Nanolif takviyeli ve karbon nanomalzeme destekli esnek nanokompozit yapıların piezoelektrik davranışlarının incelenmesi
Investigation of the piezoelectric behavior of flexible nanocomposi̇te structures reinforced with nanofibers and supported by carbon nanomaterials
  1. Tez No: 1012645
  2. Yazar: AYŞE BOSTANCI YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP AYKUT, PROF. DR. RECEP EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanosensörler, Nanosensors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ilk olarak, grafen oksit (GO) katkılı poliakrilonitril (PAN), poliviniliden florür (PVDF) nanolifler ve GO ve indirgenmiş grafen oksit (rGO) katkılı PAN/PVDF moleküler karışımlı nanolifler elektroçekim yöntemiyle üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Hem GO nanoparçacıklar hem de GO katkılı nanoliflerin indirgenme işlemi, L-askorbik asit (LAA) ve sodyum borohidrür (SB) kullanılarak kimyasal indirgeme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir Matris olarak polidimetilsiloksan (PDMS) kullanılarak esnek titreşim sensörler oluşturulduktan sonra piezoelektrik algılama performansları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Nanolif yüzeylerin içerisindeyken grafen oksidin indirgenmesinin, esnek sensörün piezoelektrik performansını etkili bir şekilde artırdığı gösterilmiştir. PAN ve PVDF'nin moleküler olarak harmanlanıp nanoliflerde birlikte kullanıldığında, GO ilavesi ve ardından gelen indirgeme işlemi ile katalizlenen sinerjik piezoelektrik etki ile birbirlerinin piezoelektrik özelliklerini destekleyip güçlendirerek çıkış voltajını önemli ölçüde artırdığı gözlemlenmiştir. İkinci olarak, karbon nanoliflere (CNF) LAA ve SB ile kimyasal yüzey modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, PAN esaslı CNF'ler elektroçekim ve ardından gelen ısıl işlem adımlarıyla üretilmiştir. PDMS ve Ecoflex 0030 matrisleri ayrı ayrı kullanılarak CNF takviyeli esnek titreşim sensörleri geliştirilmiştir. Yüzey modifikasyonunun esnek piezoelektrik sensörlerin hassasiyeti ve mekanik mukavemeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. SEM görüntüleri, karbonizasyon işleminden sonra nanolif çapında önemli bir azalmanın gözlemlendiğini ve bu azalmanın yüzey modifikasyon işlemlerinden sonra daha da arttığını ortaya koymuştur. Mekanik analizlerde, PDMS matrisinde takviye elemanı olarak kullanılan CNF-SB nanolifler %52'ye varan önemli iyileştirmeler göstermiş ve böylece sensör dayanıklılığını desteklemiştir. CNF'lerin PDMS matrisine dahil edildiği sensörlerde, çıkış sinyali 1,69 V'tan 1,72 V'a %1,18 arttı. Ecoflex sensörü, 1,86 V ile en yüksek sensör sinyalini üretti. Bu sonuçlar, CNF tabanlı esnek sensörlerde farklı matrislerin ve yüzey modifikasyon ajanlarının nanoliflerin elektriksel ve mekanik özelliklerinde önemli etkilere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, graphene oxide (GO)-doped polyacrylonitrile (PAN), polyvinylidene fluoride (PVDF) nanofibers, and GO and reduced graphene oxide (rGO)-doped PAN/PVDF molecular blend nanofibers were produced and characterized by electrospinning. The reduction of both GO nanoparticles and GO-doped nanofibers was carried out by chemical reduction using L-ascorbic acid (LAA) and sodium borohydride (SB). After fabricating flexible vibration sensors using polydimethylsiloxane (PDMS) as the matrix, their piezoelectric sensory performances were investigated and compared. It was shown that the reduction of graphene oxide within the nanofiber surfaces effectively enhanced the piezoelectric performance of the flexible sensor. When PAN and PVDF were molecularly blended and used together in nanofibers, it was observed that the synergistic piezoelectric effect catalyzed by the addition of GO and the subsequent reduction process supported and strengthened each other's piezoelectric properties, significantly increasing the output voltage. Secondly, chemical surface modification was performed on carbon nanofibers (CNF) with LAA and SB. In this context, polyacrylonitrile CNFs were produced by electrospinning and subsequent heat treatment steps. CNF-reinforced flexible vibration sensors were developed using PDMS and Ecoflex 0030 matrices separately. The effect of surface modification on the sensitivity and mechanical strength of flexible piezoelectric sensors was investigated. SEM images revealed that a significant decrease in nanofiber diameter was observed after the carbonization process, and this decrease was further increased after surface modification processes. In mechanical strength tests, CNF-SB nanofibers used as reinforcement elements in the PDMS matrix showed significant improvements of up to 52%, thus supporting sensor durability. In sensors where CNFs were incorporated into a PDMS matrix, the output signal increased by 1.18%, from 1.69 V to 1.72 V. The Ecoflex sensor produced the highest sensor signal at 1.86 V. These results demonstrate that different matrices and surface modification agents have significant effects on the electrical and mechanical properties of nanofibers in CNF-based flexible sensors.