Karaciğer parankim değerlendirmesinde manyetik rezonans fonksiyonel görüntüleme skoru ile fibroscan skorunun karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance functional imaging score and fibroscan score in liver parenchymal evaluation
  1. Tez No: 1012628
  2. Yazar: HANDE ÖZEN ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFAK DURUR KARAKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Karaciğer yağlanması, Manyetik rezonans görüntüleme, Liver cirrhosis, Fatty liver, Magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Arka Plan: FibroScan ve fonksiyonel karaciğer görüntüleme skoru (FLIS), invazif olmayan radyolojik değerlendirme yöntemleridir. FibroScan'de karaciğerin fibrozis derecesi, elastografi ile değerlendirilmektedir. FLIS sisteminde ise karaciğer sinyal intensitesi, hepatobiliyer fazda böbrek parankimi ve portal ven ile karşılaştırılmakta ve yine hepatobiliyer fazda safra yollarına kontrast maddenin geçişi değerlendirilmektedir. Karaciğer parankim heterojenitesi, bu skorlamada bir parametre olarak yer almamaktadır. Ancak radyolojik olarak parankimal heterojenite, karaciğer hastalığının önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, FLIS'in FibroScan'den elde edilen fibrozis derecesi ve klinik skorlama sistemleri (Child-Pugh, ALBI ve MELD) ile korelasyonu değerlendirilmiştir. Ayrıca, parankim heterojenitesinin FLIS'e entegre edildiği FLIS-H modeli tanıtılmış, klinik skorlamalar ve fibrozis derecesi ile korelasyonu araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya Gd-EOB-DTPA kullanılarak elde olunan abdominal MRG ve FibroScan değerlendirmesine sahip hastalar dahil edilmiştir. FLIS, kapsüler retraksiyon ve karaciğer parankim heterojenitesi değerlendirilmiş olup bu parametreleri kapsayan FLIS-H hesaplanmıştır. Child-Pugh, ALBI ve MELD skorları ile FibroScan değerlendirmesine dayalı fibrozis dereceleri kaydedilmiştir. FLIS ve FLIS-H'nin klinik skorlama sistemleri ve fibrozis derecesi ile olan korelasyonları Spearman korelasyon testi kullanılarak değerlendirilmiştir. FLIS ve FLIS-H'nin diğer parametrelerle korelasyonlarının istatistiksel karşılaştırması Steiger'in z testi ve Zou'nun %95 güven aralığı yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular: Toplam 113 hasta değerlendirmeye dahil edilmiştir. FLIS'in Child-Pugh (ρ = -0.2664, p = 0.0087), ALBI (ρ = -0.3076, p = 0.0022) ve fibrozis derecesi (ρ = -0.3207, p < 0.001) ile anlamlı negatif korelasyonlara sahip olduğu göstermiştir. Ancak FLIS-H, FLIS'e kıyasla Child-Pugh (ρ = -0.4167, p < 0.001), ALBI (ρ = -0.5243, p < 0.001) ve fibrozis derecesi (ρ = -0.5270, p < 0.001) ile daha güçlü korelasyonlar sergilemiştir (tümünde p < 0.05). FLIS-H ayrıca MELD skoru ile anlamlı negatif korelasyon göstermiştir (ρ = -0.2360, p = 0.0199), ancak FLIS ile FLIS-H arasında, bu korelasyon açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır (p = 0.3711). Sonuç: FLIS ile FibroScan fibrozis derecesi ve klinik skorlar arasında istatiksel anlamlı korelasyon bulunmaktadır. Parankim heterojenite parametresinin entegre edilmesiyle elde olunan FLIS-H, klinik skorlar ve FibroScan fibrozis derecesi ile FLIS'e göre daha güçlü korelasyonlar göstermektedir. Aynı zamanda, benzer FLIS'e sahip kişilerde skorlamaya heterojenitenin eklenmesi, fibrozis derecesi ile korelasyon katsayısını artırmıştır. Bu nedenle FLIS-H, karaciğer parankim ve fonksiyonunu öngörmede daha kapsamlı bir araç olarak değerlendirilebilir. Mevcut değerlendirme protokollerine kolayca entegre edilebilmesi, FLIS-H'yi pratik ve daha doğru bir alternatif yöntem haline getirmektedir. Klinik yararının ve doğruluğunun ileriye dönük, çok merkezli çalışmalar ile doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: FibroScan and the functional liver imaging score (FLIS) are non-invasive radiological assesment methods. The degree of liver fibrosis is evaluated by elastography in FibroScan. In FLIS system, liver signal intensity is compared with renal parenchyma and portal vein in the hepatobiliary phase, and additionally, the excretion of contrast material into the bile ducts during the hepatobiliary phase is evaluated. Liver parenchymal heterogeneity is not used as a parameter in this scoring system. However, radiological parenchymal heterogeneity is considered one of the important indicators of liver disease. This study aimed to evaluate the correlation between FLIS and FibroScan-derived fibrosis grade as well as clinical scoring systems (Child-Pugh, ALBI, and MELD). Additionally, the FLIS-H, in which parenchymal heterogeneity is integrated, was introduced, its correlation with the fibrosis grade and clinical scores were evaluated. Methods: Patients who underwent abdominal MRI with Gd-EOB-DTPA and FibroScan were included in the study. FLIS, liver paranchymal heterogenity with or without capsular retraction and based on these parameters FLIS-H were calculated. Child-Pugh, ALBI, MELD score and fibrosis grade based on FibroScan evaluation were noted. The correlations with clinical scoring systems, fibrosis grade and FLIS as well as FLIS-H were evaluated using Spearman's rank correlation coefficient. Statistical comparisons of FLIS and FLIS-H correlations with other parameters were performed using Steiger's z-test and Zou's 95% confidence interval method. Results: A total of 113 patients were included in the final evaluation. FLIS showed significant negative correlations with Child-Pugh (ρ = -0.2664, p = 0.0087), ALBI (ρ = -0.3076, p = 0.0022), and fibrosis grade (ρ = -0.3207, p < 0.001). However, FLIS-H demonstrated significantly stronger correlations with Child-Pugh (ρ = -0.4167, p < 0.001), ALBI (ρ = -0.5243, p < 0.001), and fibrosis grade (ρ = -0.5270, p < 0.001) compared to FLIS (p < 0.05 for all). FLIS-H also showed significant negative correlation with MELD (ρ = -0.2360, p = 0.0199), however there was no significant difference between FLIS and FLIS-H in terms of this correlation (p = 0.3711). Conclusion: A statistically significant correlation was observed between FLIS and FibroScan fibrosis degree and also clinical scores. FLIS-H, by integration of parenchymal heterogeneity parameter into FLIS, demonstrated improved correlations with clinical scores and FibroScan fibrosis grade. Additionally, adding heterogeneity to scoring in individuals with the same FLIS increased the correlation coefficient with fibrosis degree in functional assessment. Therefore, FLIS-H can be considered as a more comprehensive tool for evaluating liver parenchma and function. Its ease of integration into existing evalation protocols makes FLIS-H a practical and more accurate alternative method. Its clinical benefit and accuracy need to be validated in future prospective, multicentric studies.