Toraks cerrahisinde intraoperatif uygulanan kısıtlayıcı, ılımlı ve hedefe yönelik sıvı tedavi stratejilerinin postoperatif renal ve pulmoner komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of intraoperative restrictive, moderate, and goal-directed fluid therapy strategies on postoperative renal and pulmonary complications in thoracic surgery
- Tez No: 1012674
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA TÜRKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Toraks cerrahisi, ılımlı sıvı tedavisi, kısıtlayıcı sıvı tedavisi, hedefe yönelik sıvı tedavisi, renal komplikasyonlar, pulmoner komplikasyonlar
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, toraks cerrahisi geçiren hastalarda kısıtlayıcı, ılımlı ve hedefe yönelik sıvı tedavilerinin postoperatif pulmoner ve renal komplikasyonlar üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu prospektif, randomize, tek merkezli çalışmaya ASA I-III grubunda, 18 yaş üzeri 213 hasta dahil edildi. ERAS protokolüne uygun olarak hastaların ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı almalarına izin verildi. Mühürlü zarflarla yapılan randomizasyon yöntemi ile üç çalışma grubu (Grup M = ılımlı sıvı grubu, Grup R = kısıtlayıcı sıvı grubu, Grup P = hedefe yönelik sıvı grubu) oluşturuldu. İntraoperatif Grup M ve Grup P'ye 5 mL/kg/saat, Grup R'ye 2 mL/kg/saat hızında laktatlı Ringer solüsyonu infüzyon şeklinde uygulandı. İntraoperatif dönemde verilen sıvı miktarı, hemodinamik değişkenler, inotrop ve vazopressör kullanımı, gelişebilecek olası komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif anestezi bakım ünitesinde bir saat boyunca ve sonrasında 1., 3. ve 5. günlerde yattığı klinikte gözlenen hastaların hemodinamik verileri, gelişen olası renal ve pulmoner komplikasyonları, taburculuk süreleri ve 30 günlük mortalite oranları kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, preoperatif laboratuvar değerleri, solunum fonksiyon testleri ve anestezik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Toplam verilen kristalloid miktarı Grup R'de, Grup M ve Grup P'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p<0,001). Noradrenalin ve dobutamin kullanımı gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi (sırasıyla p=0,005 ve p<0,001). İntraoperatif ve postoperatif derlenme odası komplikasyon sıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Postoperatif 1. ve 3. gün serum kreatinin düzeyleri Grup R'de, Grup M ve Grup P'ye kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,047 ve p=0,024). Postoperatif 1. ve 5. gün idrar çıkışı da Grup R'de anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla p=0,003 ve p=0,011). Servis izleminde pulmoner komplikasyonlar genel olarak gruplar arasında benzer olmakla birlikte, takipne gelişimi ve solunum egzersizi ihtiyacı Grup R'de diğer iki gruba kıyasla anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0,015 ve p=0,029). Grupların taburculuk süreleri ve 30 günlük mortalite oranları ise benzerdi (p > 0,05). Sonuç: Toraks cerrahisinde intraoperatif uygulanan ılımlı ve hedefe yönelik sıvı tedavi stratejilerinin kısıtlayıcı sıvı stratejisine kıyasla postoperatif renal ve pulmoner komplikasyonları azaltabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of restrictive, moderate, and goal-directed fluid therapy strategies on postoperative pulmonary and renal complications in patients undergoing thoracic surgery. Materials and Methods: In this prospective, randomized, single-center study, 213 patients aged over 18 years with ASA physical status I–III were included. In accordance with the ERAS protocol, patients were allowed to consume clear fluids until 2 hours before surgery. Using sealed-envelope randomization, three study groups were formed: Group M (moderate fluid group), Group R (restrictive fluid group), and Group P (goal-directed fluid group). During the intraoperative period, lactated Ringer's solution was administered at a rate of 5 mL/kg/h in Groups M and P, and 2 mL/kg/h in Group R. The amount of intraoperative fluid administered, hemodynamic variables, inotrope and vasopressor use, and possible complications were recorded. Hemodynamic data, postoperative renal and pulmonary complications, length of hospital stay, and 30-day mortality rates were recorded during the first postoperative hour in the post-anesthesia care unit and subsequently on postoperative days 1, 3, and 5 in the ward. Results: No statistically significant differences were found among the groups in terms of demographic characteristics, preoperative laboratory values, pulmonary function tests, or anesthetic characteristics (p>0.05). The total amount of crystalloid administered was significantly lower in Group R than in Groups M and P (p<0.001). The use of noradrenaline and dobutamine differed significantly among the groups (p=0.005 and p<0.001, respectively). There were no significant differences among the groups regarding the frequency of intraoperative and postoperative recovery room complications (p>0.05). Postoperative serum creatinine levels on days 1 and 3 were significantly higher in Group R compared with Groups M and P (p=0.047 and p=0.024, respectively). Urine output on postoperative days 1 and 5 was also significantly lower in Group R (p=0.003 and p=0.011, respectively). Although overall pulmonary complications during ward follow-up were similar among the groups, the development of tachypnea and the need for breathing exercises were significantly higher in Group R compared with the other two groups (p=0.015 and p=0.029, respectively). Length of hospital stay and 30-day mortality rates were similar among the groups (p>0.05). Conclusion: It was concluded that moderate and goal-directed intraoperative fluid therapy strategies in thoracic surgery may reduce postoperative renal and pulmonary complications compared with a restrictive fluid strategy.