Alopesi areata hastalarında serum TİM-3 ve galektin-9 düzeylerinin değerlendirilmesi kontrol grubu ile karşılaştırmalı bir çalışma
Evaluation of serum TIM-3 and galectin-9 levels in patients with alopecia areata: A comparative study with a control group
- Tez No: 1012631
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA PELİN KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, Biyobelirteç, ELISA, Galektin-9, İmmün Kontrol Noktası, TİM-3, Alopecia areata, Biomarker, ELISA, Galectin-9, Immune checkpoint, TIM-3
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Alopesi Areata Hastalarında Serum TİM-3 ve Galektin-9 Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Alopesi Areata (AA), genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin tetiklediği, T hücre aracılı otoimmün bir saç dökülmesi hastalığıdır. Son yıllarda immün kontrol noktası moleküllerinin otoimmün hastalıklardaki rolü dikkat çekmektedir. T hücre immünoglobulin ve müsin alanı içeren molekül-3 (TİM-3) ve ligandı Galektin-9 (Gal-9), T hücre aktivasyonunun düzenlenmesinde görev alan inhibitör immün kontrol noktası bileşenleridir. Bu çalışmada, AA hastalarında serum TİM-3 ve Gal-9 düzeylerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ve klinik parametrelerle olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, gözlemsel ve kesitsel vaka-kontrol tasarımında yürütülmüş olup 44 AA hastası ve 44 sağlıklı kontrol bireyinden oluşmaktadır. Katılımcıların demografik ve klinik özellikleri kaydedilmiş, serum TİM-3 ve Gal-9 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Hastalık şiddeti Alopesi Areata Şiddet İndeksi (AASI) ve Alopesi Şiddet Değerlendirme Aracı (SALT) ile değerlendirilmiştir. Lojistik regresyon ve Alıcı İşletim Karakteristiği (ROC) eğrisi analizleri ile biyobelirteçlerin hastalıkla ilişkisi ve ayırt edicilik performansı incelenmiştir. Bulgular: Serum TİM-3 ve Gal-9 düzeyleri AA hastalarında kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (her iki parametre için p<0.001). ROC analizinde TİM-3 için AUC değeri 0.899, Gal-9 için 0.956 olarak saptanmıştır. TİM-3 için ≥1517 pg/mL cut-off değerinde duyarlılık %79,5 ve özgüllük %90,9; Gal-9 için ≥128,9 pg/mL cut-off değerinde duyarlılık %90,9 ve özgüllük %86,4 olarak belirlenmiştir. Tek değişkenli analizde yüksek TİM-3 düzeyi hastalık riskini 38,9 kat, yüksek Gal-9 düzeyi ise 63,3 kat artırmıştır (p<0.001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde serum TİM-3 ve Gal-9 düzeylerinin AA varlığı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterilmiştir (p<0.01). Sonuç: Serum TİM-3 ve Gal-9 düzeylerinin AA hastalarında anlamlı ve bağımsız şekilde artmış olması, bu moleküllerin hastalığın immünopatogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte elde edilen bulgular, söz konusu biyobelirteçlerin hastalık şiddeti veya klinik progresyon ile anlamlı bir ilişki göstermediğini ortaya koymaktadır. Özellikle Gal-9'un hasta ve kontrol gruplarını ayırt etmedeki yüksek performansı, bu molekülün AA varlığını öngörmede potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu ilişkinin daha net ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli ve mekanistik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum TIM-3 and Galectin-9 Levels in Patients with Alopecia Areata Objective: Alopecia areata (AA) is a T cell–mediated autoimmune disorder characterized by non-scarring hair loss, resulting from a complex interaction between genetic susceptibility and environmental triggers. Immune checkpoint molecules have recently gained attention for their regulatory role in autoimmune diseases. T cell immunoglobulin and mucin domain-containing molecule-3 (TIM-3) and its ligand Galectin-9 (Gal-9) are inhibitory immune checkpoint components involved in the modulation of T cell responses. This study aimed to compare serum TIM-3 and Gal-9 levels in patients with AA and healthy controls and to evaluate their associations with clinical parameters. Methods: This observational cross-sectional case-control study included 44 patients with AA and 44 healthy controls. Demographic and clinical characteristics were recorded. Serum TIM-3 and Gal-9 levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Disease severity was assessed using the Alopecia Areata Severity Index (AASI) and Severity of Alopecia Tool (SALT) score. Logistic regression and receiver operating characteristic (ROC) curve analyses were performed to evaluate disease association and discriminatory performance. Results: Serum TIM-3 and Gal-9 levels were significantly higher in patients with AA compared to healthy controls (both p<0.001). ROC analysis revealed an area under the curve (AUC) of 0.899 for TIM-3 and 0.956 for Gal-9. At a cut-off value of ≥1517 pg/mL, TIM-3 demonstrated a sensitivity of 79.5% and specificity of 90.9%, whereas Gal-9 showed a sensitivity of 90.9% and specificity of 86.4% at a cut-off value of ≥128.9 pg/mL. In univariate analysis, elevated TIM-3 and Gal-9 levels were associated with a 38.9-fold and 63.3-fold increased risk of AA, respectively (p<0.001). Multivariate logistic regression analysis adjusted for age and sex confirmed that serum TIM-3 and Gal-9 levels were independently associated with AA (p<0.01). Conclusion: The significantly and independently increased serum TIM-3 and Galectin-9 levels observed in patients with alopecia areata suggest that these molecules may play a role in the immunopathogenesis of the disease. However, the findings indicate that these biomarkers are not significantly associated with disease severity or clinical progression. Notably, the high discriminatory performance of Galectin-9 in distinguishing patients from healthy controls suggests that this molecule may serve as a potential biomarker for the presence of alopecia areata. Nevertheless, further studies with larger sample sizes and mechanistic approaches are needed to better clarify this relationship.