Pediatrik yaş grubunda febril nötropeni tanı ve izlemindestrem ve presepsinin önemi
The importance of strem and presepsin in the diagnosis and monitoring of febrile neutropenia in the pediatric age group
  1. Tez No: 1012675
  2. Yazar: SİNEM TULAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT ŞAHBUDAK BAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: febril nötropeni, presepsin, sTREM-1, prokalsitonin, C-reaktif protein, pediatrik hematolojik malignite, febrile neutropenia, presepsin, sTREM-1, procalcitonin, C-reactive protein, pediatric hematological malignancy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Febril nötropeni, malignite tedavisi alan pediatrik hastalarda enfeksiyöz komplikasyonlar açısından önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Bu hasta grubunda enfeksiyonun erken dönemde tanınması ve ağır klinik seyir gösterebilecek olguların belirlenmesi, uygun tedavinin zamanında başlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, hematolojik malignite tanısıyla izlenen febril nötropenili çocuklarda presepsin ve sTREM-1 düzeylerinin; kan kültüründe üreme varlığı, enfeksiyon odağı, ateş süresi ve yoğun bakım gereksinimi ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Eylül 2024–Şubat 2026 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı yataklı servisinde yürütülen tek merkezli, prospektif gözlemsel bir araştırmadır. Çalışmaya 0–18 yaş arasında hematolojik malignite tanısı ile izlenen 41 hastada gelişen 80 febril nötropeni atağı dahil edildi. Febril nötropeni atağı başlangıcında antibiyotik tedavisi öncesinde mikrobiyolojik örneklemeler alındı; eş zamanlı laboratuvar tetkikleri yapıldı. Presepsin ve sTREM-1 düzeyleri, atak başlangıcında ve en az 48 saatlik afebril dönem sonrasında alınan serum örneklerinde ELISA yöntemiyle ölçüldü. Veriler SPSS ve MedCalc programı ile analiz edildi; grup karşılaştırmalarında Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri, tanısal performans değerlendirmesinde ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmada toplamda 41 hastanın 80 febril nötropeni atağı değerlendirildi. Dahil edilen 80 febril nötropeni atağının 24'ünde kan kültüründe üreme saptandı. Başlangıç ve ateşsiz 48. saat ölçümleri karşılaştırıldığında CRP, prokalsitonin ve presepsin düzeylerinde anlamlı düşüş olduğu görüldü. Enfeksiyon odağını belirlemede en yüksek duyarlılık CRP'de (%86,84), en yüksek özgüllük presepsinde (%68,29) saptandı. Kan kültüründe üreme varlığını değerlendirmede en yüksek duyarlılık presepsinde (%95,83), en yüksek özgüllük ise prokalsitoninde (%83,93) bulundu. Yoğun bakım yatışını öngörmede en güçlü performans prokalsitoninde izlendi (EAA: 0,865). Presepsin, bakteriyemiyi ve enfeksiyon odağını ayırt etmede sınırlı kalmakla birlikte, yoğun bakım gereksinimini öngörmede dikkat çekici bir performans gösterdi (EAA: 0,820). sTREM-1 ise kan kültüründe üreme ve enfeksiyon odağını ayırt etmede anlamlı katkı sağlamadı; yoğun bakım yatışını öngörmede yüksek özgüllük göstermesine rağmen bu bulgu istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Sonuç: Febril nötropenili çocuklarda tüm klinik sonlanımları tek başına güvenilir biçimde öngörebilen tek bir biyobelirteç bulunmamıştır. Prokalsitonin, bakteriyemiyi ve ağır klinik seyri öngörmede en güçlü performansı gösterirken; CRP özellikle enfeksiyon odağının belirlenmesinde ve seri izlemde daha yararlı görünmüştür. Presepsin tanısal açıdan sınırlı kalmakla birlikte, yoğun bakım gereksinimi gibi ağır klinik sonlanımlar açısından prognostik potansiyel taşımaktadır. sTREM-1 ise rutin klinik kullanım için yeterli katkı sağlamamıştır. Febril nötropenili hastalarda klinik yaklaşımın tek bir biyobelirtece dayandırılması uygun değildir; biyobelirteçler, klinik bulgular ve mikrobiyolojik değerlendirmeler ile birlikte yorumlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Febrile neutropenia is a serious and potentially rapidly progressive complication in pediatric patients receiving treatment for hematological malignancies. Early recognition of infection and identification of patients at risk for severe clinical outcomes are crucial for timely and appropriate management. In this context, novel biomarkers such as presepsin and soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1 (sTREM-1) have attracted attention as possible tools for improving diagnostic and prognostic assessment in febrile neutropenia. The aim of this study was to evaluate the association of presepsin and sTREM-1 levels with blood culture positivity, presence of an infectious focus, duration of fever, and intensive care unit requirement in children with febrile neutropenia. Materials and Methods: This single-center, prospective observational study was conducted between September 2024 and February 2026 at the Pediatric Hematology inpatient unit of Ege University Faculty of Medicine. A total of 80 febrile neutropenia episodes in 41 patients aged 0–18 years with hematological malignancies were included. Microbiological samples and routine laboratory tests were obtained before initiation of antibiotic therapy at the onset of each episode. Serum presepsin and sTREM-1 levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay at the onset of febrile neutropenia and again after at least 48 hours of afebrile follow-up. Statistical analyses were performed using SPSS and MedCalc; Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and ROC analyses were used where appropriate. Results: Of the 41 patients included in the study, 30 had acute lymphoblastic leukemia and 11 had acute myeloblastic leukemia. Blood culture positivity was detected in 24 of 80 febrile neutropenia episodes. CRP, procalcitonin, and presepsin levels showed a significant decrease at the afebrile 48th hour compared with baseline. In identifying the presence of an infectious focus, CRP had the highest sensitivity (86.84%), whereas presepsin had the highest specificity (68.29%). For predicting blood culture positivity, presepsin showed the highest sensitivity (95.83%), while procalcitonin had the highest specificity (83.93%). Procalcitonin demonstrated the best performance for predicting intensive care unit admission (AUC: 0.865), and its predictive value was significantly higher than that of CRP (p=0.0025). Although presepsin had limited utility in distinguishing bacteremia and infectious focus, it showed a notable performance in predicting intensive care unit requirement (AUC: 0.820; sensitivity 80%; specificity 77.03%). sTREM-1 did not provide a significant contribution in identifying blood culture positivity or infectious focus; although it showed relatively high specificity for intensive care unit admission, this finding did not reach statistical significance (AUC: 0.788, p=0.058). Conclusion: No single biomarker was found to be sufficient for reliably predicting all clinical outcomes in pediatric febrile neutropenia. Procalcitonin showed the strongest performance in predicting bacteremia and severe clinical course, whereas CRP appeared to be more useful in identifying an infectious focus and in follow-up. Although presepsin had limited diagnostic utility, it may have prognostic value for severe outcomes such as intensive care unit requirement. In contrast, sTREM-1 did not provide sufficient evidence to support routine clinical use. Biomarkers in febrile neutropenia should therefore be interpreted together with clinical findings and microbiological evaluation rather than being used alone.