Yenidoğan yoğun bakımda silme banyosu sırasında dinletilen Brahms ninninin yenidoğan konforuna ve fizyolojik parametrelerine etkisi
The effect of Brahms' lullaby played during sponge bath in the neonatal intensive care unit on neonatal comfort and physiological parameters
  1. Tez No: 1012632
  2. Yazar: GAMZE GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNA ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Brahms ninnisi, silme banyo, yenidoğan, konfor, Brahms' lullaby, sponge bath, newborn, comfort
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) silme banyo uygulaması sırasında Brahms ninnisi dinletilmesinin yenidoğanların konfor düzeyleri ile fizyolojik parametreleri (kalp atım hızı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve vücut sıcaklığı) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Metod:Araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Çalışma, Mayıs 2025–Ekim 2025 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi ve bakımı sürdürülen, araştırma kriterlerini karşılayan toplam 70 yenidoğan ile gerçekleştirilmiştir. Yenidoğanlar, müdahale (n=35) ve kontrol (n=35) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna yalnızca silme banyo uygulanırken, müdahale grubuna silme banyo sırasında ve banyo sonrasında 15 dakika boyunca Brahms ninnisi dinletilmiştir. Yenidoğanların konfor düzeyi, banyo sonrası hemen ve banyo sonrası 15. dakikada COMFORTneo Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Fizyolojik parametreler araştırmacı tarafından izlenmiş ve kaydedilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t testi, ANOVA ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul, kurum ve aile onamları alınmıştır. Bulgular:Kontrol ve müdahale grupları arasında ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri ile yenidoğanların klinik ve doğumla ilişkili özellikleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Müdahale grubundaki yenidoğanların banyo sonrası hemen ve banyo sonrası 15. dakikadaki konfor skorlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Banyo sonrası hemen ve banyo sonrası 15. dakikada müdahale grubunda ağrı ve distres düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Müdahale grubunda kalp atım hızı ve solunum sayısının banyo sonrası dönemde daha stabil seyrettiği ve bu parametrelerin konfor skorları ile anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir. Banyo öncesi dönemde bazı fizyolojik parametreler açısından gruplar arasında farklılıklar gözlenmiş olmakla birlikte, banyo sonrası ölçümlerde müdahale grubunda konfor düzeylerinin daha yüksek, fizyolojik parametrelerin ise daha stabil olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, silme banyo sırasında Brahms ninnisi dinletilen yenidoğanların konfor düzeylerinin anlamlı biçimde arttığı, ağrı ve distres belirtilerinin azaldığı ve fizyolojik parametrelerinin daha stabil seyrettiği belirlenmiştir. Müdahale grubunda banyo sonrası ve 15. dakikada konforun belirgin şekilde yüksek olması, müziğin düzenleyici etkisini ortaya koymuştur. Bu bulgular, müzik dinletisinin silme banyo uygulamasına entegre edilmesinin yenidoğanların davranışsal ve fizyolojik iyilik hâlini destekleyen etkili bir non-farmakolojik yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this study is to determine the effect of playing Brahms' lullaby during sponge bath for infants in the neonatal intensive care unit on their comfort level and physiological parameters (heart rate, respiratory rate, oxygen saturation, and body temperature). Methods:A randomized experimental controlled design was used in a research study. From May 2025 to October 2025, Ege University's Faculty of Medicine's Neonatal Intensive Care Unit conducted the study, which included 70 newborns who met the selection criteria and were receiving care and treatment. There were 2 groups of newborns: an intervention group (n = 35) and a control group (n = 35). The control group received only a sponge bath, while the intervention group received a sponge bath along with Brahms' Lullaby played for 15 minutes following the sponge bath.Following bathing, immediate and 15 minutes post-bathing assessments of newborn comfort were conducted utilizing the COMFORTneo Scale. Assessment of comfort included primary monitoring by the researcher for physiological parameters. Data analysis resulted from descriptive statistics, independent sample t-tests, ANOVA, and Correlation Analyses to complete data analysis. Ethical approval from the ethics board, from the university, and consent from parents of participating newborns were all obtained prior to conducting the research study. Results:No significant differences were found between the control and intervention groups in terms of parental sociodemographic characteristics and the newborns' clinical and birth-related characteristics. Newborns in the intervention group had higher comfort scores immediately after bathing and at 15 minutes post-bath compared to the control group. Pain and distress levels were lower in the intervention group during the post-bath period. Heart rate and respiratory rate remained more stable in the intervention group after bathing, and these parameters showed significant correlations with comfort scores. Although some differences were observed between the groups in certain physiological parameters during the pre-bathing period, post-intervention measurements indicated higher comfort levels and greater physiological stability. Conclusion:In conclusion, it was determined that newborns who listened to Brahms' lullaby during sponge bathing had significantly higher comfort levels, reduced pain and distress indicators, and more stable physiological parameters. The notably higher comfort levels observed in the intervention group immediately after the bath and at the 15th minute post-bath indicate a regulatory effect of music during the bathing process. These findings suggest that integrating music listening into sponge bath practices is an effective non-pharmacological approach that supports the behavioral and physiological well-being of newborns.