Kemoterapi gören hastaların Akdeniz diyeti uyumu, yaşam kalitesi ve biyokimyasal bulgular arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between adherence to the Mediterranean diet, quality of life, and biochemical findings in patients undergoing chemotherapy
  1. Tez No: 1012690
  2. Yazar: KÜBRA ÖZYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT GÜNAL, PROF. DR. İBRAHİM VEDAT BAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antineoplastik birleşik kemoterapi protokolleri, Dengeli beslenme, Sağlıklı beslenme, Antineoplastic combined chemotherapy protocols, Balanced nutrition, Healthy nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kanser tanısı almış bireylerde yaşam kalitesi, Akdeniz tipi beslenmeye uyum, yaş ve beden kütle indeksi (BKİ) gibi antropometrik değişkenler ile biyokimyasal ve hematolojik kan parametreleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel olup, 221 kanser hastası üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, klinik bilgileri, antropometrik ölçümleri ve laboratuar bulguları kaydedilmiş; yaşam kalitesi Kanser Tedavisinin fonksiyonel değerlendirmesi – Genel (Functional Assessment of Cancer Therapy–General) FACT-G ölçeği, Akdeniz diyeti uyumu ise Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS) ile değerlendirilmiştir. Çalışmada FACT-G ölçeğinin fiziksel, sosyal, duygusal ve fonksiyonel iyilik alt boyutlarının kendi aralarında ve FACT-G toplam puanı ile orta ile çok güçlü düzeyde pozitif ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Kadınlarda yaş ile sosyal iyilik arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, erkeklerde BKİ ile fiziksel, duygusal ve fonksiyonel iyilik alt boyutları ile toplam yaşam kalitesi puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Erkeklerde ayrıca yaş ve BKİ arttıkça MEDAS puanlarının da arttığı görülmektedir. Tüm katılımcılar birlikte değerlendirildiğinde, Akdeniz diyetine uyum ile yaşam kalitesinin sosyal, duygusal ve fonksiyonel alt boyutları ile FACT-G toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Kan bulgularına bakıldığında, özellikle albümin değerleri normal olan bireylerde fiziksel ve fonksiyonel iyilik ile toplam yaşam kalitesi puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Klor, AST, ALT, ALP ve GGT gibi bazı değerlerin de yaşam kalitesinin belirli alt boyutlarıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Hematolojik kan bulgularına bakıldığında RBC, nötrofil, eozinofil ve özellikle RDW değerlerinin yaşam kalitesi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. RDW değeri normal aralıkta olan bireylerde fonksiyonel iyilik ve toplam yaşam kalitesi puanlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, kanserli hastalarda yaşam kalitesinin yalnızca hastalığın seyri ile değil, beslenme durumu, biyokimyasal ve hematolojik kan bulgularıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Akdeniz diyetine uyumun yaşam kalitesini desteklediği, albümin ve RDW gibi değerlerin yaşam kalitesinin önemli göstergesi olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlar, kanser hastalarının izleminde beslenmenin ve yaşam kalitesinin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationships among quality of life, adherence to the Mediterranean dietary pattern, anthropometric variables such as age and body mass index (BMI), and biochemical as well as hematological blood parameters in individuals diagnosed with cancer. Designed as a descriptive cross-sectional study, the research included 221 patients undergoing cancer treatment. During data collection, participants' sociodemographic characteristics, clinical information, anthropometric measurements, and laboratory findings were recorded. Quality of life was assessed using the Functional Assessment of Cancer Therapy–General (FACT-G) scale, while adherence to the Mediterranean diet was evaluated with the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS). The findings demonstrated moderate to very strong positive correlations among the physical, social, emotional, and functional well-being subscales of the FACT-G and with the overall FACT-G score. Among female participants, age showed a significant negative association with social well-being. In male participants, BMI was positively associated with physical, emotional, and functional well-being subscales as well as overall quality of life scores. Additionally, increases in age and BMI were accompanied by higher MEDAS scores in men. When all participants were evaluated together, adherence to the Mediterranean diet was positively and significantly associated with the social, emotional, and functional well-being subscales and with the overall FACT-G score. Examination of biochemical parameters revealed that individuals with normal albumin levels had significantly higher physical and functional well-being scores and overall quality of life. Certain biochemical markers, including chloride, AST, ALT, ALP, and GGT, were also associated with specific quality-of-life subdomains. Regarding hematological parameters, RBC, neutrophil, eosinophil, and particularly RDW values were found to be related to quality of life. Participants with RDW values within the normal range exhibited higher functional well-being and overall quality-of-life scores. Overall, the results indicate that quality of life in patients with cancer is influenced not only by disease progression but also by nutritional status and biochemical and hematological parameters. Adherence to the Mediterranean diet appears to support improved quality of life, while markers such as albumin and RDW may serve as important indicators of patient well-being. These findings highlight the importance of a holistic approach that integrates nutritional assessment and quality-of-life evaluation in the follow-up and management of individuals undergoing cancer treatment.