Spirometri ve toraks bilgisayarlı tomografisi'nin KOAH tanısındaki rollerinin karşılaştırılması
The role of spirometry and thoracic computed tomography in the diagnosis of COPD comparison
- Tez No: 1012629
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ÖZTUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Toraks bilgisayarlı tomografi, Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi, Solunum fonksiyon testi, Chronic obstructive pulmonary disease, thoracic computed tomography, high-resolution computed tomography, pulmonary function tests
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
SPİROMETRİ VE TORAKS BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİSİ'NİN KOAH TANISINDAKİ ROLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: KOAH, yaklaşık 3,5 milyon kişinin ölümüne neden olarak, küresel mortalitenin yaklaşık %5'ini oluşturmuş ve dünya genelinde üçüncü en sık ölüm nedeni olan önemli bir halk sağlığı problemidir. KOAH tanısı temel olarak solunum fonksiyon testleri ile konulmaktadır. Bazı hastalarda SFT'de belirgin bozulma gelişmeden önce toraks BT/HRCT'de KOAH ile uyumlu bulgular saptanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, KOAH tanılı hastalarda toraks BT/HRCT bulguları ile SFT arasındaki ilişkiyi göstererek KOAH tanısında gecikmelerin önlenebilmesi için SFT ile birlikte toraks BT bulgularının tanısal süreçte kullanılabilirliğini değerlendirmek ve elde edilen bulgularla literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma çok merkezli, prospektif, kesitsel, klinik bir gözlem çalışması olarak dizayn edildi. Kriterleri sağlayan 629 hasta etik kurul onayı alındıktan sonra Şubat 2024 – Kasım 2025 tarihleri arasında çalışmaya katılan hekimler tarafından (19 merkez) prospektif olarak takibe alındı. Hastaların takibinde stabil dönemde ölçülen SFT ve DLCO verileri, düz göğüs radyogram ve toraks BT/HRCT bulguları kaydedildi ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 629 hasta (yaş ortalaması 67,2±9,5 yıl; %90,9'u erkek) dahil edildi. Hastalardan %6,7 sinin hiç sigara kullanmadığı, diğerlerinin sigara maruziyeti olduğu görüldü. Sigara kullanmayan hastaların %25,9'unda mesleki ve çevresel risk varken patolojik toraks BT/HRCT bulgusu vardı. Mesleki ve çevresel risk faktörlerinin varlığı patolojik BT bulgusu olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Hastaların mesleki ve çevresel risk özellikleri kıyaslandığında sadece hayvan bakımı yapan hastalarda toraks BT/HRCT'de patolojik bulgu görülen hastalarda hayvan bakımı yapma sıklığı anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,011). Tüm hastalar değerlendirildiğinde, FEV1/FVC oranı korunmuş olmasına rağmen FEV1 değeri düşük olan ve PRISm olarak sınıflandırılan hastaların %16 oranında olduğu görüldü. Patolojik toraks BT/HRCT bulgusu olan hastaların %64,2'sinin FEV1/FVC < %70 olduğu saptandı; ≥ %70 olanların oranı ise %35,8 idi. Binomial test analizine göre, FEV1/FVC < %70 oranı referans alınan %99,9'a kıyasla anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,001). Sonuç: KOAH tanısında yalnızca solunum fonksiyon testlerine dayalı değerlendirmenin, bazı hastaların gözden kaçmasına neden olabileceği, özellikle FEV1/FVC oranı ≥%70 olan hastaların bir kısmında toraks BT'de KOAH ile uyumlu radyolojik bulguların saptanmasının, tanıda gecikmeye neden olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, KOAH tanısında gecikmelerin önlenebilmesi için SFT'nin yanı sıra toraks BT/HRCT'nin de tanısal sürecin tamamlayıcı bir parçası olarak değerlendirilmesi uygun bir yaklaşım olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a major public health problem, accounting for approximately 5% of global mortality and causing nearly 3.5 million deaths worldwide, making it the third leading cause of death globally. The diagnosis of COPD is primarily based on pulmonary function tests (PFTs). However, in some patients, radiological findings compatible with COPD may be detected on thoracic CT/HRCT before significant impairment in PFTs becomes evident. The aim of this study was to demonstrate the relationship between thoracic CT/HRCT findings and PFTs in patients with COPD, to evaluate the potential role of thoracic CT findings in conjunction with PFTs in the diagnostic process to prevent delays in COPD diagnosis, and to contribute to the existing literature with the obtained findings. Materials and Methods: This study was designed as a multicenter, prospective, cross-sectional, clinical observational study. After obtaining approval from the institutional ethics committee, 629 patients who met the inclusion criteria were prospectively enrolled and followed by participating physicians across 19 centers between February 2024 and November 2025. Pulmonary function test (PFT) and diffusing capacity for carbon monoxide (DLCO) measurements obtained during the stable phase, along with chest radiography and thoracic CT/HRCT findings, were recorded. All collected data were subjected to statistical analysis. Results: A total of 629 patients were included in the study (mean age: 67.2 ± 9.5 years; 90.9% male). Of the patients, 6.7% had never smoked, while the remaining patients had a history of smoking exposure. Among never-smokers, 25.9% had occupational and environmental risk factors and exhibited pathological findings on thoracic CT/HRCT. The presence of occupational and environmental risk factors was significantly higher in patients with pathological CT/HRCT findings (p < 0.001). When occupational and environmental exposures were compared, only patients involved in animal husbandry showed a significantly higher frequency of pathological thoracic CT/HRCT findings (p = 0.011). When all patients were evaluated, 16% were classified as having PRISm, defined as preserved FEV1/FVC ratio with reduced FEV1. Among patients with pathological thoracic CT/HRCT findings, 64.2% had an FEV1/FVC ratio < 70%, whereas 35.8% had an FEV1/FVC ratio ≥ 70%. According to binomial test analysis, the proportion of patients with an FEV1/FVC ratio < 70% was significantly lower than the reference value of 99.9% (p < 0.001). Conclusion: Relying solely on pulmonary function tests in the diagnosis of COPD may lead to some patients being overlooked; in particular, the detection of radiological findings compatible with COPD on thoracic CT in a subset of patients with an FEV1/FVC ratio ≥70% suggests a potential delay in diagnosis. Therefore, in order to prevent delays in COPD diagnosis, evaluating thoracic CT/HRCT as a complementary component of the diagnostic process alongside pulmonary function tests may represent an appropriate approach.