Bursa bölgesinde kuşburnunda (Rosa spp) gal yapan diplolepis rosae (Hymenoptera: Cynipidae)'de dna barkodlanması ve gallerinin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
Dna barcoding of diplolepis rosae (Hymenoptera: Cynipidae) causing galls on rose hip (Rosa spp) in the bursa region and determination of the antimicrobial effects of its galls
  1. Tez No: 1012640
  2. Yazar: GÖKNUR ADATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜRKEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Kimya, Microbiology, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cynipidae, Mikrobiyolojik analiz, Cynipidae, Microbiological analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bitkiler, tarih boyunca yalnızca beslenme amacıyla değil, aynı zamanda çeşitli hastalıkların tedavisinde de önemli bir kaynak olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda tıbbi bitkiler, özellikle geleneksel tıp uygulamalarında geniş bir yer tutmaktadır. Rosa canina (kuşburnu), soğuk algınlığı, C vitamini eksikliği ve çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan türlerden biridir. R. canina üzerinde Cynipidae familyasına ait Diplolepis rosae türünün yumurta bırakmasıyla oluşan gal yapıları ise, bitkinin normalde üretmediği çok sayıda biyoaktif fitokimyasal bileşiği içermesi nedeniyle dikkat çekmektedir. Galler, bitki–böcek etkileşiminin bir sonucu olarak gelişen, fenolik asitler, flavonoidler, tanenler ve çeşitli organik bileşikler açısından zengin yapılardır ve bu özellikleriyle tarih boyunca farklı kültürlerde terapötik amaçlarla kullanılmıştır. Kuşburnunda gal oluşumu, meyve ve yapraklarda deformasyonlara neden olarak ürün verimini ve kalitesini düşürmekle birlikte, bu yapıların farmakolojik potansiyeli günümüzde giderek daha fazla araştırılmaktadır. Bu tez çalışmasında, Bursa'da Diplolepis rosae tarafından indüklenen gal yapılarının antimikrobiyal potansiyeli ve bu etkiyle ilişkili fenolik bileşenleri araştırılmıştır. Ayrıca Diplolepis rosae larvalarının filogenetik yapısı DNA dizileri kullanılarak analiz edilmiştir. Gal ekstraktları kromatografik yöntemlerle incelenmiş; antioksidan kapasite testleri, toplam fenolik, flavonoid ve tanen analizleri ile antimikrobiyal etkinlik değerlendirilmiştir. Elde edilen bulguların, gal yapılarının biyolojik aktivitelerinin anlaşılmasına ve doğal antimikrobiyal ajanların geliştirilmesine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Plants have been used throughout history not only for nutritional purposes but also as an important resource in the treatment of various diseases. In this context, medicinal plants occupy a significant place, particularly in traditional medical practices. Rosa canina (rosehip) is one of the species widely used in the treatment of common cold, vitamin C deficiency, and various gastrointestinal disorders. The gall structures formed on R. canina as a result of oviposition by Diplolepis rosae belonging to the family Cynipidae have attracted attention due to their content of numerous bioactive phytochemical compounds that are not normally produced by the plant. Galls are specialized structures that develop as a result of plant–insect interactions and are rich in phenolic acids, flavonoids, tannins, and various organic compounds. Owing to these properties, they have been used for therapeutic purposes in different cultures throughout history. Although gall formation in rosehip causes deformation in fruits and leaves, leading to a reduction in yield and quality, the pharmacological potential of these structures has increasingly become the focus of scientific research. In this thesis, the antimicrobial potential of gall structures induced by Diplolepis rosae in Bursa and the phenolic components associated with this activity were investigated. In addition, the phylogenetic structure of Diplolepis rosae larvae was analyzed using DNA sequence data. Gall extracts were examined using chromatographic methods, and antioxidant capacity assays, total phenolic, flavonoid and tannin analyses, as well as antimicrobial activity tests were performed. The findings of this study are expected to contribute to a better understanding of the biological activities of gall structures and to provide a scientific basis for the development of natural antimicrobial agents.