İnguinal herni cerrahisinde farklı cerrahi yaklaşımların değerlendirilmesi: Deneyimlerimiz ve klinik sonuçlarımız
Evaluation of different surgical approaches in inguinal hernia surgery: Our experiences and clinical results
  1. Tez No: 1012692
  2. Yazar: ARİF ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lichtenstein, laparatomi, mesh, TAPP, TEP, Lichtenstein, laparotomy, mesh, TAPP, TEP
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
ÇINAR A., İNGUİNAL HERNİ CERRAHİSİNDE FARKLI CERRAHİ YAKLAŞIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: DENEYİMLERİMİZ VE KLİNİK SONUÇLARIMIZ, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2026. Amaç: Dünya genelinde genel cerrahi kliniklerine en sık başvuru nedenlerinden olan inguinal herniler, semptomatik veya rastlantısal olarak teşhis edilebilmektedir. Çalışmamızda, inguinal herni onarımında uygulanan açık onarım ile laparoskopik (TAPP, TEP) ve laparotomi yöntemlerinin; operasyon süreleri, hastanede yatış, işe dönüş, ağrı skorları ve nüks gibi komplikasyonlar açısından karşılaştırılarak, cerrahlara güncel veriler ışığında klinik öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ekim 2012-Haziran 2025 yılları arasında yapılan 1628 inguinal herni ameliyatı retrospekif incelenerek yapılmıştır. Bulgular: Hastaların 1418 tanesi açık cerrahi yöntem (Lichtenstein) ile 192 tanesi laparoskopik yöntemler kullanılarak ve 18 tanesi orta hat insizyon yaklaşımıyla yapıldı. Katılımcıların 85 (% 5,2) tanesinin kadın, 1543 (% 94,8) tanesinin erkek olduğu, fıtık lokalizasyonuna bakıldığında vakaların 893 (% 54,9) tanesinin sağ taraftan, 654 (% 40,2) katılımcının sol taraftan, 81 (% 5,0) katılımcının ise bilateral opere edildiği görüldü. VAS değişkeninin, seroma ve ağrı haricinde kalan tüm erken komplikasyon türlerine göre istatistiki olarak anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür (p<0,05). Farklılaşmanın sebeplerine bakıldığında; erken komplikasyon olmayan katılımcıların VAS değerlerinin daha düşük olmasına karşın hematom, ekimoz, yara yeri enfeksiyonu (YYE), hidrosel, inkontinans ve diğer erken komplikasyon türleri olan katılımcılarda ise VAS değerlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız ve literatür verilerine bakarsak, laparoskopik onarımın güvenli ve efektif olduğunu kanıtlanmaktadır. Minimal invaziv yapısı, kısa yatış süresi, hızlı iyileşme ve ek fıtıkları saptama avantajları nedeniyle; bu yöntemin inguinal herni tedavisinde birçok merkezde giderek artan oranda öncelikli tercih haline geleceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ÇINAR A., CEVALUATION OF DIFFERENT SURGICAL APPROACHES IN INGUINAL HERNIA SURGERY: OUR EXPERIENCES AND CLINICAL RESULTS, DEPARTMENT OF GENERAL SURGERY, MEDICAL SPECIALIZATION THESIS, GAZIANTEP, 2026. Purpose: Inguinal hernias, commonly encountered and surgically treated, are diagnosed symptomatically or incidentally. Our study aims to compare open, laparoscopic, and laparotomy techniques regarding duration, hospitalization, recovery, and recurrence, providing surgeons with comprehensive clinical recommendations and strategic guidance based on current data Practıce and Method: This study was conducted by retrospectively analyzing 1,628 inguinal hernia operations performed at the Gaziantep University Şahinbey Training and Research Hospital General Surgery Clinic between October 2012 and June 2025, evaluating surgical techniques, patient outcomes, and clinical complications throughout. Findings: Of the patients, 1418 underwent open surgery (Lichtenstein), 192 underwent laparoscopic methods, and 18 were operated on via a midline incision approach. It was observed that 85 (5.2% ) of the participants were female and 1543 (94.8% ) were male. Regarding hernia localization, 893 (54.9% ) cases were on the right side, 654 (40.2% ) were on the left side, and 81 (5.0% ) patients underwent bilateral surgery. The VAS variable was found to differ significantly across all early complication types except for seroma and pain (p<0.05). Regarding the reasons for differentiation, it was observed that participants without early complications had lower VAS scores; conversely, those who experienced complications such as hematoma, ecchymosis, surgical site infection (SSI), hydrocele, incontinence, and other early complication types exhibited higher VAS scores. Conclusion Based on our study and literature, laparoscopic repair proves safe and effective. Due to its minimal invasiveness, shorter stay, rapid recovery, and detection of incidental hernias, we anticipate this method will increasingly become the primary preference in many surgical centers.