MİNİ VİDA DESTEKLİ YAVAŞ ÜST ÇENE GENİŞLETMESİNİN İNTRAMAKSİLLER VE SİRKUMMAKSİLLER SÜTURLARA ETKİSİNİN FRAKTAL ANALİZ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE EFFECTS OF MINI-SCREW ASSISTED SLOW MAXILLARY EXPANSION ON INTRAMAXILLARY AND CIRCUMMAXILLARY SUTURES USING FRACTAL ANALYSIS
  1. Tez No: 1012691
  2. Yazar: TUĞÇE ÜNAL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üst çene darlığı, mini vida destekli genişletme, ultra-yavaş palatal genişletme, midpalatal sütur, sirkummaksiller süturlar, fraktal analiz, KIBT, Maxillary transverse deficiency, miniscrew-supported expansion, ultra-slow palatal expansion, midpalatal suture, circummaxillary sutures, fractal analysis, CBCT
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dört mini vida destekli iskeletsel ultra-yavaş palatal genişletme (4MS-USPE) protokolünün midpalatal sütur (MPS) ve sirkummaksiller süturlar üzerindeki etkilerini fraktal analiz ve radyomorfometrik ölçümler ile değerlendirmek; ayrıca MPS maturasyon evresi D ve E olan olgularda dentoiskeletsel yanıt farklılıklarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda Haziran 2021–Haziran 2023 döneminde 4MS-USPE tedavisi uygulanan 16–25 yaş aralığındaki 32 hastanın tedavi öncesi ve sonrası KIBT görüntüleri retrospektif olarak analiz edildi. Tedavi protokolü haftada 1 kez ¼ tur (0,2 mm/ hafta= ≈ 0,03 mm/gün) aktivasyon olacak şekilde toplam 28 turdan oluştu. Maksiller transversal değişimler koronal ve aksiyal düzlem ölçümleriyle değerlendirildi; MPS ve sirkummaksiller süturlar için fraktal analiz gerçekleştirildi. Olgular MPS maturasyon evresine göre D ve E gruplarında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 32 katılımcının yaş ortalaması 21,13 ± 3,01 yıl olup %43,75'i erkekti (n=14). MPS maturasyon dağılımında D evresi %65,63 (n=21), E evresi %31,25 (n=10) olarak saptandı. İşlem sonrası apikal kaide, jugal çentik arası, palatinal kökler arası ve santral fossa arası mesafelerde anlamlı artış gözlendi (tümü p≤0,001). 26 numaralı dişin palatinal kök–santral fossa açısı anlamlı şekilde arttı (p=0,005). Kök–kortikal kemik ilişkilerinde özellikle 26 numaralı diş bölgesinde kortikal kemik kalınlığı ve kök–kortikal kemik uzaklıklarında azalma ve bukkopalatinal mesafede düşüş izlendi (p<0,05). Toplam örneklemde MPS fraktal boyutunda anlamlı değişim saptanmazken (p=0,507), bazı zigomatikomaksiller/zigomatikotemporal ve pterigoid bölge fraktal değerlerinde işlem sonrası artışlar kaydedildi (p<0,05). Grup analizinde MPS fraktal boyutu D grubunda azalırken (p=0,005), E grubunda arttı (p=0,013) ve iki grup arasındaki değişim farkı anlamlıydı (p<0,001). E grubunda açısal değişimlerin daha belirgin olduğu (p<0,05), apikal kaide artışının ise D grubunda daha fazla olduğu görüldü (p=0,028). Sonuç: Haftada bir aktivasyonla uygulanan 4MS-USPE protokolü, 16–25 yaş aralığında maksiller transversal genişlemeyi hem iskeletsel hem dentoalveolar düzeyde etkin biçimde sağlayabilmektedir. D maturasyon evresinde yanıtın daha çok iskeletsel bileşen üzerinden gerçekleşmesi bu protokolü genç erişkinlerde biyomekanik açıdan avantajlı kılarken; E evresinde dentoalveolar kompansasyonun belirginleşmesi ve köklerin kortikal kemiğe yaklaşması, periodontal riskler açısından daha dikkatli radyolojik/periodontal izlemi gerektirmektedir. Sirkummaksiller süturlarda gözlenen fraktal değişimler, ultra-yavaş genişletmenin nazomaksiller kompleks boyunca yaygın biyomekanik etkiler oluşturabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of four miniscrew-supported skeletal ultra-slow palatal expansion (4MS-USPE) on the midpalatal suture (MPS) and circummaxillary sutures using fractal analysis and radiomorphometric measurements, and to compare dentoskeletal responses between patients with MPS maturation stages D and E. Materials and Methods: This retrospective study analyzed pre- and post-treatment CBCT scans of 32 patients aged 16–25 years who underwent 4MS-USPE between June 2021 and June 2023 at the Department of Orthodontics, Istanbul Aydın University. The activation protocol consisted of one-quarter turn per week (0.2 mm / week= ≈ 0,03 mm/day) for a total of 28 turns. Transverse maxillary changes were assessed using coronal and axial radiomorphometric parameters, and fractal analysis was performed for the MPS and circummaxillary sutures. Outcomes were also compared between MPS maturation stage D and E groups. Results: The mean age was 21.13 ± 3.01 years, and 43.75% of participants were male (n=14). MPS maturation stages were predominantly stage D (65.63%, n=21), followed by stage E (31.25%, n=10). After expansion, significant increases were observed in apical base width, jugal notch distance, intermolar palatal root distance, and central fossa distance (all p≤0.001). The angle between the palatal plane and the palatal root–central fossa axis of tooth 26 increased significantly (p=0.005). Root–cortical bone relationships demonstrated changes particularly at the tooth 26 region, including reduced cortical thickness, decreased root-to-cortical distances, and a significant reduction in buccopalatal bone width (p<0.05). In the overall sample, no significant change was detected in MPS fractal dimension (p=0.507), whereas several zygomaticomaxillary / zygomaticotemporal and pterygoid-related fractal parameters increased post-treatment (p<0.05). In subgroup analyses, MPS fractal dimension decreased in the D group (p=0.005) but increased in the E group (p=0.013), with a significant between-group difference in change (p<0.001). Angular changes were more pronounced in the E group (p<0.05), whereas the increase in apical base width was greater in the D group (p=0.028). Conclusion: The 4MS-USPE protocol with weekly activation effectively achieves transverse maxillary expansion at both skeletal and dentoalveolar levels in patients aged 16–25 years. A predominantly skeletal response in stage D supports the biomechanical advantage of this approach in younger adults, whereas more evident dentoalveolar compensation and closer root–cortical proximity in stage E highlight the need for meticulous periodontal and radiological monitoring. Fractal changes in circummaxillary sutures suggest that ultra-slow expansion may induce broader biomechanical effects across the nasomaxillary complex.