Elektrikli otobüslerde kullanılan metal karkas yapıların topoloji optimizasyonu ile mühendislik plastikleri kullanılarak hafifleştirilmesi
Lightweighting of metal frame structures used in electric buses by topology optimization using engineering plastics
  1. Tez No: 1012563
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDİL KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli otomobiller, Plastik enjeksiyon, Sonlu elemanlar analizi, Topoloji optimizasyonu, Electric cars, Plastic injection, Finite element analysis, Topology optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, elektrikli otobüslerde kullanılan gösterge paneli taşıyıcı iskeletinin geleneksel sac metal yapıdan mühendislik plastiklerine dönüştürülmesi ve bu dönüşümün yapısal, üretimsel ve fonksiyonel etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Artan batarya kütlesi nedeniyle elektrikli araçlarda hafifletme ihtiyacı kritik hale gelmiş olup, bu bağlamda taşıyıcı bileşenlerin yeniden tasarlanması stratejik önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında sac metal referans yapı CAD ortamında modellenmiş, topoloji optimizasyonu ile yük taşıma yolları belirlenmiş ve mühendislik plastiklerine uygun yeni bir geometri elde edilmiştir. PA6 GF60, PA6 GF30, PA66 GF30 ve PP GF30 olmak üzere dört farklı cam elyaf takviyeli termoplastik malzeme değerlendirilmiş; sonlu elemanlar yöntemi ile modal analizler gerçekleştirilerek yer değiştirme, gerilme ve doğal frekans değerleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, bazı mühendislik plastiklerinin metal referans yapıya kıyasla benzer veya daha iyi titreşim ve rijitlik performansı sunarken, önemli ölçüde kütle azaltımı sağladığını göstermiştir. Ayrıca nihai tasarım için plastik enjeksiyon kalıbı oluşturulmuş ve Moldex analizleri ile dolum, basınç, çarpılma ve çevrim süresi değerlendirilmiştir. 3D baskı ile üretilen prototipler üzerinden montaj ve boyutsal doğrulama yapılmıştır. Sonuç olarak, topoloji optimizasyonu ve mühendislik plastiklerinin birlikte kullanımıyla, elektrikli otobüs gösterge paneli iskeletinde hafif, rijit ve üretilebilir bir tasarımın endüstriyel ölçekte uygulanabilir olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the structural and manufacturing feasibility of replacing a conventional sheet-metal dashboard carrier used in electric buses with engineering plastics optimized through topology optimization. Due to the increasing mass of battery systems, lightweight design has become a critical requirement for electric vehicles, making the redesign of interior load-bearing structures strategically important. In this study, the reference metal structure was modeled in a CAD environment and re-designed using topology optimization to determine the most efficient load-carrying geometry compatible with polymer-based materials. Four glass-fiber reinforced thermoplastics—PA6 GF60, PA6 GF30, PA66 GF30, and PP GF30—were evaluated. Finite element modal analyses were conducted to compare displacement, stress, and natural frequency characteristics of the optimized polymer structures with the metal reference design. The results demonstrated that selected engineering plastics provide comparable or superior stiffness and vibration behavior while achieving significant weight reduction. To verify manufacturing feasibility, an injection mold was designed and Moldex analyses were performed to evaluate flow behavior, pressure distribution, warpage, and cycle time. Prototypes were produced using additive manufacturing and validated through dimensional inspection and assembly tests. The results confirm that combining topology optimization with glass-fiber reinforced engineering plastics enables the development of lightweight, stiff, and manufacturable dashboard carrier structures for electric buses, providing a viable alternative to traditional metal designs for next-generation electric vehicle architectures.