Vulkanizasyon yöntemi ile birleştirilen metal-kauçuk bağlantılarının ara yüzey dayanımını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting interfacial strength of metal-rubber joints bonded by vulcanization method
  1. Tez No: 1012706
  2. Yazar: RAMAZAN ÇAĞRI KUTLUBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEZCAN ŞEKERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kauçuk, Vulkanizasyon, Rubber, Vulcanization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kapsamında, yüzeyleri farklı ön işlemlerle işlenmiş olan metal malzemeler ile kauçuk malzemeler vulkanizasyon yöntemiyle birleştirilmiştir ve elde edilen metal-kauçuk kompozitlerin ara yüzey dayanımlarına etki eden faktörler incelenmiştir. Çalışmada S235 çeliği kullanılmış olup çeliklere yağ alma, kumlama, asitle dağlama ve dönüşüm kaplaması işlemleri uygulanmıştır. Numunelerin hazırlanmasında ASTM D429-14 standardından yararlanılmıştır. Statik çekme testleri için B, C ve F yöntemleri, yorulma testleri için C yöntemi esas alınarak numuneler hazırlanmıştır ve deneyler gerçekleştirilmiştir. Kumlama işleminde en yüksek dayanım değeri, 400-600 μm tane boyutunda ve 2,5 min süre ile kumlanan grupta ölçülmüştür. Ortak kullanılan yüzey işlemleriyle hazırlanan numunelerde; B yönteminde ortofosforik asit + etil alkol karışımıyla dağlama işleminde, C ve F yöntemlerinde ise hidroklorik asit + distile su karışımıyla dağlama işleminde en yüksek dayanım değerleri elde edilmiştir. Yorulma deneylerinde ise en yüksek dayanım, zirkonyum bazlı dönüşüm kaplaması işleminde gözlemlenmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, ara yüzey dayanımının; gerçekleştirilen yüzey ön işlemine, test geometrisine ve yükleme moduna bağlı olarak değiştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, metal materials subjected to different surface pre-treatments were bonded to rubber materials via the vulcanization method, and the factors affecting the interfacial strengths of the obtained metal-rubber composites were investigated. In the study, S235 steel was used, and degreasing, sandblasting, acid pickling, and conversion coating treatments were applied to the steels. In the preparation of the specimens, the ASTM D429-14 standard was employed. For the static tensile tests, the specimens were prepared according to Methods B, C, and F, while for the fatigue tests, the specimens were prepared according to Method C; the experiments were then carried out. In the sandblasting treatment, the highest strength value was measured in the group blasted with a particle size of 400–600 μm for 2,5 min. Among the specimens prepared using the surface treatments common to all three methods, the highest strength values were obtained in Method B, in the etching treatment with the orthophosphoric acid + ethyl alcohol mixture, and in Methods C and Method F, in the etching treatment with the hydrochloric acid + distilled water mixture. In the fatigue tests, the highest strength was observed in the zirconium-based conversion coating treatment. Furthermore, the obtained results showed that the interfacial strength varied depending on the applied surface pre-treatment, test geometry, and loading mode.