Konjenital alt ikinci küçük azı dişinin tek veya çift taraflı eksikliğinin dişlerin boyutsal özellikleri üzerindeki etkilerinin üç boyutlu dijital değerlendirilmesi
Three-dimensional digital evaluation of the effects of unilateral and bilateral congenital agenesis of mandibular second premolars on dental dimensions
  1. Tez No: 1012646
  2. Yazar: FURKAN MURAT SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dijital ortodonti, diş kuron yüzey alanı, konjenital alt ikinci küçük azı dişi eksikliği, üç boyutlu analiz, digital orthodontics, mandibular second premolar agenesis, three-dimensional analysis, tooth crown surface area
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, konjenital alt ikinci küçük azı dişinin tek veya çift taraflı eksikliğinin dişlerin boyutsal özellikleri üzerindeki etkilerini üç boyutlu dijital yöntemlerle değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya 12-16 yaş aralığında 200 birey dahil edilmiş olup bunların 100'ü kontrol grubunu, 35'i tek taraflı eksiklik grubunu ve 65'i çift taraflı eksiklik grubunu oluşturmuştur. Hastaların alçı modelleri 3Shape E4 laboratuvar tarayıcı ile dijitalleştirilmiş ve Stereolitografi (STL) dosyaları Autodesk Meshmixer yazılımında işlenmiştir. Üst ve alt çenede birinci büyük azı dişleri arasındaki segmentte yer alan dişlerin kuron yüzey alanları manuel ayrıştırma yöntemiyle ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri, sağ-sol simetri değerlendirmesinde ise Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Bulgular: Konjenital alt ikinci küçük azı eksikliği bulunan bireylerde üst lateral kesici (12, 22), üst kanin (13, 23), üst birinci küçük azı (14, 24) ve alt sağ ön dişlerde (41, 42, 43) kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük kuron yüzey alanı değerleri saptanmıştır (p<0,05). Çift taraflı eksiklik grubunda tek taraflı eksiklik grubuna göre daha belirgin morfolojik küçülme gözlenmiştir. Üst santral kesici ve birinci büyük azı dişlerinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Cinsiyet ve yaş grupları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gözlemci içi güvenilirlik analizinde sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) değerleri 0,945-0,980 aralığında hesaplanmıştır. Sonuç: Konjenital alt ikinci küçük azı dişi eksikliği, belirli dişlerin kuron yüzey alanlarında anlamlı azalmaya neden olmaktadır. Bu etki üst lateral, üst kanin, üst birinci küçük azı, alt sağ santral, alt sağ lateral ve alt sağ kanin dişlerinde belirginken, üst santral kesiciler, üst ikinci küçük azılar, alt birinci küçük azılar ve birinci büyük azı dişleri korunmaktadır. Çift taraflı eksiklikte morfolojik değişiklikler daha şiddetli seyretmektedir. Cinsiyet ve yaş açısından anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of unilateral or bilateral mandibular second premolar agenesis on the dimensional characteristics of teeth using three-dimensional digital methods. Method: The study included 200 individuals aged 12-16 years, of whom 100 constituted the control group, 35 the unilateral agenesis group, and 65 the bilateral agenesis group. Plaster models were digitized using a 3Shape E4 laboratory scanner, and the Stereolithography (STL) files were processed using Autodesk Meshmixer software. Crown surface areas of teeth located in the segment between the first molars in both the maxillary and mandibular arches were measured using manual segmentation. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used for statistical analyses, while the Wilcoxon signed-rank test was used for right-left symmetry evaluation. Results: Individuals with mandibular second premolar agenesis exhibited significantly lower crown surface area values in the maxillary lateral incisors (12, 22), maxillary canines (13, 23), maxillary first premolars (14, 24), and mandibular right anterior teeth (41, 42, 43) compared to the control group (p<0.05). More pronounced tooth size reduction was observed in the bilateral agenesis group compared to the unilateral agenesis group. No significant differences were found in the maxillary central incisors and first molars among the groups. No significant differences were detected between sex and age groups. Intra-observer reliability analysis yielded intraclass correlation coefficient (ICC) values ranging from 0.945 to 0.980. Conclusion: Congenital absence of mandibular second premolars leads to significant reductions in crown surface area of specific teeth. This effect is evident in maxillary lateral incisors, canines, and first premolars, as well as mandibular right central and lateral incisors and canines, whereas maxillary central incisors, second premolars, mandibular first premolars, and first molars remain unaffected. Bilateral agenesis demonstrates more pronounced morphological alterations. No statistically significant differences were observed regarding sex or age.