Kliniğimizde takip ve tedavi edilen redüksiyon mamoplasti hastalarında inferior ve superomedial pediküllerin komplikasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of complications between inferior and superomedial pedicles in reduction mammoplasty patients treated and followed at our clinic
- Tez No: 1012678
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ALPER KEMALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnferior pedikül, komorbidite, komplikasyon, redüksiyon mamoplasti, superomedial pedikül, Comorbidity, complication, inferior pedicle, reduction mammoplasty, superomedial pedicle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnferior ve superomedial pedikül redüksiyon mamoplastide en sık kullanılan pediküllerdendir. Redüksiyon mamoplasti ameliyatından sonra komplikasyonlar karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı redüksiyon mamoplasti hastalarında iki pedikül tekniğinin komplikasyonlar yönünden birbirine üstünlükleri olup olmadığını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayıyla yürütülen çalışmada, 12 yıllık süreç içerisinde iki teknik kullanılarak opere edilmiş 455 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar superomedial (n:227) ve inferior (n=228) olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Hastalar ayrıca ek risk faktörleri yönünden yaş, vücut kitle endeksi (BMI), rezeksiyon ağırlığı, hipertansiyon (HT), diyabetes mellitus (DM) ve sigara kullanımına göre gruplandırılmıştır. Veriler değerlendirilip komplikasyonlar açısından istatistiksel sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular: İnferior pediküllü redüksiyon mamoplasti ameliyatı yapılan hasta grubu istatistiksel anlamlı olarak daha obez ve daha çok rezeksiyon yapılan hastalardan oluşmaktadır. İnferior pediküllü redüksiyon mamoplasti ameliyatı yapılan grupta istatistiksel anlamlı oranda daha fazla revizyon cerrahisi yapılmıştır. BMI'si 30'un üzerinde olan hastalarda superomedial pediküllü teknikte istatistiksel anlamlı oranda daha çok yara ayrışması görülmüştür. Tüm hastalarda rezeksiyon miktarı arttıkça daha fazla memebaşı areola kompleksi (NAC) nekrozu, yağ nekrozu, revizyon cerrahisi ve geç yara iyileşmesi bulguları görülmüştür. BMI arttıkça daha çok geç yara iyileşmesi bulguları ile yağ nekrozu görülmüştür. HT'u olan hastalarda daha çok NAC nekrozu ile revizyon cerrahisi görülmüştür. Sigara kullanan hastalarda daha çok yara ayrışması görülmüştür. Sonuçlar: Hastalar benzer risk profiline sahip olduğu sürece iki tekniğin birbirine komplikasyonlar yönünden belirgin üstünlüğü bulunmamaktadır. Obez hastalarda inferior pedikül yara ayrışması yönünden superomedial pediküle göre daha güvenlidir. Çıkartılan doku miktarı, obezite, HT ve sigara gibi risk faktörleri komplikasyon gelişimi yönünden daha etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Inferior and superomedial pedicles are among the most commonly used techniques in reduction mammaplasty. Various complications may occur following reduction mammaplasty. The aim of this study was to compare the complication profiles of these two pedicle techniques and determine whether either technique demonstrates superiority in terms of postoperative complications. Materials and Methods: This retrospective study was conducted with the approval of the Erciyes University Clinical Research Ethics Committee. A total of 455 patients who underwent reduction mammaplasty using either technique over a 12-year period were evaluated. Patients were divided into two groups according to the pedicle technique: superomedial (n=227) and inferior (n=228). Patients were also stratified according to additional risk factors including age, body mass index (BMI), resection weight, hypertension (HT), diabetes mellitus (DM), and smoking status. The data were analyzed and statistical comparisons were performed in terms of postoperative complications. Results: The group that underwent inferior pedicle reduction mammaplasty consisted of significantly more obese patients and those with larger resection volumes. A statistically higher rate of revision surgery was observed in the inferior pedicle group. Among patients with a BMI greater than 30, wound dehiscence was significantly more frequent in the superomedial pedicle group. Across all patients, increased resection volume was associated with higher rates of nipple–areola complex (NAC) necrosis, fat necrosis, revision surgery, and delayed wound healing. As BMI increased, higher rates of delayed wound healing and fat necrosis were observed. Patients with hypertension showed higher rates of NAC necrosis and revision surgery. Smokers had a higher incidence of wound dehiscence. Conclusion: When patients have similar risk profiles, neither technique demonstrates a clear superiority over the other in terms of complications. In obese patients, the inferior pedicle appears to be safer than the superomedial pedicle regarding wound dehiscence. Factors such as resection volume, obesity, hypertension, and smoking play a more significant role in the development of complications.