Örme kumaşlardan üretilen giysilerde kullanılan overlok dikişlerin dikiş parametrelerinin dikim performansına etkilerinin deneysel analizi
Experimental analysis of the effects of overlock stitch parameters on sewing performance in garments made from knitted fabrics
  1. Tez No: 1012566
  2. Yazar: BUSE İĞDİGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA GÜRARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giysi, örme kumaş, overlok dikiş, dikim performansı, Garment, knitted fabric, overlock stitch, sewing performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda tekstil ve hazır giyim sektöründe örme kumaş kullanımı önemli bir artış göstermektedir. Giysi üretiminde dikiş kalitesi ve esnekliği, kullanıcı konforunu doğrudan etkileyen başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, hazır giyim ürünlerinde yaygın olarak tercih edilen overlok dikişler hem üretim kalitesi hem de dayanıklılık açısından kritik bir rol üstlenmektedir. Overlok dikişlerde kullanılan iplik sayısı, dikiş genişliği, dikiş sıklığı ve dikiş iplik numarası gibi dikiş parametreleri; dikiş mukavemeti, dikiş uzaması, esneme kabiliyeti, dökümlülük ve hava geçirgenliği gibi performans özelliklerini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, örme kumaşlardan üretilen giysilerde kullanılan overlok dikişlerin dikiş parametrelerinin dikim performansı üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla, aynı kumaş türü üzerinde; 3 farklı overlok dikiş (3- 4 ve 5 iplikli overlok dikişler), 2 farklı dikiş genişliği, 3 farklı dikiş sıklığı (5- 6 ve 7 dikiş/cm) ve 2 farklı iplik numarası (120 ve 180 Tkt iplik numaraları) kullanılarak 36 farklı overlok dikiş özelliklerine sahip dikişli kumaş numuneleri elde edilmiştir. Bu numunelerin, dikiş mukavemeti, dikiş uzaması, esneme (%) ve kalıcı uzama (%), dökümlülük ve hava geçirgenliği gibi performans özellikleri incelenerek dikim performansı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ve Emirali Konfeksiyon Tekstil San. ve Tic. A.Ş firması ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the use of knitted fabrics in the textile and ready-to-wear industry has increased significantly. Sewing quality and elasticity in garment production are among the main factors that directly affect user comfort. In this context, overlock stitches, which are widely preferred in ready-to-wear products, play a critical role in terms of both production quality and durability. Sewing parameters used in overlock stitches, such as the number of sewing threads, stitch width, stitch density, and sewing thread count, directly affect performance properties including seam strength, seam elongation, stretchability, drape, and air permeability. In this study, the effects of sewing parameters of overlock stitches used in garments produced from knitted fabrics on sewing performance were experimentally investigated. For this purpose, sewn fabric samples with 36 different overlock stitch characteristics were produced on the same fabric type by using 3 different overlock stitches (3-, 4-, and 5-thread overlock stitches), 2 different stitch widths, 3 different stitch densities (5, 6, and 7 stitches/cm), and 2 different sewing thread counts (120 and 180 Tkt). The effects of these parameters on sewing performance were analyzed by examining the seam strength, seam elongation, stretch (%) and permanent elongation (%), drape, and air permeability properties of the samples. This study was carried out within the scope of a cooperation protocol between Bursa Uludağ University, Department of Textile Engineering, and Emirali Tekstil Konfeksiyon San. ve Tic. A.Ş.