Adli bilimler perspektifi ile Şanlıurfa ilinde kumar oynama davranışının değerlendirilmesi
Evaluation of gambling behavior in Şanlıurfa province from a forensic science perspective
  1. Tez No: 1012661
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÖTKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, Araçsal suç, Çevrimiçi kumar, Davranışsal bağımlılıklar, Behavioral addictions, Forensic sciences, Instrumental crime, Online gambling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
Özet
Kumar oynama bozukluğu, bireysel bir psikopatoloji olmanın ötesinde, neden olduğu adli ve kriminolojik sonuçlar bakımından Adli Bilimler disiplininin kritik bir inceleme alanını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Şanlıurfa ilindeki kumar oynama davranışının yaygınlığını, fenomenolojisini ve suç davranışı ile ilişkisini, Genel Gerilim Teorisi ve Araçsal Suç Modeli çerçevesinde ampirik olarak analiz etmektir. Araştırma, kesitsel tarama modelinde desenlenmiş olup örneklem grubunu kartopu yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 752 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Sosyodemografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi ve suça yönelimi değerlendirmeye yönelik yapılandırılmış adli değerlendirme soru seti kullanılmıştır. Veriler, SPSS 25.0 paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon katsayısı yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular, örneklemin %53,2'sinin patolojik kumarbaz tanı ölçütlerini karşıladığını göstermektedir. Katılımcıların %58,0'ının kumar davranışına 18 yaşından önce başladığı ve bu süreçte sosyal medyanın birincil tetikleyici olduğu saptanmıştır. Kumar başlama yaşı ile adli sürece dâhil olma arasında çok güçlü, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = -0,956; p < 0,001). Ayrıca kumar kaynaklı borçlanma ile yasa dışı davranış sergileme arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, erken yaşta başlayan dijital kumar davranışının bireyleri araçsal suçlara yönelterek adli sistemle temas riskini artırdığı belirlenmiştir. Bu bulgular, kumar bağımlılığının suç kariyerini yordayan önemli bir kriminolojik risk belirteci olduğunu ortaya koymakta ve erken tarama ile çok disiplinli müdahale modellerinin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Gambling disorder, beyond being an individual psychopathology, constitutes a critical field of inquiry within forensic sciences due to its criminological consequences. This study aims to analyze the prevalence, phenomenology, and relationship between gambling behavior and criminal conduct in Şanlıurfa within the framework of General Strain Theory and the Instrumental Crime Model. The study was designed as a cross-sectional survey, and the sample consisted of 752 participants aged 18 and over selected through snowball sampling. Data were collected using a sociodemographic information form, the South Oaks Gambling Screen, and a structured forensic assessment questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. Findings showed that 53.2% of participants met the criteria for pathological gambling. Additionally, 58.0% reported initiating gambling before the age of 18, with social media identified as a primary factor. A strong negative correlation was found between age of gambling onset and involvement in legal processes (r = -0.956; p < 0.001). Furthermore, a significant positive relationship was identified between gambling-related debt and illegal behavior. The findings indicate that early-onset gambling increases the risk of instrumental crime and contact with the legal system. These results highlight the importance of early screening and multidisciplinary intervention.