Üniversite öğrencilerinde ekolojik ayak izi farkındalığının anksiyete ile ilişkisi
The relationship between ecological footprint awareness and anxiety among university students
  1. Tez No: 1012673
  2. Yazar: AYDIN DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ekolojik ayak izi farkındalığı, ekolojik anksiyete, Aile Hekimliği, ecological footprint awareness, ecological anxiety, Family Medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevresel bozulmaların artması ve ekolojik krizin ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin görünür hale gelmesi, özellikle genç bireylerin ekosistem temelli sorunlara karşı duyarlılığını ve kaygı düzeylerini önemli bir araştırma alanı haline getirmiştir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde ekolojik ayak izi farkındalığı ile anksiyete düzeylerinin belirlenmesi, etkileyici faktörlerin tespiti ve farkındalık düzeyi ile anksiyete arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören 484 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler, sosyodemografik özellikler ile Ekolojik Ayak İzini Azaltmaya Yönelik Farkındalık Ölçeği ve Eko Anksiyete Ölçeği'nin yer aldığı toplam 72 soruluk çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların 315'i (%65,1) kadın, 169'u (%34,9) ise erkektir. Ekolojik ayak izi farkındalık puan ortalaması 97,76±37,25; ekolojik anksiyete toplam puan ortalaması ise 14,76±9,48 bulunmuştur. Cinsiyet, çevre konularına ilgi, çevresel konuları takip sıklığı, aile ve arkadaşlarla çevresel konuları konuşma sıklığı, çevreyi kirletmemeye dikkat etme, çevreye dair gelecek endişesi, çevre bilgi düzeyi, ekolojik ayak izi kavramını duyma, ekolojik ayak izi bilgi düzeyinin üniversite öğrencilerinde farkındalık düzeyini ve anksiyeteyi etkilediği bulunmuştur. Yaş arttıkça farkındalık puanlarının anlamlı şekilde yükseldiği saptanmıştır. Çevresel aktivitelerine katılan bireylerin anksiyete düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Bulgular, ekolojik farkındalığın ruh sağlığı ile ilişkili olduğunu ve çevresel bilinç düzeyinin genç yetişkinlerde önemli psikososyal yansımalar oluşturduğunu göstermektedir. Aile hekimliği, toplumdaki her birey için sağlık sistemiyle ilk temas noktasıdır. Dolayısıyla bireylerin çevresel farkındalık düzeylerini ve yaşam tarzı davranışlarını bütüncül değerlendirerek ekolojik ayak izinin azaltılmasını destekleyebilir. Ayrıca stres etkenlerinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini gözeterek ekolojik anksiyete ile başa çıkma stratejileri geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The rapid depletion of natural resources, increasing environmental degradation, and the visible effects of the ecological crisis on mental health have made young people's sensitivity to ecosystem-based problems and their anxiety levels an important area of research. This study aimed to determine ecological footprint awareness and anxiety levels among university students, identify influencing factors, and evaluate the relationship between awareness level and anxiety. A total of 484 students studying at Trakya University were included in the study. Data were collected through a 72-item online questionnaire that included sociodemographic characteristics, the Awareness Scale for Reducing Ecological Footprint, and the Eco-Anxiety Scale. Of the participants, 315 (65.1%) were female and 169 (34.9%) were male. The mean ecological footprint awareness score was 97.76±37.25, while the mean total ecological anxiety score was 14.76±9.48. Gender, interest in environmental issues, frequency of following environmental issues, frequency of discussing environmental issues with family and friends, attention to avoiding polluting the environment, concern about the future of the environment, level of environmental knowledge, awareness of the concept of ecological footprint, and level of knowledge about ecological footprint were found to affect awareness and anxiety levels among university students. It was determined that awareness scores increased significantly with age. Individuals who participated in environmental activities were found to have higher anxiety levels. The findings show that ecological awareness is related to mental health and that the level of environmental awareness has significant psychosocial implications in young adults. Family medicine is the first point of contact with the healthcare system for every individual in the community. Therefore, it can support the reduction of the ecological footprint by comprehensively assessing individuals' levels of environmental awareness and lifestyle behaviors. It can also contribute to the development of strategies for coping with ecological anxiety by considering the effects of stressors on mental health.