Biyokaçakçılık ile mücadelede kolluğun görevleri: Hukuki dayanaklar, uygulanan yöntemler ve meydana gelen olaylar üzerine araştırmalar
The role of law enforcement in combating biotrafficking: legal basis, methods used, and investigations into incidents that have occurred
- Tez No: 1012590
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Biyokaçakçılık, Biyolojik kaçakçılık, Biosmuggling, Biological smuggli̇ng
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl sonlarından başlayarak sanayi devrimi ile birlikte hızını artıran çevre tahribatı, günümüzde yaşanan en önemli sorunlardan birisidir. Son dönemlerde bu tahribe engel olmak maksadıyla dünya çapında gen bankaları oluşturulmaktadır. Nitekim biyoçeşitlilik , doğal kaynaklar bakımından kaybedilemez bir hak/değer olarak görülmektedir. Biyoçeşitlilik , bireylerin ilaç ve gıda gibi gereksinimlerinin sürdürülebilirliği bakımından hayati öneme sahiptir. Bu sebeple, genetik kaynaklar üzerinde bulunan kullanım haklarını ülkeler,“kendi sınırı içerisinde olan genetik kaynaklar”şeklinde tanımlamıştır. Bu haklar üzerinde ki en önemli sorun ise biyokaçakçılıktır. Günümüzde yeni yeni bilinmeye başlayan bu kavram, doğada belirli bir alanda endemik olarak bulunan hayvan parçaları, bitki tohumları, kan dokuları gibi biyolojik kaynakların yetki sahibi makamların bilgisi dışında toplanarak, yurt dışına kaçırılması olarak tanımlanabilmektedir. Ülkemizin genetik çeşitlilik ve endemik türlerin var olduğu sayılı ülkelerden biri olması, biyokaçakçılık riskini artırmaktadır. Bu çalışma ile biyokaçakçılık kavramı ana hatlarıyla belirlendikten sonra hukuki dayanakları ve örnek olaylara ilişkin araştırma yapılmıştır. Hangi bölgelerde biyo-kaçakçılık olaylarının yaygın olduğu, bu olaylara hangi kolluk kuvveti tarafından hangi yöntemlerle müdahale edildiği tespit edilmiştir. Kolluk kuvvetlerinin uygulama tarzı kıyaslanarak, mücadele kapsamında uygulamaya konulan hukuki düzenlemeler ile vatandaşların ve kamu kurumlarının hangi hareket tarzlarını uygulaması gerektiği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental destruction, which has been increasing with the industrial revolution since the end of the 19th century, is one of the most important problems experienced today. Recently, gene banks have been established around the world to prevent this destruction. As a matter of fact, biodiversity is seen as an indispensable right/value in terms of natural resources. Biodiversity is vital for the sustainability of individuals' needs such as medicine and food. For this reason, countries have defined their rights of use on genetic resources as“genetic resources within their borders”. The most important problem regarding these rights is“bio-smuggling”. This concept, which is just starting to be recognized today, can be defined as the collection of biological resources such as animal parts, plant seeds, blood tissues, which are endemic in a certain region in nature, without the knowledge of the competent authorities and their smuggling abroad.The fact that our country is one of the few countries with genetic diversity and endemic species increases the risk of bio-smuggling. In this study, after explaining the concept of bio-smuggling in general terms, research was conducted on its legal basis and case studies. It has been determined in which regions bio-smuggling incidents are common and which law enforcement agencies intervene in these incidents and with what methods. By comparing the application methods of law enforcement forces, the legal regulations implemented within the scope of the fight and the road maps that citizens and public institutions should follow were analyzed.