Biyolojik ajan tedavisi alan psoriasis hastalarının etkinlik, yan etki profili ve komorbiditeler açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of psoriasis patients receiving biological agent therapy in terms of efficacy, side effect profile, and comorbidities
- Tez No: 1012679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA IŞIK MERMUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Biyolojik Ajanlar, Komorbidite, İlaç Sağkalımı, Tedavi Etkinliği, Psoriasis, Biologic Agents, Comorbidity, Drug Survival, Treatment Efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada biyolojik ajan tedavisi alan psoriasis hastalarının tedavi etkinliği, yan etki profili ve eşlik eden komorbiditeler açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı'nda biyolojik ajan tedavisi alan psoriasis tanılı hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, komorbiditeleri, laboratuvar verileri retrospektif olarak incelendi. Komorbiditeleri ölçeklendirmek amaçlı Charlson komorbidite indeksi kullanıldı Bulgular: Çalışmaya biyolojik ajan tedavisi alan toplam 199 psoriasis hastası dahil edildi. Hastaların %55'i kadın olup ortalama yaş 27 yıl ve ortalama VKİ 27,9 kg/m2 idi. Hastaların %46'sında en az bir komorbidite, %27'sinde psoriatik artrit mevcuttu. Charlson komorbidite indeksi ortalaması 1,42 olarak bulundu. En sık kullanılan biyolojik ajan grupları IL-17 inhibitörleri (%58) ve IL-23 inhibitörleri (%30) olarak saptandı. Tedavi sonrası güncel PASİ ortalaması 0,96'ya gerilerken hastaların %58'i PASİ100 yanıtına ulaştı. IL-17 ve IL-23 inhibitörleri arasında başlangıç ve güncel PASİ skorları, PASİ100 yanıt oranı ve PASİ100'a ulaşma süresi açısından anlamlı fark izlenmedi. Bionaive hastalarda PASİ100 yanıtına daha kısa sürede ulaşıldığı görüldü. Kaplan-Meier analizinde biyolojik ajan grupları arasında ilaç sağkalımı açısından anlamlı farklılık saptandı. IL-12/23 inhibitörleri daha uzun ilaç sağkalımı gösterdi. Cox regresyon çok değişkenli analizinde ise anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, biyolojik ajanların orta-şiddetli psoriasis tedavisinde yüksek klinik etkinlik ve kabul edilebilir güvenlilik profili sağladığını göstermiştir. IL-17 ve IL-23 inhibitörleri arasında PASI100 yanıtı açısından anlamlı fark saptanmamış, bionaive hastalarda tam yanıta daha hızlı ulaşıldığı görülmüştür. İlaç sağkalımının ise yalnızca tedavi etkinliğiyle değil, komorbidite yükü, başlangıç hastalık şiddeti ve hasta özellikleri gibi çok sayıda faktörden etkilenen bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle IL-12/23 inhibitörlerinin daha uzun ilaç sağkalımı göstermesi, IL-17 inhibitörlerinin ise daha hızlı ve etkin yanıt sağlaması, tedavi stratejisinde hastaya özel yaklaşım gerekliliğini kanıtlar niteliktedir. Sonuç olarak bu çalışma, psoriasis tedavisinde biyolojik ajanların yüksek etkinliğini doğrulamakla birlikte tedavi başarısının hasta özellikleri ve komorbidite yükü ile yakından ilişkili olduğunu ve bu nedenle tedavi planlamasında kişiselleştirilmiş yaklaşımın temel alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate treatment efficacy, adverse effect profile, and accompanying comorbidities in psoriasis patients receiving biologic therapy. Methods: Patients diagnosed with psoriasis who received biologic therapy at the Department of Dermatology and Venereology, Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine, were included in the study. Demographic characteristics, clinical findings, comorbidities, and laboratory data of the patients were retrospectively analyzed. The Charlson Comorbidity Index was used to quantify comorbidities. Results: A total of 199 psoriasis patients receiving biologic therapy were included. Of the patients, 55% were female, with a mean age of 47 years and a mean BMI of 27,9 kg/m2. At least one comorbidity was present in 46% of patients, while psoriatic arthritis was detected in 27%. The mean Charlson Comorbidity Index score was found to be 1.42. The most commonly used biologic groups were IL-17 inhibitors (58%) and IL-23 inhibitors (30%). Following treatment, the mean current PASI score decreased to 0.96, and 58% of patients achieved PASI100 response. No significant differences were observed between IL-17 and IL-23 inhibitors regarding baseline and current PASI scores, PASI100 response rates, or time to achieve PASI100. Bio-naive patients achieved PASI100 response in a shorter period. Kaplan–Meier analysis demonstrated significant differences in drug survival among biologic groups, with IL-12/23 inhibitors showing longer drug survival. However, no significant association was found in multivariate Cox regression analysis. Conclusion: This study demonstrated that biologic agents provide high clinical efficacy and an acceptable safety profile in the treatment of moderate-to-severe psoriasis. No significant difference was observed between IL-17 and IL-23 inhibitors in terms of PASI100 response, whereas bio-naive patients achieved complete response more rapidly. Drug survival appeared to be influenced not only by treatment efficacy but also by multiple factors such as comorbidity burden, baseline disease severity, and patient characteristics. The longer drug survival observed with IL-12/23 inhibitors and the faster and deeper responses achieved with IL-17 inhibitors highlight the importance of individualized treatment strategies. Overall, our findings confirm the high efficacy of biologic therapies in psoriasis while emphasizing that treatment success is closely associated with patient characteristics and comorbidity burden, supporting the need for a personalized treatment approach.