B grubu vitaminlerin süt ineklerinin verim, üreme ve sağlık performansı üzerine etkileri
The effects of B‑group vitamins on milk yield, reproductive performance, and health status of dairy cows
- Tez No: 1012641
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL FİLYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt verimi, Milk yield
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, süt ineklerinde yakın kuru dönemden başlayarak laktasyonun 75. gününe kadar uygulanan farklı dozlarda B grubu vitamin takviyesinin süt verimi, süt bileşenleri (süt yağı ve süt proteini), somatik hücre sayısı, geviş süresi ve genel sağlık parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma, Çanakkale'de ticari bir işletmede, toplam 100 baş Holstein ineği üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yakın kuru dönem başlangıcında inekler, 25 başlık kontrol grubu ve 75 başlık deneme grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deneme grubundaki ineklere kolin, pantotenik asit, piridoksin, biotin, folik asit ve B12 içeren B grubu vitamin kompleksi verilmiştir. Buzağılamayı takiben kontrol grubundaki ineklere herhangi bir takviye uygulanmazken, deneme grubundaki inekler rastgele üç alt gruba ayrılmış ve bu gruplara farklı dozlarda B grubu vitamin kompleksi takviyesi uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, B grubu vitamin takviyesinin süt verimini (P<0,01) ve geviş süresini (P<0,05) önemli derecede iyileştirdiği tespit edilmiştir. Süt yağı içeriğinde kısmi bir iyileşme gözlenirken, süt proteini ve somatik hücre sayısında istatistiksel olarak önemli bir farklılık kaydedilmemiştir (P>0,05). Ayrıca, B grubu vitamin kompleksinin ineklerin genel sağlık durumlarında ve üreme performanslarında herhangi bir etkisi gözlemlenmemiştir (P>0,05). Elde edilen bulgular, B grubu vitaminlerin süt ineklerinde geçiş dönemi ve laktasyonda verim parametrelerine olumlu katkı sağlama potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different doses of B‑group vitamin supplementation, administered from the close‑up dry period to the 75th day of lactation, on milk yield, milk components (milk fat and milk protein), somatic cell count, rumination time, and general health parameters of dairy cows were evaluated. The research was carried out on a commercial dairy farm in Çanakkale, using a total of 100 Holstein cows. At the beginning of the close‑up dry period, the cows were divided into two groups: a control group consisting of 25 cows and a treatment group consisting of 75 cows. The cows in the treatment group were given a B‑group vitamin complex containing choline, pantothenic acid, pyridoxine, biotin, folic acid, and B12. Following calving, no supplementation was administered to the cows in the control group, while the cows in the treatment group were randomly divided into three subgroups and provided with different doses of B‑group vitamin supplementation. According to the results of the study, B‑group vitamin supplementation significantly improved milk yield (P<0.01) and rumination time (P<0.05). While a partial improvement in milk fat content was observed, no statistically significant changes were recorded in milk protein or somatic cell count (P>0.05). In addition, no effects of B‑group vitamins were observed on the general health status or reproductive performance of the cows (P>0.05). The findings obtained indicate that B‑group vitamins have the potential to contribute positively to production parameters in dairy cows during the transition period and lactation.