazların elementel içeriğinin ve biyoerişilebilirliklerinin ıcp-ms ile belirlenmesi
Determination of elemental content and bioaccessibility of cherries grown in different regions by icp-ms
  1. Tez No: 1012557
  2. Yazar: KÜBRA GİZEM DOMBAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER UTKU ÇOPUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoerişilebilirlik, Elementler, Kiraz, Bioaccessibility, Elements, Cherry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında 3 farklı şehir (Bursa, Afyon ve Burdur) olmak üzere toplam 9 bölgeden (Edebey, Suluköy, Yenişehir, Nilüfer, Davutlar, Belenören, Ulupınar, Yeşilçiftlik ve Sultandağı) toplanan Z900 çeşidi kiraz numunelerinde fizikokimyasal ve elementel analizler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte numunelere ait kirazların biyoerişilebilirlik sonuçları değerlendirilmiştir. ICP-MS ile 8 makro element (Na, Mg, P, K, Ca, Fe, Cu, Zn) ve 6 mikro element (Be, Sr, Ba, Cr, Mn, Co) olmak üzere toplam 14 element tanımlanmış ve ölçümleri yapılarak, bölgelere ait değerlendirmeler yapılmıştır. Kiraz numunelerinde pH, toplam asitlik (TA), suda çözünür kuru madde (SÇKM) ve su aktivitesi (aw) tayinleri yapılmış olup değerler pH 3,60-3,86, TA 0,51-0,63 g malik asit /100 g, SÇKM 15,20-16,44 g/100 g ve aw ise 0,97-0,98 aralığında tespit edilmiştir. Renk analiz sonuçlarına göre L*, a*, b* değerleri incelendiğinde en parlak kırmızı rengin Edebey bölgesine ait olduğu, ihracat için önemli bir kalite kriteri olan meyve çapları incelendiğinde ise değerler 24,9-25,99 mm aralığında değişirken, en iri kirazların Davutlar bölgesine ait olduğu tespit edilmiştir. ICP-MS ile yapılan element analizleri sonucunda tüm bölgelerden toplanan kiraz numunelerinde en yüksek oranın K elementine (1399,90-2188,64 ppm aralığı) ait olduğu tespit edilmiştir. % biyoerişilebilirlik değerlerinin ise en yüksek Zn (%91,90) iken en düşük Sr (%22,33) elementine ait olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, physicochemical and elemental analyses were conducted on Z900 cherry samples collected from a total of nine locations (Edebey, Suluköy, Yenişehir, Nilüfer, Davutlar, Belenören, Ulupınar, Yeşilçiftlik, and Sultandağı) across three different provinces in Türkiye (Bursa, Afyon, and Burdur). In addition, the bioaccessibility of elements in the cherry samples was evaluated. Using ICP-MS, a total of 14 elements were identified and quantified, including eight macro-elements (Na, Mg, P, K, Ca, Fe, Cu, and Zn) and six micro-elements (Be, Sr, Ba, Cr, Mn, and Co), and region-based comparisons were performed. The physicochemical properties of the cherry samples were determined as pH, total titratable acidity (TA), total soluble solids (TSS), and water activity (aw). The measured values ranged between 3,60 and 3,86 for pH, 0,51 and 0,63 g malic acid/100 g for TA, 15,20 and 16,44 g/100 g for TSS, and 0,97 and 0,98 for aw. According to color analysis results, evaluation of the L*, a*, and b* parameters indicated that the brightest red color was observed in cherries from the Edebey region. Regarding fruit diameter, which is an important quality criterion for export, the values ranged from 24,9 to 25,99 mm, with the largest cherries obtained from the Davutlar region. Based on ICP-MS elemental analysis, potassium (K) was the most abundant element in all regions, with concentrations ranging from 1399,90 to 2188,64 ppm. Among the elements analyzed for bioaccessibility, zinc (Zn) exhibited the highest percentage bioaccessibility (91.90%), whereas strontium (Sr) showed the lowest (22.33%).